Τι σημαίνει η εμπλοκή της Γερμανίας στο Σκοπιανό
Το Σκοπιανό έχει μπει σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη καμπή και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την Αθήνα. Η συγκυρία της παρουσίας στην ηγεσία της πΓΔΜ του Νίκολα Γκρούεφσκι, που με τις επιλογές του μάλλον… σε σύμμαχο αναδεικνύεται, δεν πρέπει να επαναπαύσει το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική πολιτική ηγεσία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το μάθημα με τον Ντενκτάς, που ενώ για μια δεκαετία είχε προσαρμοστεί και επαναπαυθεί στην αδιαλλαξία του. ξαφνικά βρεθήκαμε να τρέχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική του «ενός βήματος μπροστά» στο Κυπριακό. στην οποία έσυραν τον τουρκοκύπριο ηγέτη οι Ερντογάν-Νταβούτογλου.
Τα λέμε αυτά, γιατί δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα και ασχολίαστες οι « εξελίξεις» των τελευταίων ημερών. Η σκοπιανή πλευρά διέρρευσε ότι υποβλήθηκε ελληνική πρόταση με το όνομα «Αλβανοσλαβική Μακεδονία», κάτι που διέψευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Φαίνεται, όμως πως κάποια αναφορά επί του συγκεκριμένου ονόματος έγινε, προκαλώντας αμηχανία αρχικά και μάλλον εκνευρισμό δευτερευόντως στους Σκοπιανούς.
Κάποιοι οργανώνουν, εδώ και καιρό, μια ιδιότυπη εμπλοκή της EE στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, με πρόσχημα μάλιστα το συνεχιζόμενο τέλμα, ώστε εάν δεν διευκολυνθεί η επίλυση τηs διαφοράς για το όνομα, τουλάχιστον να παρακαμφθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις και να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες τns πΓΔΜ, «παράλληλα» με τις συνομιλίες για το όνομα.
Η διαδικασία, υπό τον κ. Nίμιτς, είναι προφανές ότι έχει φτάσει στα όρια της και οι Σκοπιανοί το αντιλαμβάνονται επιχειρώντας να βρουν συμμαχίες κυρίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παρά την σθεναρή ελληνική στάση, είναι γνωστό ότι ελάχιστες χώρες βλέπουν με συμπάθεια την ελληνική θέση στο θέμα της ονομασίας.
Αυτό έχει εκφραστεί και στις Συνόδους Κορυφής. που πρακτικά, έχουν δώσει το πράσινο φως στον επίτροπο Φούλε να κάνει παιγνίδια με τις υποτιθέμενες ενδιάμεσες εκθέσεις του.
Κάποιοι οργανώνουν, εδώ και καιρό, μια ιδιότυπη εμπλοκή της EE στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, με πρόσχημα μάλιστα το συνεχιζόμενο τέλμα, ώστε εάν δεν διευκολυνθεί η επίλυση τηs διαφοράς για το όνομα, τουλάχιστον να παρακαμφθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις και να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες τns πΓΔΜ, «παράλληλα» με τις συνομιλίες για το όνομα.
Η θέση αυτή, είναι η γνωστή, που προβλέπει την απελευθέρωση τns ευρωατλαντικής πορείας της πΓΔΜ, με την ελπίδα ότι στο τέλος της διαδρομής όταν και όποτε έρθει, π πΓΔΜ θα… ανταποδώσει την κίνηση καλής θέλησης της Ελλάδας αποδεχόμενη ένα όνομα κοινής αποδοχής. Όταν θα είναι, βεβαία ξεκάθαρο πως η πΓΔΜ θα είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι σήμερα, για να δεχθεί έναν λογικό συμβιβασμό.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί τόσο η παρέμβαση της Γαλλίας στον ΟΗΕ, που δήλωσε ότι «πρέπει και οι δυο χώρες να επιδείξουν βούληση για επίλυση του προβλήματος». όσο και η ξαφνική επίσκεψη του κ. Nίμιτs στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την Αγ. Μέρκελ, όπου και πάλι, από την Καγκελαρία εκφράσθηκε η ίδια θέση. που ουσιαστικά αποδίδει εξίσου ευθύνες για την παρατεινόμενη εκκρεμότητα στις δυο χώρες.
Ας μην παραβλέπουμε όμως τις κινήσεις γιατί είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται. Και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν η χώρα θα είναι με την πλάτη στον τοίχο για το θέμα του χρέους, να προκύψει ξαφνικά και θέμα (Σκοπιανό), στο οποίο δυστυχώς δεν έχουμε σχεδόν κανένα σύμμαχο στην EE. Οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν πριν από τη Σύνοδο, ώστε εάν υπάρχει πράγματι διάθεση υποχώρησης από τον κ. Γκρουέφσκι να προχωρήσει η διαδικασία ή σε διαφορετική περίπτωση να εξηγηθεί επαρκώs στη διεθνή κοινή γνώμη ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν τη λύση του προβλήματος.
Το παρόν – Υπουργείο Εξωφρενικών
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS