Οι Ελληνεs που… χόρεψαν με τον Ομπάμα!!!!

Μόνο σε 10 πάρτι παρευρέθηκε το προεδρικό ζεύγος από τα δεκάδες που οργανώθηκαν μετά την τελετή. Καλεσμένοι σε αυτά ήταν στενοί συνεργάτες, φίλοι και χρηματοδότες του νέου προέδρου.
25/1/2009

Ηταν όλοι τους εκεί… Επιτυχημένοι επιχειρηματίες, μέλη του πανίσχυρου ελληνοαμερικανικού λόμπι, διακεκριμένα μέλη και πολιτικοί της ομογένειας, έζησαν από πολύ κοντά την ορκωμοσία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ. Ηταν κι εκείνοι ανάμεσα στα δύο εκατομμύρια κόσμου, που παρακολούθησαν την επίσημη τελετή που άλλαξε σελίδα στην Αμερική.
Πολλοί λιγότεροι, ωστόσο, ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι στα πάρτι που ακολούθησαν το ίδιο βράδυ στην Ουάσιγκτον και στα οποία παρέστη το προεδρικό ζεύγος. Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την ορκωμοσία και την καθιερωμένη παρέλαση, κάθε Πολιτεία πραγματοποιεί το δικό της πάρτι, στο οποίο προσκεκλημένοι είναι οι επιφανείς πολίτες της κάθε περιοχής.
Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα παρέστησαν σε μόλις 10 πάρτι από τα δεκάδες που διοργανώθηκαν. Σε αυτά, καλεσμένοι ήταν οι πιο στενοί φίλοι, συνεργάτες και χρηματοδότες του νέου προέδρου, οι οποίοι έλαβαν προσωπική πρόσκληση από τον ίδιο τον Ομπάμα. Εκεί βρέθηκαν και οι «δικοί μας» υποστηρικτές του…
Οι εκλεκτοί
Ανάμεσα στους ελάχιστους και εκλεκτούς, τους ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί στενά με τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο Πίτερ Παπανικολάου, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Την ώρα που το ελληνικό ΥΠΕΞ προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει σημείο επαφής με τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου, το διαπρεπές μέλος της παροικίας μας στις ΗΠΑ έχει την άνεση να μιλά απευθείας με τον πρόεδρο.
Κι όμως, η Αθήνα επιλέγει να απευθύνεται σε διάφορους «παράγοντες» με μηδενική επιρροή, προκειμένου να εξασφαλίσει διαμεσολάβηση για ένα ραντεβού στην Ουάσιγκτον και όχι στον άνθρωπο που έλαβε προσωπικά από τον νέο πρόεδρο την πρόσκληση για το πάρτι του. Το ζεύγος Παπανικολάου ήταν καλεσμένο στο πάρτι που διοργάνωσαν οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ στο Συνεδριακό Κέντρο της Ουάσιγκτον.
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, έφτασε ο νέος αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν και μισή ώρα μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα με τη σύζυγό του Μισέλ. «Το προεδρικό ζεύγος έμεινε περίπου 40 λεπτά. Αρχικά, ο πρόεδρος με μια σύντομη ομιλία μας ευχαρίστησε για τη συνεισφορά μας, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να είχε εκλεγεί χωρίς τη βοήθεια όλων μας και τόνισε ότι θα μας χρειαστεί δίπλα του και κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.
Στη συνέχεια, αφού μίλησε με ορισμένους από εμάς, χόρεψε -όπως προστάζει άλλωστε και η αμερικανική παράδοση- έναν υπέροχο χορό με τη σύζυγό του και μας χαιρέτισε», διηγείται στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πίτερ Παπανικολάου.

Οι Ελληνεs που... χόρεψαν με τον Ομπάμα   
«Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο από τότε που ήταν Γερουσιαστής και ασχολούνταν με το θέμα της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα, μέσω του Αλέξη Γιαννούλια είχαμε αναπτύξει στενές σχέσεις. Υποστήριξα την υποψηφιότητά του από την πρώτη στιγμή και ενίσχυσα την καμπάνια του».
«Αν και έχω παραστεί σε 6 αντίστοιχες διοργανώσεις, ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν τόσο έντονες συζητήσεις για τις προσδοκίες των παρευρισκομένων από τον νέο πρόεδρο. Αυτή τη φορά ήταν αυξημένη η παρουσία της νεολαίας, ενώ επικρατούσε ο ενθουσιασμός για τη νέα σελίδα που ανοίγει για τη χώρα», λέει ο Π. Παπανικολάου.
«Εκείνο που έχω κρατήσει από τη γιορτή είναι ότι ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι, σε αυτή τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, επιθυμούν να πετύχει η νέα προεδρία», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.
Στο ίδιο πάρτι, παρευρέθηκαν επίσης -μεταξύ άλλων- ο δικηγόρος από το Σικάγο και στενός συνεργάτης του Αλέξη Γιαννούλια Εντι Τσεμενίδης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ζήνων Χριστοδούλου και ο χρηματιστής και αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τάσος Ζάμπας. Οι άνθρωποι που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διετή καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα ήταν εκεί», λέει ο Ζήνων Χριστοδούλου. «Η ελληνική παρουσία ήταν έντονη – μπορώ να σκεφτώ περίπου 20 μέλη της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας», τονίζει.

