Αμφίπολη: Παλαιότερος Μακεδονικός τάφος δίνει νέα στοιχεία για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

 

Μακεδονικός τάφος που φέρεται να είχε βρεθεί παλαιότερα στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μας δίνει σημαντικότατες πληροφορίες. 

Ο Νεκτάριος Πουλακάκης στο “Ψηφιδωτά δάπεδα στη Μακεδονία κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή” (2010) αναφέρει, την ύπαρξη μακεδονικού τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ενώ δημοσιεύει και φωτογραφία (σ.σ. ασπρόμαυρη φώτο).

Συγκεκριμένα γράφει (σελ. 47):


“Δύο ψηφιδωτά δάπεδα βρέθηκαν σε μακεδονικούς τάφους. Το πρωιμότερο στον προθάλαμο και το νεκρικό θάλαμο του μακεδονικού τάφου Καστά στην Αμφίπολη χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.  Στον προθάλαμο το δάπεδο διακοσμείται με ασπρόμαυρους ρόμβους σε δύο ζώνες που πλαισιώνουν ένα κεντρικό ακόσμητο τετράγωνο με απλές ψηφίδες, ενώ στο νεκρικό θάλαμο το δάπεδο χωρίζεται σε τρεις επιμήκεις αδιακόσμητες ζώνες με βότσαλα ερυθρωπού χρώματος στις πλάγιες και κιτρινωπού στην κεντρική ζώνη. Μια τέταρτη ζώνη αναπτύσσεται στην βόρεια πλευρά.”

poulakakis Αμφίπολη: Παλαιότερος Μακεδονικός τάφος δίνει νέα στοιχεία για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης makedonikos tafos amfipolis Αμφίπολη: Παλαιότερος Μακεδονικός τάφος δίνει νέα στοιχεία για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης
Παρατηρούμε αρκετές καίριες ομοιότητες.

Πρώτον, εκτός από την ίδια περιοχή, η χρονολόγηση που δίνεται (τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.) είναι ίδια με αυτήν του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη.

Δεύτερον, οι προθάλαμοι και στους δύο τάφους φέρονται να έχουν την ίδια διακόσμηση με ασπρόμαυρους ρόμβους .

10603690 10202559454254151 3696760626875062494 n Αμφίπολη: Παλαιότερος Μακεδονικός τάφος δίνει νέα στοιχεία για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

 

 

 

amfipoli romvoi Αμφίπολη: Παλαιότερος Μακεδονικός τάφος δίνει νέα στοιχεία για το ταφικό μνημείο της ΑμφίποληςΜακεδονικός τάφος στον λόφο Καστά (Φώτο “Ψηφιδωτά δάπεδα στη Μακεδονία κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή”)

Είναι εξαιρετικά πιθανόν ό,τι τουλάχιστον οι προθάλαμοι είναι έργο του ίδιου ψηφοθέτη ή τουλάχιστον προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο ψηφοθετών.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από την Αμφίπολη, προθάλαμοι που έχουν διακοσμηθεί με ασπρόμαυρους ρόμβους, έχουν βρεθεί και σε άλλες Μακεδονικές πόλεις, όπως στην Πέλλα.

oikia dionysou4 Αμφίπολη: Παλαιότερος Μακεδονικός τάφος δίνει νέα στοιχεία για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Η  λεγόμενη “Οικία του Διονύσου” στην Πέλλα, όπου ο προθάλαμος έχει διακοσμηθεί επίσης με ασπρόμαυρους ρόμβους.

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. ΥΠΠΟΑ: Μελέτη οστεολογικού υλικού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης
  2. Κοζάνη: Ένα σημαντικό, αλλά και πολύπαθο ταφικό μνημείο αναδεικνύεται μέσα από τις εργασίες της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
  3. Διαρροή φωτογραφιών για το μνημείο της Μητέρας Τερέζας
  4. Νίμιτς: Δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας
  5. Ρόμπα η Σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik – Δημοσίευσε παραποιημένα στοιχεία για το Μακεδονικό
Comments