Βία και Ανεκτικότητα: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ημαθία

Aigai_3Σκηνές βίαιης σύγκρουσης σε μάχη, λεπτομέρεια από το χρυσοποίκιλτο γωρυτό (φαρέτρα) του Φιλίππου Β’ στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών.

Από την Παρασκευή 25 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στους εορτασμούς των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που στόχο έχουν τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το παρελθόν και την αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίων πολιτών. Μέσα από εκδηλώσεις στις οποίες το κοινό μπορεί να συμμετάσχει με ελεύθερη είσοδο, επιχειρούμε να προβάλουμε κάποιες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστές στο κοινό.

Φέτος, οι εκδηλώσεις του εορτασμού σε όλη την Ευρώπη κινούνται στο θεματικό άξονα των αντιθετικών εννοιών «Βία και Ανεκτικότητα». Πέρα από τη δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Στις Αιγές, ειδικό θέμα του εορτασμού θα αποτελέσει το ιστορικό γεγονός της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης από τους Γαλάτες το 276 π.Χ., μια καταστροφή που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση ύβρεως στην ιστορία του μακεδονικού βασιλείου. Με εφαλτήριο της εξιστόρησης τα βασιλικά ταφικά μνημεία των Αιγών και τις αρχαιολογικές μαρτυρίες για τη βίαιη καταστροφή, θα πραγματοποιήσουμε δύο εκδηλώσεις στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, καθεμιά από τις οποίες απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

• Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ”Βία και ανεκτικότητα στα αποφθέγματα του Αριστοτέλη και στις σελίδες του Πλούταρχου” για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 9:30 π.μ. και της δευτεροβάθμιας στις 11:00

• Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα εξιστορηθούν τα γεγονότα της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης κατά τη διάρκεια ξενάγησης στο Μουσείο, με τίτλο «Ύβρις και μαρτυρία: η καταστροφή της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών από τους Γαλάτες».

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, καθώς και σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία της πόλης, θα εξετασθούν όψεις κοινωνικής συνύπαρξης, ανεκτικότητας και πολυπολιτισμικότητας στην κοινωνία της Βέροιας κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους.

• Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας διάλεξη – ξενάγηση με τίτλο «Προσωπογραφίες Εβραίων ες πόλιν της Μακεδονίας Βέροιαν μεγάλην και πολυάνθρωπον», προβάλλοντας πτυχές της συνύπαρξης και της θρησκευτικής ανεκτικότητας στην κοινωνία της αρχαίας Βέροιας.

• Αρθρωτό πρόγραμμα θα παρουσιασθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, με τίτλο «Από τους Βερροιαίους των πρώτων χριστιανικών ναών στους Βερροιώτες των χρόνων του Σουλεϊμάν και του Σελίμ: Ιστορίες κοινωνικής και θρησκευτικής ανεκτικότητας και συμβίωσης» και σε βυζαντινά μνημεία της πόλης, επικεντρώνοντας σε όσα βρίσκονται στη συνοικίας της Μακαριώτισσας.

Με τον τρόπο αυτό, θ’ αναδειχθεί η κοινωνική και θρησκευτική ανεκτικότητα, η συμβίωση αλλά και η πολιτισμική όσμωση που οδήγησαν στην παραγωγή σημαντικότατων αρχιτεκτονικών και ζωγραφικών μνημείων μέσα από δύο σημαντικούς χρονολογικούς σταθμούς στην ιστορία της Βέροιας, την εποχή του 4ου – 6ου μεταχριστιανικού αιώνα και την περίοδο της μέσης οθωμανοκρατίας του 16ου – 17ου αιώνα.

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 και στις 11:00 καλούνται σχολικές ομάδες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τις ίδιες ώρες, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκλησή σε οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου:

• Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, ”Βία και ανεκτικότητα στα αποφθέγματα του Αριστοτέλη και στις σελίδες του Πλούταρχου”, 9:30 (σχολικές ομάδες πρωτοβάθμια εκπαίδευσης), 11:00 (σχολικές ομάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), τηλ. 23310 92347

• Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, «Από τους Βερροιαίους των πρώτων χριστιανικών ναών στους Βερροιώτες των χρόνων του Σουλεϊμάν και του Σελίμ: Ιστορίες κοινωνικής και θρησκευτικής ανεκτικότητας και συμβίωσης», 9:00 και 11:00 (σχολικές ομάδες), τηλ. 23310 29737

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου:

• Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, «Από τους Βερροιαίους των πρώτων χριστιανικών ναών στους Βερροιώτες των χρόνων του Σουλεϊμάν και του Σελίμ: Ιστορίες κοινωνικής και θρησκευτικής ανεκτικότητας και συμβίωσης», 9:00 και 11:00 (σχολικές ομάδες), τηλ. 23310 29737

• Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, «Προσωπογραφίες Εβραίων ες πόλιν της Μακεδονίας Βέροιαν μεγάλην και πολυάνθρωπον», 18:00 (διάλεξη– ξενάγηση), τηλ. 2331024972

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου:

• Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, «Ύβρις και μαρτυρία: η καταστροφή της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών από τους Γαλάτες», 11:00 (διάλεξη – ξενάγηση), τηλ. 23310 92347

Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών

Related posts:

Comments