Έγραψαν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία»

Venizelos_YP

Έμπρακτη δυσφορία ( προς τις ΗΠΑ) εξέφρασε η Αθήνα για τη χρήση του όρου « Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του συνασπισμού των χωρών κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Έπειτα από αυτό το γεγονός ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρέστη χθες στις εργασίες της διάσκεψης, ενώ απέστειλε και σχετική επιστολή στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Δήλωση διαμαρτυρίας κατέθεσε και επίσημα η ελληνική αντιπροσωπία στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Συμμαχίας, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το μόνιμο αντιπρόσωπο, πρέσβη Μ. Διάμεση.

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ο λόγος της μη αντιπρόσωπης συμμετοχής του κ. Βενιζέλου ήταν πως, παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν τη σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ στον τρόπο αναφοράς των χωρών.

Ειδικότερα, ενώ στη σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την «προσωρινή» ονομασία, στην κοινή δήλωση εμφανίσθηκε με τη λεγόμενη «συνταγματική» της ονομασία, που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

δημοκρατία

Related posts:

Comments