«Βαθιά πατριώτης ο Έλληνας»

Τι λέει για τα εθνικά θέματα ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Aθανάσιος Καραθανάσης

Macedonia_News

Συνέντευξη στον Νίκο Οικονόμου

«Πατούσα σε δύο βάρκες. Και μακεδονίτικη, από την πλευρά της μητέρας μου, αλλά και προσφυγική, καθώς η καταγωγή του πατέρα μου ήταν από τη Μικρά Ασία». Με αυτά τα λόγια μάς υποδέχθηκε χθες ο νέος πρόεδρος της ιστορικής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (EMΣ) Aθανάσιος Καραθανάσης στο γραφείο του, σε έναν χώρο γεμάτο με παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, βαριά έπιπλα και ιστορία. Διόλου τυχαίο, αν αναλογισθεί κανείς ότι αυτό το ιστορικό σωματείο ιδρύθηκε το 1939…

Από τη Μακεδονία ξεκίνησε και η κουβέντα μας. «Η Μακεδονία και η προβολή της είναι κάτι που ελκύει τον κόσμο. Εμείς ως νέα διοίκηση θα συνεχίσουμε το έργο του Νικόλαου Μέρτζου. Ακολουθώντας την τακτική της ανανέωσης μέσα από τη συνέχεια. Ταυτόχρονα θα βάλουμε μπροστά την αρχαία και τη βυζαντινή Μακεδονία και το Άγιο Όρος, αλλά θα ασχοληθούμε και με τους απόδημους Μακεδόνες» τονίζει και αποκαλύπτει με τι θα ήθελε να συνδεθεί η θητεία του.

«Η εξωστρέφεια που επιδείξαμε θα γίνει πιο έντονη. Αλλά θα προσπαθήσουμε να μάθει ακόμη και ο πιο λαϊκός άνθρωπος στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη ότι έχει ένα στήριγμα στα εθνικά του θέματα που λέγεται Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών» τονίζει ο κ. Καραθανάσης.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Για το όνομα της Μακεδονίας είναι κάθετος: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο παροξυσμός του Γκρουέφσκι και των “συν αυτώ” έχει καθιερώσει ένα καθεστώς απολυταρχικό».

«Τι σημαίνει πατριώτης σήμερα;» είναι η ερώτηση που ζητεί απάντηση. «Αυτός που αγαπά την πατρίδα» λέει. «Πέραν τούτου;» επιμένουμε. Απαντά άμεσα και με έμφαση: «Ο πατριωτισμός στην Ελλάδα υπάρχει και υπάρχει βαθιά. Να σας πω κάτι που αφορά και στα παιδιά με τα σκουλαρίκια και τα παιδιά που βάφουν τα μαλλιά τους και τους φοιτητές και τα εργαζόμενα παιδιά: Όλοι αυτοί μπορεί να μην πήραν οράματα από εμάς, το σπίτι και το σχολείο. Όμως αγαπούν την πατρίδα και την αγαπούν παρά πολύ. Μπορεί να μην ξέρουν τι έγινε την 28η Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου, όμως έχουν αυτή τη μικρή σπίθα που έτσι και ανάψει, γίνεται ηφαίστειο. Και είμαι βέβαιος ότι θα πολεμήσουν για την πατρίδα».

Το ΥΜΑΘ

Για το τέλος, δύο πολιτικές ερωτήσεις. Τι λέει για το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης; «Φυσικά και είναι θετικό το ότι διατηρήθηκε. Θα έλεγα στη νέα υφυπουργό ότι η ΕΜΣ στηρίζει τη Μακεδονία μέσω του επιστημονικού της έργου και ότι είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας για ό,τι χρειαστεί» σημειώνει.

Όσο για τον υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνει με νόημα: «Να κάνει μια προσπάθεια συμβιβασμού. Όχι αυτό που ακούγεται περί έντιμου συμβιβασμού, αλλά έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και θα βελτιώνει τις σχέσεις Ελλάδος και ΠΓΔΜ σε πολλά επίπεδα. Και ας βρεθεί μια λύση σε διμερές επίπεδο, πέραν από την πρωτοβουλία του Νίμιτς.

Αρκεί οι γείτονες να πάψουν να προβάλλουν αυτόν τον άμετρο αλυτρωτισμό τους».

δημοκρατία

Related posts:

Comments