Ουάσιγκτον και Βερολίνο πιέζουν για την επίλυση του Σκοπιανού και του Κυπριακού

Η τρόικα είναι μία από τις... συνιστώσες του διεθνούς παράγοντα. Μια άλλη -πολύ πιο «ξεχασμένη» λόγω της οικονομικής κρίσης- ασχολείται πιεστικά με τα εθνικά μας θέματα.

? ???????? ??? ?? ??????? ??????? ??????????? ?? ??? ????????? ??????????? ??? ??????? ????????? ??? ???, ??? ??? ???????? ??? ????, ?????? ?????? , ????????? 26 ??????????? 2010 .  ???-???/??????? ????? ???? ???????????/???????? ??????????

Δύο εξελίξεις την εβδομάδα που μας πέρασε δείχνουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι βαρύς, όχι μόνο λόγω μέτρων λιτότητας και κρίσης. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαΐκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου του 2014. Τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει συζητήσει θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και το ερώτημα είναι αν θα τεθεί και κυρίως πώς θα τεθεί το θέμα της ΠΓΔΜ.

Την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε μια σύντομη συνάντηση στο Βερολίνο με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση της καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ «συζήτησε μαζί του την παρούσα κατάσταση των προσπαθειών του και τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στις περαιτέρω εργασίες του». Οι δύο αξιωματούχοι «συμφώνησαν ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με την ανάλογη πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες Αθήνα και Σκόπια». Το Βερολίνο σημείωσε ειδικά ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν, επανειλημμένα, ομόφωνα αποφασίσει ότι η αμοιβαία διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ». Λίγο αργότερα στα Σκόπια η γερμανική πρεσβεία για το ίδιο γεγονός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δυναμικά καλεί και τις δύο πλευρές να διεξαγάγουν τις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά και να είναι έτοιμες για συμβιβασμό ώστε στο εγγύς μέλλον να βρουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι χαρακτήρισε «θετική» τη συνάντηση. «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι στο οποίο δεν ήμουν παρών. Είναι απολύτως σαφές για ποιον λόγο εκλήθη ο κ. Νίμιτς από την κ. Μέρκελ… Είναι σίγουρο ότι αυτό το ζήτημα ήταν το βασικό και κεντρικό θέμα της συζήτησής τους. Είναι απόλυτα σαφές ότι η Γερμανία θέλησε να έχει πιο ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες… Για εμάς είναι σημαντικό η Γερμανία, ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, να ενημερωθεί καλά για τις εξελίξεις σχετικά με όσα έχουν συμβεί κατά την παρελθούσα περίοδο στις σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε σωστή και εποικοδομητική θέση επ’ αυτού του ζητήματος» είπε και πρόσθεσε: «Μόνο θετικά μπορεί να εκτιμηθεί το γεγονός πως μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γερμανία ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ζήτημα της ονομασίας».

«ΣΑΦΗΣ Η ΜΕΡΚΕΛ»

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια Θ. Λαλάκος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν υπάρξει «μεγαλύτερη προσπάθεια, ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εφικτός». Με δεδομένο ότι το Βερολίνο μόνο… άγνοια δεν έχει για το θέμα της ονομασίας, διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι Ουάσιγκτον  και Βερολίνο έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν μια υπερπροσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, και μάλιστα παράλληλα με την υπό εξέλιξη συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού. Να θυμίσουμε ότι στην αρχή της ελληνικής κρίσης η καγκελάριος Μέρκελ είχε εκφράσει με πολύ σαφή τρόπο την άποψή της για το Σκοπιανό, κυρίως στη βάση της διεύρυνσης της ΕΕ, λέγοντας: «Εάν κάποιες χώρες έχουν χρέη, δεν θα αφήσουμε τις άλλες στον προθάλαμο της ΕΕ εξαιτίας αυτού». Και μεταξύ των παραδειγμάτων που έφερε σημείωσε: «Η Μακεδονία να επιλύσει την εκκρεμότητα με την Ελλάδα γύρω από το όνομα».

Σε θέματα διακρατικών διαφορών, το Βερολίνο επίσημα δεν θέλει επ’ ουδενί να εμφανιστεί ως κάτι παραπάνω από μία ακόμη χώρα της ΕΕ, ειδικά όταν για την Ελλάδα πέρα από το Σκοπιανό υπάρχει και το Κυπριακό.

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΩΦΩΝ»

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Μετά την πολύωρη συνάντηση δήλωσε με φανερά ενοχλημένο ύφος: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να εισέλθει σε συνομιλίες στο Κυπριακό χάριν των συνομιλιών και σε διάλογο κωφών, για να ικανοποιηθούν κάποιοι που θεωρούν επιτυχία να αρχίσει η διαδικασία. Η πείρα του 2004 υπαγορεύει σε όλους να είναι περισσότερο προσεκτικοί».

Όπως εξήγησε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινή δήλωση που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως κατά τη συνάντηση θα ξεκαθαρίζονταν πράγματα μια για πάντα, είπε ότι «εκείνο που γνωρίζω ήταν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ έντονος στις θέσεις του, τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως αυτές συνοψίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε τη λύπη του για τις τοποθετήσεις του Ντερβίς Έρογλου. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε τις τελευταίες προτάσεις της προχθές και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές η διαδικασία πρέπει να τερματιστεί. Είπε μάλιστα ότι έγινε ανταλλαγή προτάσεων και αντιπροτάσεων τέσσερις ή πέντε φορές. Ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε επ’ αυτών ότι ενώ τον Αύγουστο ο Ντερβίς Έρογλου τον καλούσε με επιστολή να αποδεχθεί τις λεγόμενες συγκλίσεις Ντάουνερ και οι συνομιλίες να επαναρχίσουν ουσιαστικά από το σημείο που διεκόπησαν επί Χριστόφια – Ταλάτ, «έχει το θράσος να λέει σήμερα ότι η υπομονή του εξαντλείται». «Διότι τάχα», πρόσθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι κυρίαρχο κράτος, το οποίο πρέπει να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να συνενώσουμε κυριαρχίες, για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσχιστούν».

Την ίδια χρονική στιγμή ο άλλος μεγάλος παίκτης, η Άγκυρα, επιμένει να πιέζει Αθήνα και Λευκωσία σε κάθε… διεθνή ευκαιρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, στη Στοκχόλμη, αναφέρθηκε στη συνάντησή που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Αγία Πετρούπολη και στην πρόταση που υπέβαλε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτριες χώρες, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Όπως είπε ο Ερντογάν, «αν οι Ελληνοκύπριοι είναι αποφασισμένοι, η Τουρκία μπορεί να κάνει παρόμοιες συστάσεις και στους Τουρκοκύπριους, και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα».

Μαριάνα Πυργιώτη, «Εθνικά θέματα , Βαρύς χειμώνας», εφ. Μακεδονία, Θεσσαλονίκη,  10 / 11/ 2013

Related posts:

Comments