Πολιτική αστάθεια και στα Σκόπια

Η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να βρεθεί στο κοινοβούλιο, ο Γκρούεφσκι παραμένει αδιάλλακτος για το θέμα της ονομασίας

pic-0-norm

Μετά την Βουλγαρία, παίρνουν τα Σκόπια την σκυτάλη της πολιτικής αστάθειας, που είναι πολύπλευρη. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση (σλαβική) αρνείται να βρεθεί στο κοινοβούλιο υποβάλλοντας με επίταση το αίτημα της διενέργειας εκλογών, επειδή θεωρεί -αυτές που διεξήχθησαν- ότι ήσαν αποτέλεσμα νοθείας.

Η συνάντηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα (ένας μόνον από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, προσήλθε, μη υπακούοντας στην εντολή του αρχηγού του).

Πρόβλημα όμως σοβαρό υπάρχει και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ως γνωστόν, με βάσει την Συμφωνία της Αχρίδας το 2001, οφείλουν να συγκυβερνήσουν δύο κόμματα (ένα σλαβικό και ένα αλβανικό) ανεξαρτήτως εάν το ένα μόνο έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Γκρούεφσκι έχει συγκυβερνήτη τον κ. Αλί Αχμέτι, αρχηγό του αλβανικού κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.

Όμως, ο κ. Αχμέτι, έχει άλλες προτεραιότητες για τα Σκόπια, και προκειμένου να συγκατανεύσει στην συγκυβέρνηση, απέσπασε την διαβεβαίωση του κ. Γκρούεφσκι ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την Σύνοδο που θα τελεστεί στον Σεπτέμβριο στην Ουαλία. Αλλά, η πρόσφατη δήλωση του γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουνσεν ότι δε προβλέπεται κατ’ αυτήν την Σύνοδο θέμα ένταξης καμιάς χώρας (εξήγησα σε προηγούμενο σημείωμα το γιατί) ανατρέπονται τα δεδομένα της σλαβο-αλβανικής συμμαχίας.

Οι προτεραιότητες του κ. Αχμέτι είναι η πάση θυσία ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., χωρίς να τον ενδιαφέρει η ονομασία της χώρας (ας ονομαστεί και Ντίσνεϊλαντ, είχε πει), επειδή θεωρεί πως μόνον έτσι θα διατηρηθεί η σταθερότητα στο κράτος.

Αν ο κ. Αχμέτι αποχωρήσει, ο κ. Γκρούεφσκι θα ζητήσει την συμμαχία με το άλλο αλβανικό κόμμα του κ. Θάτσι. Σ’ αυτήν την περίπτωση, αφενός θα υπάρχει διχασμός με έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο αλβανικών κομμάτων, αφετέρου στην οξεία αντίθεση της σλαβικής αντιπολίτευσης θα προστεθεί κι αυτή του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος.

Πέρα από αυτά, υπάρχουν και δύο άλλα στοιχεία που κλυδωνίζουν την καρέκλα του κ. Γκρούεφσκι. Το ένα είναι πως -πέρα από το ζήτημα της ονομασίας που δε θέλει να επιλυθεί, και ενοχλεί τους Δυτικούς- τίποτε δεν έχει γίνει στα ζητήματα της πάταξης της διαφθοράς και στην αναδιοργάνωση του κράτους.

Το άλλο στοιχείο είναι πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την αδιάλλακτη στάση του στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις, ενισχύοντας τον σωβινισμό των μακεδονιζόντων, εκμεταλλευόμενος φυσικά και δι’ ίδιον όφελος τις πλούσιες χορηγίες τους (όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, με τις αδιαφανείς διαδικασίες και στο θέμα των αμέτρητων γλυπτών-ομοιωμάτων αρχαιοελληνικών αγαλμάτων και παραστάσεων), και δεν μπορεί τώρα να υποχωρήσει.

Μεταφέρω μερικές παραγράφους από την τελευταία ανακοίνωση του «Μακεδονικού Μανιφέστου», μιας οργάνωσης ακραίας, με απόλυτες θέσεις, η οποία δεν δέχεται την παραμικρή υποχώρηση, όπως άλλωστε γαλουχήθηκε από τον ίδιο τον κ. Γρκούεφσκι. Επιτίθεται τώρα κατά της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των Σκοπίων (MANU) με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρό της, κ. Βλάντο Καμπόβσκι, θεωρώντας ότι οι θέσεις που εξέφρασε είναι «ερασιτεχνικές» και «επικίνδυνες» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και για την ταυτότητα του λαού των Σκοπίων:

«Σας είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την Ελληνική Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της οποίας δήλωσε δημόσια ότι η ‘μακεδονική’ ταυτότητα, ο λαός και η γλώσσα δεν αποτελούν πραγματικότητα και θα πρέπει να αλλάξουν μια και καλή μέσω ενός επιθέτου, το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από τη λέξη ‘Μακεδονία’;

» (…) Οι ανησυχίες μας πηγάζουν από το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μερικές ενέργειες της MANU ήταν αντίθετες με τα ‘μακεδονικά’ εθνικά συμφέροντα. Το 1996, η MANU εξέδωσε την ‘Εθνολογία των Μακεδόνων’, η οποία αναφέρει ότι η ιστορία μας ξεκινά με την άφιξη των Σλάβων, παρά το γεγονός ότι την εποχή της Γιουγκοσλαβίας η ‘μακεδονική’ ιστορία ξεκινούσε από την αρχαιότητα.

» Το 2001, η MANU και ο τότε Πρόεδρός της Εφρέμοβ πρότειναν την ανταλλαγή εδαφών με τους Αλβανούς. Το 2009, η MANU απέσυρε την πρώτη ‘Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια’ και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια νέα έκδοση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει διορθώσεις, ούτε έχει εκδοθεί μια νέα εγκυκλοπαίδεια. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν δηλώσει δημόσια πως δεν τους ενοχλούν οι νέες “μορφές” ταυτότητας, όπως ‘Σλαβομακεδονία’, ‘Βόρεια Μακεδονία’ και ‘Άνω Μακεδονία’».

Καταγγέλλει επίσης την Ακαδημία και για ενδοτισμό προς τους Βουλγάρους. Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι με αυτές τις αντιθέσεις, δεν μπορούν επί πολύ καιρό ακόμη να καλυφθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης του σκοπιανού λαού.

Ο Μακεδών

 

Related posts:

Comments