Mακεδονικό και Παρασκήνιο 19

– Mπαράζ από δημοσιεύματα [1] [2] είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Γερμανίας στο ζήτημα της Ονομασίας. Και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι αποτελούν ουσιαστικά τον ταχυδρόμο που απλά μεταφέρουν το μήνυμα. Η πιθανότητα εμπλοκής της Γερμανίας φυσικά και είναι υπαρκτή. Το Σκοπιανό  θεωρείται από την Γερμανία ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας ακόμα μοχλός πίεσης προς την Ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη μεριά η Ελληνική κυβέρνηση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη ό,τι έχει την διάθεση και το σθένος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

– Η συνάντηση Μέρκελ – Νίμιτς θορύβησε αρχικά το ΥΠΕΞ.  Όπως και οι Σκοπιανοί έμαθαν για την συνάντηση την τελευταία στιγμή. Μετά την αρχική έκπληξη, οι Σκοπιανοί  προσπάθησαν  να εκμεταλλευτούν την είδηση επικοινωνιακά κάνοντας λόγο για “θετικό γεγονός”. Αντίθετα από το ΥΠΕΞ προτίμησαν τις…διαρροές.  Διεθνείς παράγοντες πάντως θεωρούν πως η σχετική εξάρτηση της Ελλάδας από εξωτερικό δανεισμό δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επίλυση χρονιζόντων θεμάτων, όπως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μέσω μονομερών παραχωρήσεων από την πλευρά της χώρας μας.

– Η πρόταση που φέρεται να έχει τεθεί στο τραπέζι μέχρι στιγμής είναι η εξής. Δύο ομάδες ειδικών θα συσταθούν σε Αθήνα και Σκόπια αντίστοιχα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι υπό την αιγίδα της ΕΕ με ισχυρή επιρροή – όπως λέγεται – της Γερμανίας. Αν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο για την ΕΕ, τότε θα έχουμε και εμπλοκή σε ανώτερο επίπεδο από τις ηγεσίες των δύο χωρών.  Το πλάνο που προσπαθούν να περάσουν από την ΕΕ  κυρίως στην Ελληνική πλευρά, είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που προηγήθηκε προ μηνών, ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Πληροφορίες αναφέρουν ό,τι οι Σκοπιανοί έχουν ήδη απαντήσει θετικά και αναμένεται η απάντηση της Ελλάδας.

– Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η εγκληματική απάθεια του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τα εθνικά θέματα. Πριν λίγο καιρό το γύρο του κόσμου έκανε η δήθεν  επίσημη Ελληνική πρόταση για “Σλαβο-Αλβανική Μακεδονία”, η οποία αποτελούσε και “εφεύρεση” Σκοπιανής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αποδείχτηκε για μιά ακόμα φορά κατώτερο των περιστάσεων. Χρειάστηκαν 4 ημέρες για να διαψεύσει επίσημα το ψευδέστατο δημοσίευμα και αφού προηγουμένως η είδηση είχε αναμεταδοθεί σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίπτωση ξένου δημοσιογράφου. Την ίδια ημέρα που η Σκοπιανή εφημερίδα έκανε την δημοσίευση, ο δημοσιογράφος απευθυνόμενος προς τον επίσημο λογαριασμό του ΥΠΕΞ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε το εξής: “Γνωρίζω ό,τι δεν απαντάτε ποτέ  σε ερωτήσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως αν η ονομασία “ΣλαβοΑλβανική Μακεδονία” αποτελεί επίσημη θέση της Ελλ. κυβέρνησης ή την διαψεύδει.” Ως συνήθως, απάντηση δεν πήρε ποτέ. Επιπρόσθετα η κατάσταση στην Ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ εν όψει μάλιστα και προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ, δεν είναι καλύτερη.  Πληθαίνουν όσοι αναρωτιούνται γιατί στο mfa.gr η ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών έχει σταματήσει εδώ και 7 μήνες (11/4/2013).

– Η μη επαρκής εκπροσώπηση της χώρας στο Σκοπιανό αποτυπώνεται και σε ακόμα ένα παράγοντα. Στην αντίληψη που έχει καλλιεργηθεί στο εξωτερικό πως η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν επιθυμεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Υπενθυμίζουμε πως αυτή είναι κοινή διαπίστωση όλων των ξένων εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με το ζήτημα. Λίγες ημέρες πριν, είχαμε την ομιλία σε διεθνές ινστιτούτο του πολύπειρου διπλωμάτη Έρβαν Φουερε. Ο κος Φουερε είναι από τους ελάχιστους ξένους εμπειρογνώμονες που πάντα διακρίνεται για την αντικειμενικότητα του. Στην ομιλία του, η οποία δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα Ελληνικά ΜΜΕ, πέρασε γενεές δεκατέσσερις την κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Όταν όμως έφτασε στο σημείο να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι εκείνη που είναι απρόθυμη να δοθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Μάλιστα  κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να πιέσουν ασφυκτικά την Ελλάδα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

– Μάθαμε πως Σκοπιανοί δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έχουν την κακή συνήθεια να στέλνουν επιστολές σε διεθνείς οργανισμούς όπου συστηματικά κατηγορούν την Ελλάδα. Έτσι δεν έκανε εντύπωση σε κανένα ό,τι οι πρώτοι που έστειλαν e-mail στην Ντούνζα Μιγιάτοβιτς, επικεφαλή της OSCE για την ελευθερία των ΜΜΕ και την καλούσαν να αναλάβει δράση σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην ΕΡΤ και την εισβολή των ΜΑΤ, ήταν δημοσιογράφοι από την Σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik.  Η Μιγιάτοβιτς πάντως απ’ ότι μάθαμε δεν μπήκε καν στον κόπο να ασχοληθεί μαζί τους, κάτι που εξαγρίωσε τους Σκοπιανούς.

Ηistory-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments