Βουτηγμένο στη διαφθορά το έργο του Γκρούεφσκι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΨΙΔΕΣ

groueΣκιές διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος πλανώνται πάνω από το σχέδιο «Σκόπια 2014» με το οποίο επιχειρεί τα τελευταία χρόνια το καθεστώς Γκρούεφσκι να εμπνεύσει «εθνική μακεδονική συνείδηση» στον λαό της ΠΓΔΜ

 

Σκιές διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος πλανώνται πάνω από τους αρχαιοπρεπείς ανδριάντες, τα μουσεία του αλυτρωτισμού και τα λοιπά φαραωνικά έργα με τα οποία επιχειρεί τα τελευταία χρόνια το καθεστώς Γκρούεφσκι να εμπνεύσει «εθνική μακεδονική συνείδηση» στον λαό της ΠΓΔΜ. 

Το αμφιλεγόμενης στόχευσης σχέδιο έγινε γνωστό ως «Σκόπια 2014». Εγκαινιάστηκε επισήμως το 2010 από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι (πρώην καθώς η χώρα ξαναπάει σε εκλογές στις 11 Δεκεμβρίου), και προέβλεπε την ανάπλαση του κέντρου της πόλης των Σκοπίων με αγάλματα, αψίδες, μουσεία κ.ά.

Στην πρώτη του «βερσιόν», το εν λόγω πλάνο συμπεριελάμβανε περίπου 40 προς ανέγερση «μνημεία». Στην πορεία, ωστόσο, τα «μνημεία» τριπλασιάστηκαν και μαζί τους… πολλαπλασιάστηκαν και τα έξοδα.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014» εμφανίζεται μέχρι στιγμής να έχει κοστίσει 667 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο BIRN (Balkan Investigative Reporting Network). Το ποσό, υπέρογκο γαρ, γεννάει εύλογα ερωτήματα, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2010 με προβλεπόμενο μπάτζετ… 80 εκατ. ευρώ.Η νέα ειδική εισαγγελία (SJO) των Σκοπίων, μια Αρχή που συστάθηκε πέρυσι έπειτα από απαίτηση του διεθνούς παράγοντα με την αποστολή να διερευνά «υψηλά ιστάμενες» υποθέσεις διαφθοράς, ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με το κόστος ανέγερσης ενός μουσείου, εμβληματικού για τον εθνικιστή Γκρούεφσκι, που άνοιξε τις πύλες του το 2011.

Γνωστό ως «Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα για Ανεξαρτησία – Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO)», το εν λόγω έργο κόστισε πάνω από 16 εκατ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο ακριβά του σχεδίου «Σκόπια 2014». Η ειδική εισαγγελία SJO έχει λόγους να πιστεύει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού λειτούργησαν παρανόμως και αδιαφανώς, ανεβάζοντας το κόστος υπέρ «ημετέρων» (ενδεχομένως της κατασκευαστικής «Beton – Stip» που έχει μέχρι στιγμής αναλάβει έργα ύψους… 54 εκατ. ευρώ μόνο στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014», σύμφωνα με το BIRN).Είναι ενδεικτικό ότι για την ανέγερση του επίμαχου μουσείου, υπογράφηκαν συνολικά περί τα 123 διαφορετικά συμβόλαια με εταιρείες και ιδιώτες, με τη «Beton – Stip» να τσεπώνει μόνο για το συγκεκριμένο έργο περί τα 6 εκατ. ευρώ. Η ειδική εισαγγελία προχώρησε την περασμένη Τρίτη σε κατάσχεση σειράς στοιχείων-εγγράφων από το υπουργείο Πολιτισμού, τα οποία θα μπορούσαν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ποινική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που το πρότζεκτ «Σκόπια 2014» μπαίνει επισήμως στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, γεγονός που προφανώς έχει ιδιαίτερο βάρος (συμβολικό αλλά και ουσιαστικό), ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια (ξανα)πηγαίνουν σε εκλογές στις 11 Δεκεμβρίου, με την ελπίδα να μπορέσουν σταδιακά να απεγκλωβιστούν από το πολιτικό τέλμα στο οποίο βρίσκονται εδώ και περίπου τρία χρόνια. Όσο για την εθνικιστική κληρονομιά του Γκρούεφσκι, αυτή πλέον αμφισβητείται έντονα στο εσωτερικό.Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον αυταρχισμό και στη διαφθορά, ομάδες νέων «βομβάρδισαν» πρόσφατα με μπογιές πολλά από τα αγάλματα-ανδριάντες του σχεδίου «Σκόπια 2014».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ, Εθνος

 

 

 

Related posts:

Comments