Το Κονγκό αποαναγνώρισε την ΠΓΔΜ

Κοινό Ανακοινωθέν που υπέγραψαν ο Έλληνας υφ. Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και ο ΥΠΕΞ του Κονγκό.

Ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα χαρακτηρίζεται η γειτονική μας χώρα από τη Δημοκρατία του Κονγκό, είτε πρόκειται για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, είτε για το επίπεδο των διεθνών σχέσεων. Αυτό αναφέρεται σε Κοινό Ανακοινωθέν που υπέγραψαν ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και ο υπουργός Εξωτερικών του Κονγκό Μπούσα Νυαμβίσι μετά από συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της σύνοδου Κορυφής για τη Γαλλοφωνία στο Κεμπέκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της ουσίας πρόκειται περί πράξης απο-αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία (καθώς το Κονγκό είχε από ετών αναγνωρίσει τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία) που έρχεται μάλιστα λίγες μέρες μετά από ανάλογη απο-αναγνώριση της κυβέρνησης του Μεξικό, πάλι μετά από τη σχετική διπλωματική δραστηριότητα του κ.Γ.Βαληνάκη.

Στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής για τη Γαλλοφωνία, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε επίσης τον υπουργό Μεταφορών του Καναδά, που εκπροσωπούσε στη σύνοδο τον πρωθυπουργό της χώρας. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν διμερή θέματα και ζητήματα που αφορούν την ομογένεια, κυρίως όμως εκφράστηκε η ελληνική δυσφορία για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την κυβέρνηση της Οττάβας.

Related posts:

Comments