Σκόπια : Αποφυλακίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος;

Axridos_Iwannis

Αποφυλακίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τρία κι πλέον χρόνια που είναι αδίκως έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα των Σκοπίων, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης.

Η χαρμόσυνη είδηση από τη γειτονική χώρα δημοσιεύτηκε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης , ωστόσο γρήγορα έφτασε και στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αποφυλάκιση του διωκόμενου μητροπολίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αποφυλάκιση πρότεινε ο διευθυντής των φυλακών όπου επί τρία χρόνια και δυο μήνες κρατείται ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, ενώ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι διαδραμάτισε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, αφού η απόφαση ελήφθη μόλις μερικά 24ωρα μετά την επίσκεψη του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στα Σκόπια. Η τελική απόφαση για την απελευθέρωση πάντως ελήφθη από τον πρόεδρο του βασικού δικαστηρίου της γείτονος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1966 στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ και σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών των Σκοπίων, απ’όπου αποφοίτησε το 1990, ενώ αμέσως εγγράφτηκε στη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, απ’ όπου αποφοίτησε πέντε χρόνια μετά. Τον Φεβρουάριο του 1998 έγινε μοναχός με το όνομα Γιοβάν(Ιωάννης) και εν συνεχεία χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας.

Το 2005 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος από τον Πατριάρχη της Σερβίας και εξαρχής αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Για τη στάση του αυτή φυλακίστηκε.

δημοκρατία

Related posts:

Comments