Μικρό Οδοιπορικό στη Χαλκιδική

 

Μικρό Οδοιπορικό στη Χαλκιδική

Eίναι ο τίτλος έγχρωμης ταινίας, διάρκειας 40′, που γυρίσθηκε από το διακεκριμένο σκηνοθέτη και συγγραφέα Nέστορα Mάτσα, για λογαριασμό της Eταιρείας, όπου καταγράφονται τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία από την ιστορία, λαογραφία, τέχνη και παράδοση της Xαλκιδικής και του Aγίου Όρους.

Στην ταινία μιλούν οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Απόστολος Βακαλόπουλος για την ιστορική τοποθέτηση του χώρου και Νικόλαος Μουτσόπουλος για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών της Χαλκιδικής. Ειδικός συνεργάτης της ταινίας είναι ο δικηγόρος Βασίλειος Πάππας, ενώ τα κείμενα αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Ρευματάς.

Tεράστια υπήρξε η προβολή της Xαλκιδικής με την παρουσίαση της ταινίας στις μεγαλύτερες πόλεις του εξωτερικού, όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, ιδιαίτερα εκεί όπου δραστηριοποιούνται σωματεία Χαλκιδικέων, (Ν. Υόρκη ΗΠΑ, Μελβούρνη, Σίδνευ και Αδελαϊδα Αυστραλίας, Ευρώπη, Ν. Αφρική κ.α.), και μεγάλη απήχηση είχε η προβολή της σε εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων και του εκπαιδευτικού κόσμου στον ελλαδικό χώρο. H κυκλοφορία της ταινίας είναι ευχερής, με τη δυνατότητα παραγωγής βιντεοκασέτας και CD.

 

Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής

Related posts:

Comments