Εντυπωσιακά εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον

Yppo

 

 

Τα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης έκθεσης «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016. Περισσότερα από 500 άτομα προσήλθαν στο αίθριο του Μουσείου National Geographic στην πολυπληθέστερη συγκέντρωση και τη θερμότερη έναρξη περιοδικής έκθεσης στα τελευταία χρόνια λειτουργίας του μουσείου. Είναι μάλιστα, η πρώτη φορά που το Μουσείο National Geographic διέθεσε και τους δύο εκθεσιακούς του χώρους σε μία μόνο έκθεση. 

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης στο Μουσείο Field στο Σικάγο και με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, άνοιξε η εντυπωσιακή έκθεση για το κοινό στην Ουάσιγκτον, που την υποδέχθηκε με μεγάλη συγκίνηση. 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του National Geographic Society, κ. Gary Knell εξήρε τη γενναιοδωρία της Ελλάδας και τον άριστο συντονισμό και συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών μουσείων, που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της έκθεσης. 

Η κυρία Βλαζάκη ανέπτυξε το κεντρικό θέμα της έκθεσης που είναι οι Έλληνες και η ιστορία της Ελλάδας με τη μοναδική προσφορά της στις τέχνες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την πολιτική, μέσα από εμβληματικά έργα και από ανασκαφικά δεδομένα. Και πρόσθεσε ότι η έκθεση αυτή δείχνει ποια είναι η θέση του ελληνικού πολιτισμού στον παγκόσμιο χάρτη και πώς αναδεικνύεται με διεθνείς συμπράξεις. 

Η Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια Εκθέσεων του National Geographic Society, κ. Kathryn Keane αναφέρθηκε στη συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο δυτικό κόσμο, και τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί για το αμερικανικό κοινό μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό. 

yppo2

Ο κ. George Stamas, ως κύριος χορηγός, τόνισε τη σημασία της παρουσίασης μιας τόσο σημαντικής έκθεσης με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και του National Geographic να αναλάβουν αυτή την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού. Ευχαρίστησε δε τα μέλη του “The Greeks Odysseus Circle” οι οποίοι ως χορηγοί της έκθεσης συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού εγχειρήματος. 

Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης η Eπιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον κ. Μαρία Θεοδώρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Fox Filmed Entertainment κ. Jim Giannopoulos, ο Διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical Company, κ. Andrew Liveris, ο ιδιοκτήτης της Washington Wizards, κ. Ted Leonsis, η Διευθύντρια του White House Business Council, κ. Diana Doukas, η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, η Διευθύντρια Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη και η αρχαιολόγος κ. Αναστασία Μπαλάσκα, στελέχη που συνεργάστηκαν ουσιαστικά στην οργάνωση της έκθεσης. 

Οι προσκεκλημένοι στη λαμπρή τελετή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ειδική προβολή το πρώτο μέρος του τρίωρου ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic με τίτλο “The Greeks. Cavemen to Kings”, το οποίο θα προβληθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση που παρουσιάζει περισσότερα από 550 αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αναπτύσσεται σε μια έκταση 1200 τ.μ. και πλαισιώνεται από εντυπωσιακό οπτικουακουστικό υλικό και ιδιαίτερα επιβλητικά βίντεο παραγωγής του National Geographic Society. 

Related posts:

Comments