Παρουσίαση του οδηγού «Μακεδονικοί θησαυροί. Μια περιήγηση στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων»
Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, η Προϊσταμένη της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελική Κοτταρίδη παρουσίασε τον οδηγό που έχει συγγράψει, με τίτλο «Μακεδονικοί θησαυροί. Μια περιήγηση στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων» (εκδόσεις Καπόν).
Στον Οδηγό του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων, ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα βήμα την περιήγηση στην ιδιαίτερα λιτή και αυστηρή αλλά συγχρόνως έντονα ατμοσφαιρική έκθεση των θησαυρών των Τάφων αυτών, καθώς ξεδιπλώνονται σε ενότητες.
Πλούσιο και εντυπωσιακό εικονογραφικό υλικό πλαισιώνει τις ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και την παρουσίαση των εκθεμάτων, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε μια υπέροχη διαδρομή στο χώρο και το χρόνο, στα αχνάρια της μεγάλης πολιτισμικής άνθησης που σημειώθηκε στη μακεδονική γη, στους χρόνους της κλασικής αρχαιότητας.
Μια περιήγηση σε 128 σελίδες, με 154 εικόνες (στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα), με κόστος 19 ευρώ για τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος νιώθει τη σημασία αλλά και τη συγκίνηση της ανακάλυψης του Μανόλη Ανδρόνικου που ξύπνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον πριν από 37 χρόνια.
Το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών κατασκευάστηκε ειδικά για να προστατευθούν τα μνημεία της βασιλικής ταφικής συστάδας του Φιλίππου Β΄ και να γίνουν προσιτές στο κοινό οι θαυμάσιες τοιχογραφίες τους, πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής εποχής. Με τη μορφή αρχαίου ταφικού τύμβου και εγκιβωτίζοντας τα μνημεία, διαμορφώθηκε ένα Μουσείο-Μαυσωλείο αφιερωμένο στη μνήμη διάσημων ιστορικών προσώπων, οικείων στον επισκέπτη.
Ο Οδηγός αφορά αποκλειστικά το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.«Είναι ένα κλειστό σύνολο που αφηγείται την ιστορία, την πιο σημαντική που έχουμε. Αυτή θα είναι η βασική σταθερή έκθεση, το βασικό κομμάτι της περιήγησης του επισκέπτη κι όταν δημιουργηθεί το νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου», είπε στην παρουσίαση η Αγγελική Κοτταρίδη, και πρόσθεσε: «Δεν είναι ένας αθώος Οδηγός, έχει μια στέρεη αφήγηση με θέση. Αναπτύσσω επιχειρηματολογία γιατί είναι εκεί ο τάφος του Φιλίππου».
Στην παρουσίαση του οδηγού, η κ. Κοτταρίδη αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη και σύνδεση του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων και του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών στο πλαίσιο της δημιουργίας του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών: “Η πόλη των Αιγών καταλαμβάνει 800 στρέμματα, η νεκρόπολη 500 ενώ το κτίριο του πολυκεντρικού μουσείου έτοιμο σε ενάμιση χρόνο, προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ κι άλλα 4,7 εκ. για τις εκθέσεις και τον εξοπλισμό του, θα ολοκληρώνει τις εντυπώσεις. Συνολικά 900 τ.μ. σε έκταση 5,5 στρεμμάτων, θα προσφέρει αυτό για το οποίο διψάει ο επισκέπτης: θεματικές εκθέσεις. Στα αίθρια θα έχουμε γλυπτά κι αγάλματα στο ένα, ενώ στο δεύτερο, τον πάνω όροφο της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών. Εκθεσιακό χώρο όμως θα αποτελεί και η ανασκαφή στο οικόπεδο του μουσείου. Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 60.000 αρχαιότητες από τις ανασκαφές, που βρίσκονται ανεκμετάλλευτες στις αποθήκες!”
Κριτικές – Παρουσιάσεις:
Γιώτα Σύκκα, “Το πιο βαρύ σε χρυσό στεφάνι της αρχαιότητας”, Καθημερινή, 6.2.2014
http://www.kathimerini.gr/752501/article/politismos/polh/to-pio-vary-se-…
Μαρία Αδαμοπούλου, Τα μυστικά του μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών αποκαλύπτονται, “Τα Νέα”, 7.2.2014
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5083193/ta-mystika-toy-moyseioy…
Αντώνης Καρατζαφέρης, Ξεφυλλίζοντας τους θησαυρούς του Φιλίππου, “Ελεύθερος Τύπος”, 7.2.2014
Βασιλική Τζεβελέκου, Απέκτησε Οδηγό, αλλά δεν μπορεί να τον πουλήσει, “Εφημερίδα των Συντακτών”, 7.2.2014
http://www.efsyn.gr/?p=172712
Φίλιππος Πανταζής, Στα μνημεία της μακεδονικής γης, “Αδέσμευτος του Ρίζου”, 31.12.2011
Moυσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών
RECENT COMMENTS