Στα Σκόπια ζητούν να σταματήσει η προπαγάνδα κατά της Ελλάδoς

Η αντιπολίτευση κατέθεσε ψήφισμα 4 σημείων για την άρση του αδιεξόδου για το όνομα. Η κίνηση έρχεται στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ για τις εκλογές της 22ας Μαρτίου.
ΣΚΟΠΙΑ
Του Ντιμίταρ Πέτροφσκι

Νέο σχέδιο για τη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή της ΠΓΔΜ από τον πρώην πρόεδρο της βουλής (επί εποχής Γκλιγκόροφ) Στόγιαν Άντοφ, επικεφαλής σήμερα του Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο βρίσκεται σε συμμαχία με το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής  Ένωσης. Μια κίνηση που έρχεται στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ για τις προεδρικές και τοπικές εκλογές της 22ας Μαρτίου – η οποία άλλωστε έχει αρχίσει εδώ και καιρό με την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και την αντιπολίτευση υπό τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με επίκεντρο τη στάση στις σχέσεις με την Ελλάδα και το θέμα του ονόματος. Το προτεινόμενο ψήφισμα έχει τον τίτλο “Στρατηγική για τη διαφορά γύρω από το όνομα” και περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεσσάρων βημάτων που πρέπει να γίνουν, ώστε οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε λύση:
– 1 Το όνομα που θα συμφωνηθεί θα αντικαταστήσει το υπάρχον προσωρινό Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
– 2 Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία που έχει κάνει η χώρα με άλλα κράτη για την αναγνώρισή της ως κυρίαρχο κράτος.
– 3 Έως τότε να γίνεται πλήρως σεβαστή η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
– 4 Η χώρα να αποφεύγει κάθε είδους εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας
.
Το κείμενο καταλήγει με την εκτίμηση ότι, αν τα παραπάνω γίνουν δεκτά από τα πολιτικά κόμματα, τότε πολύ γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα. Εκτιμώντας το νέο σχέδιο, πολιτικοί παρατηρητές επισήμαναν ότι στην ουσία προτείνει ένα συμβιβαστικό όνομα για διεθνή χρήση και όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα (σημείο 1), με διατήρηση της ισχύος των συμφωνιών που έχουν γίνει με άλλες χώρες, με τις οποίες οι αναγνωρίσεις έγιναν με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σημείο 2). Μέχρι στιγμής θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και το αλβανικό Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη.
H πρόταση της ICG

Στα Σκόπια δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην τελευταία έκθεση της γνωστής Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG, που εκφράζει ανομολόγητους και μη πόθους δυτικών και δη αμερικανικών κέντρων), με την οποία προτείνεται το πακέτο: – “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για όλες τις διεθνείς χρήσεις, – τήρηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και έως την επίτευξη συμφωνίας για το όνομα χρήση του ΠΓΔΜ (FYROM) σε όλους του διεθνείς οργανισμούς, – άρση των αντιρρήσεων της Αθήνας για ένταξή της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., – αποδοχή από την Αθήνα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας της χώρας ως “μακεδονικών” και από τα Σκόπια ότι η χρήση αυτού του επιθέτου δεν δημιουργεί εδαφικές διεκδικήσεις στη βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας, – τα Σκόπια να ακυρώσουν την απόφαση για μετονομασία του αεροδρομίου τους σε “Μέγας Αλέξανδρος”, με την αποφυγή παρόμοιων ενεργειών που θα μπορούσαν να προβοκάρουν την Αθήνα, – τα δύο μέρη να εξετάσουν από κοινού την ιστορία της περιοχής, ώστε να αποφευχθούν επιθετικές αναφορές κατά της εθνικής ευαισθησίας του άλλου. Η ICG εκτιμάει ότι, αν τα Σκόπια πάρουν τη “μακεδονική” ταυτότητα, θα αποδεχθούν την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, αν και θα επιδιώξουν το “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=32218

Related posts:

Comments