Μια πλατεία από μάρμαρο στην «Αγ. Σοφία»

plateia_Ag.SofiasΤο εύρημα θεωρείται ανάλογης σπουδαιότητας με αυτό στον σταθμό Βενιζέλου και, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί συνέχεια της βυζαντινής λεωφόρου decumanus maximous.

 

 

Mια μαρμαροστρωμένη πλατεία του 6ου αι., ωοειδούς σχήματος, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, στον σταθμό Αγίας Σοφίας. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα, «ιδιαίτερο» κατά τους αρχαιολόγους, αφού δεν έχει βρεθεί κάτι ανάλογο στον ελλαδικό χώρο παρά μόνο στην Ιορδανία, στην πόλη Γέρασα.

Το εύρημα αποκαλύφθηκε λίγα τετράγωνα μακριά από τον σταθμό Βενιζέλου επί της Εγνατίας, όπου είχε βρεθεί η βυζαντινή λεωφόρος της πόλης (decumanus maximous), η οποία, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που πρόσφατα υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, θα διατηρηθεί επιτόπου. Όπως όλα δείχνουν, αποτελεί (σε μια ευθεία) συνέχεια της βυζαντινής λεωφόρου decumanus maximous, η οποία κατά τη διαδρομή της δημιουργούσε σταυροδρόμια και πλατείες.

Θεωρείται ανάλογης σπουδαιότητας με τα ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου και έχει ιδιαίτερη σημασία για τους επιστήμονες το γεγονός ότι εκτείνεται προς τη βόρεια είσοδο του σταθμού της Αγίας Σοφίας. Αυτό προκύπτει από τις ανασκαφικές τομές στα στρώματα του 7ου-12ου αι. Έντονος προβληματισμός υπάρχει στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, διότι στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν μεταγενέστεροι τοίχοι, οι οποίοι φαίνεται πως «πατούν» τη μαρμαροθετημένη πλατεία του 6ου αι.

Η κατάσταση της πλατείας δεν είναι ιδιαίτερα καλή, αλλά χαρακτηρίζεται παρόμοια αυτής που παρουσίαζε η βυζαντινή λεωφόρος, η οποία θα διατηρηθεί. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το μέλλον του ευρήματος του 6ου αι., αφού κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της διατήρησης ενός μόνο τμήματός του και το ξήλωμα του υπόλοιπου, ώστε να μην εγκλωβιστεί σε καινούργιες περιπέτειες το έργο. Τον πρώτο λόγο βέβαια έχει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα συζητήσουν το θέμα. Ήδη πάντως στο υπουργείο Πολιτισμού και στα στελέχη του υπάρχει προβληματισμός για την τύχη του σπουδαίου ευρήματος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Πάντως, την ώρα που η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να γιορτάσει για την απόφαση διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, άλλοι τονίζουν ότι απαιτείται εκπόνηση και έγκριση έξι μελετών για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Γ.Συκκά,Καθημερινή

Related posts:

Comments