Τρία νέα συμπεράσματα για την Αμφίπολη

Γιώτα Μυρτσιώτη

O κιβωτιόσχημος τάφος του τρίτου νεκρικού θαλάμου είναι μεταγενέστερος του ταφικού μνημείου. Ο λόφος Καστά δεν ήταν τεχνητός, αλλά φυσικός και ο Λέων της Αμφίπολης δεν ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου.

Σε αυτά τα τρία βασικά επιστημονικά συμπεράσματα, που ανατρέπουν θεωρίες της ανασκαφικής ομάδας στο μνημείο της Αμφίπολης, κατέληξαν οι γεωφυσικές μελέτες και οι αναλύσεις ιζημάτων σε πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Στην πολυαναμενόμενη ανακοίνωσή του, στο αρχαιολογικό συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης, ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ευάγγελος Καμπούρογλου, υποστήριξε ότι «η υποδομή του σημερινού λόφου, ο οποίος αποτελείται από αμμώδη ιζήματα και ψαμμίτη, δεν είναι δυνατόν να αντέξει το βάρος του Λέοντα, ο οποίος μαζί με τη βάση του ζυγίζει 1.500 τόνους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταφικό μνημείο κατασκευάστηκε μετά από τη διάνοιξη ορύγματος στο λόφο.

Όσο για τη μεταγενέστερη χρονολόγηση του κιβωτιόσχημου τάφου, ο κ. Καμπούρογλου ανέφερε: «δεν είναι δυνατόν ο δημιουργός του, να έχει περιβάλει με ένα τόσο περίτεχνο μνημείο ένα τόσο απλό και με ευτελή υλικά τάφο».

Καθημερινή

Related posts:

Comments