20.000 «κοριοί» από Γκρούεφσκι

«ΒΟΜΒΑ ΖΑΕΒ» ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Z.Zaev

Ένα οργουελικό καθεστώς με παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών καταγγέλλεται, με συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν χθες, ότι είχε στήσει στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τα 4 τελευταία χρόνια παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις 20.000 πολιτικών, αξιωματούχων και πολιτών, με τη συνδρομή και των μυστικών υπηρεσιών

Πάνω από 20.000 άτομα σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής της χώρας και πρώτα από όλα της πολιτικής παρακολουθούσε τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια ένα κύκλωμα που λειτουργούσε παράλληλα με τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της ΠΓΔΜ υπό τις εντολές του επικεφαλής της, Αλεξ Μιγιάλκοφ, εξαδέλφου του πρωθυπουργού.

Τις αποκαλύψεις αυτές έκανε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος, παρουσία πολλών πολιτικών παραγόντων, ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι δίνοντας τα πρώτα στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα τις πρώτες 11 τηλεφωνικές συνομιλίες που προέρχονταν από παρακολουθήσεις.

«Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη της στο δικαστικό σύστημα της χώρας, αλλά αν το γραφείο του εισαγγελέα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα, θα την καλωσορίσουμε», ανέφερε ο Ζάεβ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο.

Σημείωσε ακόμη ότι ο όγκος των τηλεφωνικών υποκλοπών και το ευρύ πεδίο εφαρμογής τους απαιτούν ειδικές γνώσεις και εξελιγμένο εξοπλισμό και θα μπορούσαν να γίνουν μόνο από μια εγχώρια υπηρεσία.

Δίνοντας τα πρώτα στοιχεία της αποκαλούμενης ως «βόμβας Ζάεβ», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε στοιχεία υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που αφορούν κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα και Οικονομικών Ζόραν Στάβρεσκι, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς επίσης και οι Αλβανοί ηγέτες Αλί Αχμέτι (DUI) και Μεντούχ Θάτσι (DPA), δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αλλά και εκατοντάδες καταγραφές που αφορούσαν τον ίδιο με διάφορα πρόσωπα, όπως με δημοσιογράφους, ακόμη και συνομιλίες με την ανήλικη κόρη του.

«Η χώρα χωρίζεται σε δύο κόσμους, ο ένας είναι αυτός του Γκρούεφσκι και του Μιγιάλκοφ και ο άλλος των πολιτών που παραβιάζονται καθημερινά τα συνταγματικά τους δικαιώματα», είπε ο Ζάεβ. Να σημειωθεί ότι ο Ν. Γκρούεφσκι πριν από δέκα μέρες είχε κινήσει διαδικασία κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνοντάς τον στον εισαγγελέα και κατηγορώντας τον για συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες και υποκλοπές, σε μια επιχείρηση που οι Αρχές της ΠΓΔΜ έδωσαν την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ, Έθνος

Related posts:

Comments