Όνειρα από τους Σκοπιανούς για ρεσάλτο στον ΟΛΘ

Ποια εταιρία έχει τις δυνατότητες να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος

limani thess

 

Μαρία Μαθιοπούλου

«Πόδι» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θέλουν να βάλουν οι Σκοπιανοί, που συνεχίζουν να προκαλούν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Insight, το Οικονομικό Επιμελητήριο των Σκοπίων «ορέγεται» το 7% του ΟΛΘ, μέσα από έναν συνασπισμό σκοπιανικών επιχειρήσεων. Η πρόθεση αυτή, για την οποία το βαλκανικό μέσο επικαλείται το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο των Σκοπίων και προκαλεί τουλάχιστον απορία, έρχεται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του λιμανιού, με οκτώ διεθνούς βεληνεκούς «παίκτες» να έχουν ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον τους.

«Ενώ η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εγχώριες εταιρίες την παρακολουθούν ενεργά και περιμένουν την ευκαιρία τους να εμπλακούν» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο, σύμφωνα με το Balkan Insight.

Όπως μεταφέρει δε το δημοσίευμα, όταν το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τη διαδικασία για την πώληση λιμανιού την περσινή χρονιά, το σκοπιανικό επιμελητήριο έστειλε κλιμάκιο εδώ για να ανιχνεύσει τις ευκαιρίες. Το κλιμάκιο αυτό εκτίμησε ότι για να έχουν λόγο οι σκοπιανικές εταιρίες στη διοίκηση του ΟΛΘ θα πρέπει να αγοράσουν τουλάχιστον 7% των μετοχών του.

Σήμερα το επιμελητήριο σημειώνει ότι, αν και αρχικά η πρωτοβουλία του συνάντησε δυσπιστία και έκπληξη, αυτό δεν το αποθαρρύνει, «αφού τα νούμερα δείχνουν καθαρά την ανάγκη για συμμετοχή σκοπιανικών εταιριών στη διοίκηση του λιμανιού».

Οι Σκοπιανοί θεωρούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πιο σημαντικό για τις εταιρίες τους, αφού περί το 90% του σκοπιανικού εμπορίου που μεταφέρεται με πλοία περνά από αυτό.

Πάντως, στελέχη του λιμανιού Θεσσαλονίκης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μια τέτοια πρόθεση έχει τόση σοβαρότητα όσο τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στα Σκόπια. Άλλωστε τέτοια οικονομικά μεγέθη στη γείτονα δεν υπάρχουν, ενώ ο διαγωνισμός «τρέχει» ήδη με οκτώ υποψήφιους επενδυτές, αποκλείοντας άλλες εισόδους.

Ο δε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Στέλιος Αγγελούδης σημειώνει ότι δεν ήρθε ποτέ κανείς να τον συναντήσει από το επιμελητήριο των Σκοπίων με αυτόν τον σκοπό.

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε έναν από τους οκτώ μνηστήρες, την ελβετικών συμφερόντων Duferco, που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, για την οποία σημειώνεται ότι είναι η μόνη μεταξύ των ενδιαφερομένων που έχει άμεσους δεσμούς με τα Σκόπια, αφού έχει στην ιδιοκτησία της σκοπιανικό εργοστάσιο (Makstil).

Επιχειρείται έτσι, πέραν της επιθυμίας του επιμελητηρίου για το 7%, να εμφανιστεί η Duferco -η οποία έχει τηρουμένων των αναλογιών πολύ μικρή έκθεση στα Σκόπια- ως «δούρειος ίππος» για τις σκοπιανικές διαθέσεις.

δημοκρατία

 

 

Comments