Ύπουλο χτύπημα υπέρ των Σκοπίων από το Ευρωκοινοβούλιο

Macedonia_News

Ύπουλο χτύπημα απέναντι στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατάφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ένα ψήφισμα που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα και δεν έχει πάρει ακόμα δημοσιότητα, η λέξη « Μακεδονία» ή παράγωγο της χρησιμοποιείται δύο φορές για να περιγράψει τη βόρειο γείτονά μας. Συγκεκριμένα:

α) Στην εισαγωγή, σημειώνει ότι «η περαιτέρω αναβολή ( της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ) συμβάλλει στην αυξανόμενη ενόχληση της μακεδονικής κοινής γνώμης για την στασιμότητα στην πορεία της ένταξης στην Ε.Ε».

β) Στα συμπεράσματα, « καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διεξάγει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 μια συζήτηση εις βάθος γύρω από την προοπτική της μακεδονικής ένταξης στην Ε.Ε».

Το εν λόγω ψήφισμα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία ( 47 υπέρ, 10 κατά) την περασμένη Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση προόδου για την προ-ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Κατά της έκθεσης ψήφισαν και οι τέσσερις Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή : Σοφία Σακοράφα ( ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης ( Ν.Δ.), Νίκος Ανδρουλάκης ( ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Επιτήδειος ( Χρυσή Αυγή).

Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνουν, επίσης, ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά ότι πρέπει πάντως να έχει επιλυθεί προτού ολοκληρωθούν αυτές. Αρχιτέκτονας του ψηφίσματος είναι ο εισηγητής της έκθεσης και γνωστός για τα φιλοσκοπιανά αισθήματά του Σλοβένος ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ, ο οποίος στο προσχέδιο της έκθεσης είχε επιχειρήσει να περάσει και σε άλλα σημεία τη λέξη «Μακεδονία».

Η έκθεση προόδου θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός του Μαρτίου στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και αναμένεται να υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία , παρά τις ελληνικές αντιδράσεις.

Κ.Παπαχλιμίντζος, δημοκρατία

Related posts:

Comments