Σκοπιανός Πανεπιστημιακός παραδέχεται: Υπέρ μας η τελευταία πρόταση Νίμιτς

Η πρόταση Νίμιτς προστατεύει τα αιτήματα των Σκοπίων παραδέχεται ο Σκοπιανός καθηγητής..

Αρκετές δηλώσεις πολιτικών αναλυτών σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Ονομασίας, είχαμε τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ των Σκοπίων.

Οι αναλυτές που προέρχονται τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Ελλάδα προσπάθησαν να δώσουν την δική τους ερμηνεία στις τελευταίες δηλώσεις Νίμιτς και σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτήν την στιγμή οι διαπραγματεύσεις.

Εμείς θα σταθούμε στις δηλώσεις του Σκοπιανού πανεπιστημιακού Τόνι Ντεσκόσκι, οι οποίες αποσιωπήθηκαν από τα Ελληνικά ΜΜΕ. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου είπε το προφανές για την τελευταία πρόταση Νίμιτς. Εάν το “Άνω” προηγείται του όρου “Δημοκρατία“, τότε αυτό δεν αλλάζει δραστικά το όνομα της χώρας τους.

Σαν παράδειγμα έφερε αυτό της Ουρουγουάης, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι “Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης“. Ως γνωστόν η χώρα έχει επικρατήσει να λέγεται διεθνώς… Ουρουγουάη.

Αν κρατήσουμε στο μυαλό μας ό,τι η πρόταση Νίμιτς του Απριλίου προβλέπει μερική χρήση της τροποποιημένης ονομασίας - σε διεθνείς σχέσεις και όχι για όλες τις χρήσεις όπως θέλει η Ελλάδα - αυτό κάνει ξεκάθαρο ότι η πρόταση Νίμιτς προστατεύει τα αιτήματα των Σκοπίων“, δήλωσε ο Σκοπιανός πανεπιστημιακός.

Και συνεχίζει, Αυτή η πρόταση αποτελεί ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας ως προς τα αιτήματα των Σκοπίων σε σχέση με όσα είχαν ειπωθεί μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

Τέλος ο Ντεσκόσκι υποστήριξε πως οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν. Κατά την γνώμη του πρέπει να υπάρξει πίεση από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς παράγοντες. Το πρώτο βήμα που θα μπορούσαν να κάνουν τα Σκόπια από μόνα τους για να βοηθήσουν τους διεθνείς παράγοντες είναι να αντιμετωπίσουν ανοιχτά τις κατηγορίες της Ελλάδας για αλυτρωτισμό. Στόχος θα έπρεπε να είναι η ονομασία που θα συμφωνηθεί να κάνει διαχωρισμό μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, η οποία καλύπτει 3 χώρες και του κράτους των Σκοπίων, του οποίου το έδαφος έχει διεθνώς καθοριστεί.

Τμήμα Ειδήσεων | History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments