Ο ΟΑΣΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών στα Σκόπια

Η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ/ODIHR που παρακολούθησε τις προχθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ,εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα . Καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης . Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τους ηγέτες ώστε να μην υπάρξει δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη χώρα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια η Κριστίν Μουτονέν , συντονίστρια της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ωστόσο, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ επέκρινε και το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν ελήφθησαν υπόψιν ορισμένες από τις βασικές αρχές του Οργανισμού για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε ο απαραίτητος διαχωρισμός κράτους-κόμματος και πως ο κρατικός μηχανισμός σε πολλές περιπτώσεις τάχθηκε στην υπηρεσία του κυβερνώντος κόμματος ,ενώ παράλληλα υπήρξε μεροληπτική και ασύμμετρη κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπέρ του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πάνω από 250 ξένοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR, του Συμβουλίου της Ευρώπης και ξένων πρεσβειών στην ΠΓΔΜ επιτήρησαν τις προχθεσινές “διπλές” εκλογές .

ΑΠΕ - ΜΠΕ




Related posts:

Comments