Ξεκίνησε η συζήτηση επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στη Χάγη

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδος και ΠΓΔΜ, με αντικείμενο τον καθορισμό διαδικαστικών θεμάτων που σχετίζονται με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδος. «Η Ελλάδα θα είναι εκεί. Είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι αναμένεται ότι το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί των θεμάτων αυτών, που αφορούν σε διαδικαστικές προθεσμίες, εντός των επομένων ημερών.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο κ. Κουμουτσάκος είχε αναφερθεί στην προσφυγή της ΠΓΔΜ, λέγοντας: «η Ελλάδα θα είναι εκεί. Είμαστε έτοιμοι», ενώ εκτίμησε ότι η δικαστική διαδικασία δεν θα αποδώσει αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια.

Χαρακτήρισε «μη σοβαρές, αλλά προκλητικές και μη παραγωγικές» κάποιες πρόσφατες αποφάσεις της ΠΓΔΜ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μετονομασία του Αξονα Χ σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, όσο καλλιεργείται από τα Σκόπια η ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, δεν εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του εν λόγω έργου, για το οποίο υπάρχει πρόβλεψη για 50 εκατομμύρια ευρώ από ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι μετά την αλλαγή των διαπραγματευτών από πλευράς Σκοπίων, είναι αναμενόμενο η συνάντηση αυτή να έχει και χαρακτήρα γνωριμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας κατατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα κατηγορείται από την ΠΓΔΜ ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 1995. Η ΠΓΔΜ καταλογίζει, επίσης, στην Ελλάδα ότι εμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βουκουρέστι, τον περασμένο Απρίλιο.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην Τουρκία, για την πορεία της οποίας στην ΕΕ είπε ότι το 2009 έχει ιδιαίτερη σημασία.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι το 2008 αξιολογήθηκε ως «έτος στασιμότητας, όχι βεβαίως με ευθύνη της Ελλάδας» και τόνισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για βελτίωση των σχέσεων θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο βέβαια σεβασμού του διεθνούς δικαίου, γιατί είναι προς όφελος των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Για το Κυπριακό είπε ότι στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών «η συχνότητα των επαφών των δύο ηγετών έχει αυξηθεί και αυτό είναι κάτι που αξιολογείται θετικά».

Ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ

Ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί τη Μόσχα και θα συναντηθεί την Τετάρτη με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Ένα απο τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει η κ. Μπακογιάννη με τον Σ.Λαβρόφ, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, είναι και η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ σχετικά με την παρουσία του Οργανισμού στη Γεωργία, η εντολή για την οποία έληξε στο τέλος του χρόνου και δεν έχει γίνει εφικτό να ευρεθεί ως τώρα συναινετική λύση για τα επόμενα βήματα.

«Για την Ελλάδα, η προεδρία του ΟΑΣΕ είναι πρόκληση και ευκαιρία», τόνισε και συνέχισε: «Οφείλουμε να διαχειριστούμε πολύπλοκα ζητήματα, όπου υπάρχει διελκυστίνδα συμφερόντων, κυρίως στον Καύκασο και τη Γεωργία και καλούμαστε ως προεδρία να συμβάλουμε για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον στην περιοχή του Καυκάσου».

«Θα επιχειρήσουμε, επίσης, να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα ο διάλογος για τη νεα πανευρωπαϊκή ασφάλεια», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ελληνική προεδρία επιθυμεί να βοηθήσει στην εκκίνηση αυτού του διαλόγου σε επιπεδο μονίμων αντιπροσώπων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και, εάν υπάρξει ομοφωνία των εμπλεκόμενων κρατών, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

«Εμείς αναλαμβάνουμε αυτή την προσπάθεια με αποφασιστικότητα και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες προόδου» είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε επίσης στη νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει αύριο μεταξύ άλλων και ορισμένες βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει το πώς θα διαμορφωθούν οι διατλαντικές σχέσεις, είπε. «Η Ελλάδα πιστεύει σε μια ισότιμη σχέση, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να δουλέψει πολύ για να κατακτήσει αυτή την ισότιμη σχέση» πρόσθεσε και τόνισε ότι αλλος παράγων που θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις είναι το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό περιβάλλον, δηλαδή πώς η ύφεση θα αποτυπωθεί στην οικονομία κάθε κράτους και ειδικά των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην προσέγγιση αυτών των κρατών στην ΕΕ.

Για τη Μέση Ανατολή

Τέλος, για τη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι είναι πρωτεύον να αντιμετωπιστεί η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση και βεβαίως να επιτευχθεί η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αν και μετά τα τελευταία γεγονότα, τόνισε ότι ενδέχεται να υπάρξει επιβράδυνση της διαδικασίας.

«Πιστεύουμε σε ισχυρό ευρωπαϊκό ρόλο», είπε, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό παράγοντα για την περαιτέρω προσπάθεια ποια πολιτική οδό θα ακολουθήσει στο Παλαιστινιακό η νέα αμερικανική προεδρία.

«Η Ελλάδα στο μέτρο των δυνάμεών της θα συνεχίσει τις δραστήριες προσπάθειές της για ειρήνευση στην περιοχή» είπε.

Πηγή: In.gr

Related posts:

Comments