Οι Αμερικανοί επιμένουν στη μη αλλαγή πολιτικής για Σκόπια

ALEXHS-TSIPRAS-OHE-GENIKH_SYNELEYSH

Υπερβολική, χαρακτηρίζουν αμερικανικές πηγές την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη σύνοδο για την αντιμετώπιση του ISIS, καθώς –όπως ισχυρίζονται- πρόκειται για γνωστό θέμα στην ελληνική διπλωματία και αφορά την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους. Της συνόδου προήδρευσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η δικαιολογημένη απουσία του κ. Τσίπρα χαρακτηρίστηκε αδικαιολόγητη. Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της εν λόγω συνόδου για την αντιμέτωπιση των τζιχαντιστών και στην περίπτωση παρουσίας του Πρωθυπουργού δεν θα είχε το δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να απαντήσει εάν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφερόταν στο θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή, η πρεσβεία της Ελλάδας ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Λευκό Οίκο να αλλάξει η ταμπέλα με το όνομα «Μακεδονία» και να εμφανιστεί με την ονομασία που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, δηλαδή FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ απάντησε αρνητικά και εξήγησε τους λόγους της άρνησης της, όπως είχε κάνει και πέρυσι στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έγινε τον Νοέμβριο του 2004, το βράδυ της επανεκλογής του Τζόρτζ Μπους στην προεδρία, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Τότε θεωρήθηκε –και ήταν- ανθελληνική ενέργεια που οδήγησε σε κρίση τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οι αμερικανικές πηγές δεν θεωρούν ότι το περιστατικό θα προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζουν πλήρως τη χώρα μας στα θέματα της οικονομίας. Τονίστηκε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης να εισέλθει σε πορεία σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει άλλο περιστατικό, όπως η υπόθεση του Σάββα Ξηρού, που έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις.

Μignatiou

Related posts:

Comments