Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχαίους εμπορικούς δρόμους «χαρτογραφούν» τα νομίσματα που ήρθαν στο φως

 

arxaious emporikous dromous xartografoun ta nomismata pou irthan sto fos arxeio Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχαίους εμπορικούς δρόμους «χαρτογραφούν» τα νομίσματα που ήρθαν στο φως

Τους αρχαίους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία της ρωμαϊκής περιόδου, με πόλεις στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας «χαρτογραφούν» τα νομίσματα, που ανέδειξαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, στους υπό κατασκευή σταθμούς για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το Μετρό της συμπρωτεύουσας, βρέθηκαν 57 χάλκινα νομίσματα, που είχαν εκδοθεί στις πόλεις της Προποντίδας και της Μαύρης Θάλασσας. Αυτά τα νομίσματα εντοπίστηκαν, τόσο στη θέση της αρχαίας πόλης, όσο και στα νεκροταφεία.

Προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη (22), την Κύζικο (18), τη Νικομήδεια (5), την Ηράκλεια (9), την Τρωάδα(1), τη Βιθυνία (1) και το Παντικάπαιο (1) και χρονολογούνται από τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., ενώ συντηρήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά αύριο, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στο «Διεθνές συνέδριο για τη Μαύρη Θάλασσα στην Αρχαιότητα», που διοργανώνει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

arxaious emporikous dromous xartografoun ta nomismata pou irthan sto fos Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχαίους εμπορικούς δρόμους «χαρτογραφούν» τα νομίσματα που ήρθαν στο φως

Η σχετική ανακοίνωση, που περιλαμβάνει και ερμηνεία για το ιστορικό πλαίσιο των ευρημάτων, θα γίνει από τους αρχαιολόγους του Μετρό Θεσσαλονίκης, Άννα Αργύρη και Ιωάννη Μπίρτσα, σε συνεργασία με τον Μανόλη Μανωλεδάκη, Επίκουρο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΔΙΠΑΕ.

Συνολικά 672 νομίσματα αποκαλύφθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Από αυτά, 137 δε μπορούν να ταυτοποιηθούν, 393 είχαν εκδοθεί στη Θεσσαλονίκη, 47 στη Ρώμη, 13 στην Αντιόχεια, 6 στην Έδεσα (της Συρίας), 6 στην Σύσκια, 3 στο Μιλάνο, 2 στην Αφρική, 1 στη Ραβένα και 1 στην Αρλ. Τα υπόλοιπα 57 ήταν από περιοχές της Προποντίδας και της Μαύρης Θάλασσας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο συνέδριο του ΔΙΠΑΕ.

Τα νομίσματα από την Προποντίδα και τη Μαύρη Θάλασσα χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή από τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. μέχρι τον 5ο αιώνα. Είναι χάλκινα, σε σχετικά καλή κατάσταση και βρέθηκαν στα δυο νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, κυρίως σε τάφους, ως κτερίσματα (38) ή γύρω και ανάμεσα από αυτούς (14). Πέντε από αυτά βρέθηκαν στη ρωμαϊκή οδό, στον σταθμό του μετρό στην Αγία Σοφία.

arxaious emporikous dromous xartografoun ta nomismata pou irthan sto fos 1 Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχαίους εμπορικούς δρόμους «χαρτογραφούν» τα νομίσματα που ήρθαν στο φως

«Καθώς οι ανασκαφές στο μετρό, και η καταχώριση και συντήρηση των νομισμάτων συνεχίζονται, αναμένουμε περισσότερα νομίσματα από την Προποντίδα και τη Μαύρη Θάλασσα να αποκαλυφθούν και τα οποία θα διευρύνουν τη γνώση μας για την επικοινωνία και διάδραση μεταξύ αυτών των περιοχών και της Θεσσαλονίκης» επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι.

Ναυτεμπορική

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Τι έφεραν στο φως οι ανασκαφές του μετρό
  2. Θεσσαλονίκη: Πάνω από 100.000 τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών στο μετρό
  3. Οι αρχαιολογικές εργασίες στο μετρό, στο επίκεντρο της επίσκεψης Ν. Ξυδάκη στη Θεσσαλονίκη
  4. 220 νομίσματα «μιλούν» για τον Μέγα Αλέξανδρο
  5. Πολύχρονο: Aρχαίο ηλιακό ρολόι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη
Comments