Το Ελληνικό λόμπι ήταν εκεί – Κέφι και προσδοκίες από την αλλαγή
Αρκετοί Ελληνες συμμετείχαν σε κάποια άλλα πάρτι στην Ουάσιγκτον. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η πολιτεία του Ιλινόι, και πέρασε και το προεδρικό ζεύγος, προσκεκλημένος ήταν φυσικά ο υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας Αλέξης Γιαννούλιας. Εκεί παρευρέθηκε και ο επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.  Η οικογένεια Τσακόπουλου από την πολιτεία του Σακραμέντο συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Τόσο ο ίδιος ο Αντζελο Τσακόπουλος όσο και η κόρη του Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, η οποία ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών για τη Χίλαρι Κλίντον και έγινε συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών υπέρ του Ομπάμα, υπήρξαν από τους πιο «γενναιόδωρους» χρηματοδότες της προεδρίας Ομπάμα και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από κάποιο πάρτι. Στη διοργάνωση που παρευρέθηκαν, εμφανίστηκε βεβαίως και ο πρόεδρος Ομπάμα, όπου ήπιε, χόρεψε και ευχαρίστησε τους συνοδοιπόρους του για τη μέχρι τώρα κοινή πορεία τους.
Μάλιστα, η κ. Τσακοπούλου-Κουναλάκη πραγματοποίησε την παραμονή της ορκωμοσίας μεγάλη εκδήλωση, στην οποία ήταν προσκεκλημένη σύσσωμη η ελληνική και κυπριακή κοινότητα, αλλά και ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης και ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας.
Καλεσμένοι στα αντίστοιχα πάρτι το βράδυ μετά την ορκωμοσία ήταν και ο Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ, ο Γκας Μπιλιράκις από τη Φλόριντα, η Ολυμπία Σνόου από το Μέιν και ο Ζακ Σπέις από το Οχάιο.
Μέσα στους βασικούς υποστηρικτές του νέου προέδρου συγκαταλέγεται ο κ. Κατσιματίδης, ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ο κ. Τζαχάρης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και ιδιοκτήτης φαρμακευτικής εταιρείας.  Στην ίδια παρέα βρέθηκαν και οι κτηματομεσίτες Τζορτζ Μάρκους από το Σαν Φρανσίσκο, ο Αρης Ανάγνος από το Λος Αντζελες, ενώ τη συντροφιά συμπλήρωσαν από την κυπριακή παροικία ο Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Νίκος Μούγιαρης. «Η οικογένειά μας… χωρίστηκε στα πάρτι. Γλέντι παντού. Εγώ ήμουν προσκεκλημένος στο χορό του αντιπροέδρου Μπάιντεν από τον οποίο πέρασε ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ ο αδερφός μου που δουλεύει για τον κ. Πελόζι ήταν στο Youth Βall», μας λέει ο Μάικ Μανάτος.  Οπως μας ενημέρωσαν οι ομογενείς, κατά κοινή ομολογία τα πάρτι ήταν γεμάτα κέφι, καθώς η πλειονότητα ήταν νεολαία και αυτό που κυριαρχούσε ήταν η καλή διάθεση που δημιουργεί ο άνεμος της αλλαγής που πνέει στη χώρα. Πολλά, μικρότερα και μεγαλύτερα, πάρτι, πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες του εορτασμού για την επίσημη ορκωμοσία.
«Ολοι όσοι βοηθήσαμε εθελοντικά στην καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα και στη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του, συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις που είχαν προηγηθεί της ορκωμοσίας», εξηγεί η δρ Ολγα Αλεξάκου. «Είχαμε πραγματοποιήσει κι εμείς μια εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον πολιτειακό βουλευτή της Νέας Υόρκης Μιχάλη Γιάνναρη. Θυμάμαι ότι στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία της ενεργότερης εμπλοκής των ομογενών στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, τόσο για την ελληνοαμερικανική Κοινότητα όσο και για τις ΗΠΑ», λέει η κ. Αλεξάκου.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος- Στην τελετή τετ α τετ με τον πρόεδρο
Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Στην εξέδρα των επισήμων κάθισαν επίσης οι 7 Ελληνοαμερικανοί βουλευτές και η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, καθώς και ο πολιτειακός υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις, Αλέξης Γιαννούλιας, προσωπικός φίλος του προέδρου Ομπάμα. Το «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγροπόντε, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπενέντεζ, οι βουλευτές Ζακ Σπέις και Κώστας Μπιλιράκης, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, Αλέξανδρος Μαλλιάς και Ανδρέας Κακουρής, πολλοί συνεργάτες μελών του Κογκρέσου και πρόεδροι μεγάλων ομογενειακών οργανισμών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συμμετείχε στην τελετή εθνικής προσευχής που πραγματοποιήθηκε το επόμενο πρωινό της ορκωμοσίας στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον.
Στην προσευχή παρευρέθη ο νέος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ.
Η τελετή αποτελεί παράδοση, η οποία καθιερώθηκε από την εποχή της ορκωμοσίας του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσιγκτον και φέτος είχε ιδιαίτερο διαθρησκειακό τόνο προβάλλοντας τις έννοιες της ανεκτικότητας, της ενότητας και της κατανόησης. Λίγο πριν από την τελετή ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο και να του μεταφέρει τις συγχαρητήριες ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των ορθοδόξων πιστών της Αμερικής.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

By Samios Makedonas

Related posts:

Comments