Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

 

Pella 1 Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

Ένας νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, ήρθε στο φως εντός του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας κατά τη διάρκεια του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Πέλλας – Ν.Πέλλας», που υλοποιείται από τον Δήμο Πέλλας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Pella 2 Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

Ο μακεδονικός τάφος, όπως και άλλοι δεκαοκτώ κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι του ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας, πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου, που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές, ερευνήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Η δαπάνη εξασφαλίστηκε μέσω υποέργου αυτεπιστασίας που εκτελείτο παράλληλα με το κυρίως τεχνικό έργο.

Pella 4 Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

Pella 4 Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

Ο δρόμος και η πρόσοψη του τάφου, που βρίσκονται στα ανατολικά, δεν στάθηκε δυνατό να ερευνηθούν στην παρούσα φάση. Όμως, όπως συμπεραίνεται από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη η πρόσοψη αναμένεται να έχει μνημειακή διαμόρφωση με αετωματική επίστεψη. Το θυραίο άνοιγμα του προθαλάμου έκλεινε με ξύλινη θύρα ύψους 2,78 μ και πλάτους 1,30 μ.

Pella 6 Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

Pella 6 Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

Ο τάφος συλήθηκε κατά την αρχαιότητα, όπως οι περισσότεροι μακεδονικοί τάφοι. Ολόκληρα αγγεία, λυχνάρια και ειδώλια, που περισυλλέχθηκαν από το εσωτερικό του προθαλάμου, ανάγουν την κατασκευή του μνημείου στο πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ.

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Ο μακεδονικός τάφος στον Άγιο Αθανάσιο
  2. Εργα συντήρησης μακεδονικών τάφων
  3. Πέλλα : Ο τάφος που… κατεβαίνει στον Άδη
  4. Αρχαιολογία στην Μακεδονία – Ο τάφος του Πρίγκηπα
  5. Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην… Αυστραλία!!!!!!
Comments