Έψαχναν αφορμές για να προκαλέσουν

Σε αρνητικό κλίμα η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος στα Σκόπια, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.

popovski-venizelos

 

της  ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Από τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντερ Βεστερβέλε, είχαν να δουν οι Σκοπιανοί τόσο αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του Έλληνα ομολόγου του, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Από τις έξι πρωτεύουσες  των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που επισκέφτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την προηγούμενη εβδομάδα, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., η επίσκεψη στην  προβλημάτισε περισσότερο τις ελληνικές διπλωματικές  Αρχές λόγω του αρνητικού κλίματος που είχε καλλιεργήσει το τελευταίο διάστημα ο Τύπος των Σκοπίων.

Παρά το γεγονός ότι στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών που συγκάλεσε η Κάθριν Αστον στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία θα μπορούσε να προσφέρει μιας πρώτης τάξεως δικαιολογία για να αναβληθεί η επίσκεψη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών  δεν ήθελε να δώσει καμία αφορμή να δημιουργηθεί παρεξήγηση, γι ‘ αυτό και αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο  ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας. Ακόμη και ανήμερα της επίσκεψης οι γείτονες δεν έχασαν την ευκαιρία  να προκαλέσουν. Ο τηλεοπτικός σταθμός Kanal 5 έγραφε σε τίτλο του δελτίου του: « Ο Βενιζέλος δεν μπορεί χωρίς Αλέξανδρο στη Μακεδονία» σχολιάζοντας ειρωνικά ότι μπορεί να έκανε « ταξιδιωτικό ελιγμό» φτάνοντας οδικώς στη FYROM, όμως το ξενοδοχείο όπου έμεινε λεγόταν Alexander Palace !

 

Προκλήσεις

Οι εφημερίδες έγραφαν ακόμη ότι θα πραγματοποιηθεί  συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο που στεγάζει την κυβέρνηση κατά τη συνάντηση Βενιζέλου- Γκρούεφσκι.

Τελικά αυτοί που εμφανίστηκαν δεν ξεπερνούσαν τους τριάντα και παρέμεναν σιωπηλοί έξω από το κτήριο, λες και δεν ήταν εκεί με τη θέληση τους. Οι Σκοπιανοί δεν έκρυψαν την ενόχληση τους διότι από τους έξι ομολόγους του που είδε ο Ευ. Βενιζέλος σε αυτή την περιοδεία, μόνο με τον Σκοπιανό αρνήθηκε να κάνει κοινές δηλώσεις. Ο Νίκολα Ποπόφσκι σχολίασε γι’αυτό ότι « δεν θα άρεσε το φόντο την αίθουσα των δηλώσεων που έγραφε υπουργείο Εξωτερικών της Μακεδονίας».

Επί της ουσίας πάντως καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις συνομιλίες. Ο Γκρούεφσκι παραμένει στην ίδια αδιάλλακτη ρητορική του και η σκοπιανή ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στη Χάγη αν δεν πάρουν την πολυπόθητη ημερομηνία πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα γίνει τον Σεπτέμβριο  στην Ουαλία. Ακόμη , ωστόσο, δεν έχει  αποφασιστεί αν θα μπει στην ατζέντα το θέμα της διεύρυνσης.

Ο Ευ. Βενιζέλος ,πάντως, προσκάλεσε τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των χωρών των Δ. Βαλκανίων, αλλά και στην Αθήνα για μια νέα διμερή συνάντηση.

 

Τι συζήτησε στην Αλβανία

Η εκκρεμότητα που υπάρχει στη συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών και η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Αλβανία φαίνεται να είναι θέματα αλληλένδετα και οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία εντός της ελληνικής προεδρίας.

Δεν είναι τυχαίο που ο Κάρολος Παπούλιας πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα τον Νοέμβριο, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνηση, η υπουργός ΄Αμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας βρέθηκαν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Η εμπλοκή που υπάρχει με την ΑΟΖ δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί, καθώς η αλβανική Βουλή έχει περάσει νόμο βάσει του οποίου οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, με ρυθμίσεις όμως οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις διατάξει της συμφωνίας. Στις επαφές που είχε ο Ευ. Βενιζέλος στα Τίρανα με τον Έντι Ράμα, αλλά και τον ομόλογό του, συζήτησαν τις δώδεκα προτεραιότητες που πρέπει να λάβει υπόψη της η Αλβανία και οι οποίες σχετίζονται με την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Real news

Related posts:

Comments