Σκόπια : Απειλούν με προσφυγή στον ΟΗΕ για την ονομασία

 

ivanof  Σκόπια : Απειλούν με προσφυγή στον ΟΗΕ για την ονομασία

ΑΠΕΙΛΕΣ για προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να μπορέσει η ΠΓΔΜ να παρακάμψει την υποχρέωση επίλυσης της διαφοράς της ονομασίας και να συνεχίσει την ευρωατλαντική πορεία της, εκτόξευσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Στην ετήσια ομιλία του ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε εκτενώς στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας του, επιρρίπτοντας αποκλειστικά στην… Ελλάδα την ευθύνη για το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος όμως εκτίμησε ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ζητηθεί από τον γ.γ. του ΟΗΕ η υποβολή έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού που θα περιγράφει την πορεία των συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας και θα ζητεί από το ΣΑ να επιβάλει την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της απόφασης του ΔΔ της Χάγης.

Ο κ. Ιβάνοφ έκανε εκτενείς αναφορές και στην ουσία του προβλήματος της ονομασίας, τονίζοντας ότι η «ταυτότητα της Μακεδονίας» δεν είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να κλέψει, να εξαγοράσει ή να χαλκεύσει την ταυτότητά μας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ύπαρξη στην Έκθεση της Κομισιόν αναφοράς στον όρο «Μακεδονικός».

Αν και ο εκνευρισμός στα Σκόπια, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που δεν ασχολήθηκαν με την ΠΓΔΜ, είναι δεδομένος, οι απειλές του κ. Ιβάνοφ προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς μια έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ προς το ΣΑ, πιθανότατα θα οδηγήσει και στην κατάθεση της εντολής του, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια την Ενδιάμεση Συμφωνία, στην οποία στηρίζονται οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ , Έθνος

 

 

 

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Άνθιμος: ”Ας με απειλούν εγώ θα τα ψέλνω για Σκοπιανό”
  2. Σενάρια για προσφυγή των Σκοπίων σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το όνομα
  3. ΠΓΔΜ: Πολιτικές διαφωνίες για την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ονομασία
  4. Κλιμάκωση της Σκοπιανής Προπαγάνδας με στόχο το τέλος των Διαπραγματεύσεων για την ονομασία
  5. Επιμένει στις θέσεις του για την ονομασία ο Ν. Γκρούεφσκι
Comments