Το ύπουλο σχέδιο της Γερμανίας για τα Βαλκάνια!

Πώς το Βερολίνο προσπαθεί μέσω των Σκοπίων και της Αλβανίας να επιβάλει στην Ελλάδα και διπλωματική ασφυξία (εκτός από οικονομική) και πώς οι δύο γειτονικές χώρες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την περίσταση

Merkel _cdu

Από τον Νίκο Σταυρουλάκη

Ύπουλο παιχνίδι του Βερολίνου για τον απόλυτο έλεγχο των Βαλκανίων βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται και «διπλωματική» (μετά την οικονομική) ασφυξία στην Ελλάδα. Στην πρόσφατη περιοδεία-αστραπή σε Τίρανα και Βελιγράδι - Σαράγιεβο η Άνγκελα Μέρκελ, αφού κατηγόρησε με ανοίκειο τρόπο την Ελλάδα ενώπιον των πρωθυπουργών Ράμα και Βούσιτς για τα «πολλά προβλήματα» που αντιμετωπίζει στο οικονομικό πεδίο, «έταξε» στήριξη στην ενταξιακή τους πορεία στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα και τα Σκόπια «σηκώνουν κεφάλι» με γερμανικές και αμερικανικές «πλάτες», επιχειρώντας να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Μιλούν ανοιχτά

Ο επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν γονατίσει την Ελλάδα και στο πεδίο της διπλωματίας, και είναι πλέον εμφανείς. Έτσι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων γειτονικών χωρών μιλούν ανοιχτά για ευνοϊκό «momentum» προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, παρακάμπτοντας πιθανές αντιρρήσεις της Αθήνας.

Στο πνεύμα αυτό ο Σκοπιανός υπουργός Άμυνας Ζόραν Γιολέβκσι, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα politico.eu είπε ότι η χώρα του είναι και πάλι έτοιμη να προωθήσει το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας ακόμα και το «άχαρο», όπως ανέφερε, όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - FYROM», παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είχε εγείρει «βέτο» με τη βοήθεια και της Γαλλίας του Νικολά Σαρκοζί, ακυρώνοντας την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία και προκαλώντας σοκ στην Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο, που αποτελεί από την εποχή της διάλυσης της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας το «μακρύ χέρι» της Συμμαχίας στη Χερσόνησο του Αίμου.

«Όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν ότι η Μακεδονία είχε σε εκείνο το χρονικό σημείο (2008) εξασφαλίσει τα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς η νότια γείτων μας πρόσθεσε ακόμη ένα κριτήριο στην εν λόγω σύνοδο κορυφής, το όνομα» είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Γιολέβσκι. Στο σχόλιό της για τις δηλώσεις αυτές η δημοσιογράφος του politico.eu Ελίζαμπεθ Μπράου σημειώνει στο άρθρο της ότι «η διαρκούσα πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και η πολιτική της έναντι της μικρής γειτονικής της χώρας δίνει τώρα την ευκαιρία στη FYROM να πιέσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που έχει παγώσει εδώ και χρόνια λόγω της αντίθεσης της Αθήνας, εξαιτίας των διαφορών για το όνομα της ΠΓΔΜ».

Το βέτο

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα πίεσε με σχετική επιτυχία η γειτονική χώρα να είναι δεκτή ως ΠΓΔΜ στις διεθνείς της «ρυθμίσεις», συμπεριλαμβανομένων των Ην. Εθνών, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Κατά τη γνωστή Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 των Ην. Εθνών η Ελλάδα δέχθηκε να μην εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, εάν αυτή εμφανίζεται υπό την προσωρινή ονομασία της ΠΓΔΜ. Όμως, 13 χρόνια αργότερα, όταν τα Σκόπια προσπάθησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, η Ελλάδα άσκησε βέτο και ως σήμερα αρνείται την ένταξη της χώρας ως «Μακεδονία», βασιζόμενη στην αρχή της ομοφωνίας για μια τέτοια συλλογική απόφαση της Συμμαχίας.

Ο φάκελος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο φάκελος «ένταξη στο ΝΑΤΟ» των Σκοπίων βρίσκεται ήδη στο γραφείο του γ.γ. της Συμμαχίας Γιενς Στόλτεμπεργκ, υπό τις οδηγίες και της Ουάσινγκτον, που επιχειρεί να «προλάβει» πιθανές δυσάρεστες για τη Δύση εξελίξεις τύπου Ουκρανίας στα Βαλκάνια, «οχυρώνοντας» τις ανατολικές χώρες των Βαλκανίων μία μία πίσω από τα τείχη της Συμμαχίας. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από δύο μήνες (18/5/2015) ο Γιενς Στόλτεμπεργκ αποκάλεσε την πΓΔΜ «Μακεδονία» στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε., προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπίας, με την αποστολή επίσημης επιστολής διαμαρτυρίας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο (Μ.Α.) της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.Ο ύπατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αντέδρασε τότε θετικά στις αιτιάσεις της Αθήνας, ζητώντας κατανόηση για το «λάθος» που έγινε «εν τη ρύμη του λόγου»… Η Βασ. Σοφίας επικρότησε την «ανασκευή», αλλά οι προθέσεις παρέμειναν…

Συμπτωματικά, το περιστατικό συνέβη μόλις λίγα εικοσιτετράωρα ύστερα από δηλώσεις της Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία ανέφερε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν υφίσταται πλέον, καθώς «τώρα όλοι αποκαλούν τη χώρα Μακεδονία».Έτσι, μόνο λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στα Σκόπια και την πανηγυρική υιοθέτηση 11 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο υπουργός Άμυνας Γιολέβκσι πέταξε την «εμπιστοσύνη» στα… σκουπίδια.

Η «ύποπτη» περιοδεία της Ανγκελα Μέρκελ

Μία ημέρα έπειτα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης για το ελληνικό ζήτημα και το τελεσίγραφο των εταίρων στην ελληνική κυβέρνηση η Ανγκελα Μέρκελ ξεκίνησε διήμερη περιοδεία σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία και σε κάθε σταθμό της δεν παρέλειπε να… εξακοντίζει βέλη κατά της χώρας μας και μάλιστα να προβαίνει σε συγκρίσεις ανάμεσα στις χώρες αυτές και στην πρόοδο που έχουν επιτελέσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την «άτακτη» Αθήνα.

Στα Τίρανα άκουγε τον Ράμα να δηλώνει ότι «σε αντίθεση με κάποιους άλλους, η Αλβανία θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει μέλος της Ε.Ε.». Στο Βελιγράδι συνάντησε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και, ενώ επαίνεσε τη σερβική κυβέρνηση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι η Σερβία δεν θα γίνει…

Ελλάδα «αν ακολουθήσει την δύσκολη οδό και λάβει τα σωστά μέτρα», υποχρεώνοντας τον κ. Βούτσιτς να απαντήσει ότι «η Ελλάδα είναι φίλη χώρα». Όσο για τη Βοσνία, το Σαράγιεβο είναι ακόμα μακριά και τα άλυτα εθνοτικά προβλήματα δεν επιτρέπουν συγκρίσεις με τη χώρα μας. Επομένως η Γερμανία στήνει έναν ασφυκτικό κλοιό γεωπολιτικής συμμαχίας γύρω από την Ελλάδα πιέζοντάς την ακόμα περισσότερο. Όπως και να έχει, η προώθηση από την κυβέρνηση της συμφωνίας με τους εταίρους έχει και αυτή τη διάσταση, της διασφάλισης πιθανόν κινδύνων για τα εθνικά θέματα.

δημοκρατία

Related posts:

Comments