Επιστολή βουλευτών προς Πρόεδρο Ομπάμα για τα Ελληνικά θέματα

Γιώργος Μπίστης
Ουάσιγκτον
10-02-2009

Γιάννης Σαρμπάνης

Τριάντα-δύο μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου απέστειλαν εξασέλιδο μήνυμα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, στο οποίο τονίζουν ότι προσβλέπουν να συνεργαστούν μαζί του για την διευθέτηση των κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και παράλληλα εκφράζουν ιδιαίτερη εκτίμηση για την ευαισθησία την οποία τόσο ο κ. Obama όσο και ο Αντιπρόεδρος Biden έχουν επιδείξει στο παρελθόν σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο και γενικότερα με την διαμόρφωση της Αμερικανικής πολιτικής έναντι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η επιστολή επιδόθηκε στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα αλλά το κείμενό της δόθηκε στην δημοσιότητααργά το βράδυ της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου, ώρα Ουάσιγκτον, όταν δηλαδή ήταν χαράματα της Τρίτης, 10 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα.
Οι 32 βουλευτές, που ανήκουν κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο Obama ότι σε ομιλία του στην 23η Διάσκεψη για το Κυπριακό και τα Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που έγινε στην Ουάσιγκτον στις 17 Μαΐου 2007, είχε επιβεβαιώσει την υποστήριξή του για την επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και είχε εκδηλώσει παρόμοια εκτίμηση για την Ελλάδα, ως φίλη και σύμμαχο της Αμερικής. (Οι δηλώσεις του εκείνες περιλαμβάνονται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη που παρήγαγε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής και που παρουσίασαν σχεδόν όλα τα μεγάλα Ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το ρεπορτάζ αυτό με τίτλο Obama on Greek Issues μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στον αγγλικό τίτλο του).

Carolyn Maloney

Οι συντάκτες της επιστολής εκφράζουν την πεποίθηση ότι η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, με την ξένη κατοχή και την διαίρεση της Κύπρου, με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και με την εξεύρεση κοινά αποδεκτού ονόματος για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα προαγάγει το καλώς νοούμενο Αμερικανικό συμφέρον σε μια ζωτικής σημασίας περιοχή του κόσμου.Οι ίδιοι τονίζουν κατόπιν στον Πρόεδρο Obama ότι ελπίζουν πως η πολιτική της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης και τα πρόσωπα που επιλέγονται για να την διαμορφώσουν θα αντικατοπτρίζουν τις απόψεις που ο ίδιος και ο Αντιπρόεδρος Biden έχουν στο παρελθόν εκφράσει για τα σημαντικά αυτά θέματα.
Στην συνέχεια η επιστολή αναφέρεται εκτενώς στα πέντε θέματα στα οποία βρίσκεται επικεντρωμένη η προσοχή της ομογένειας, αρχής γενομένης από την υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Gus Bilirakis

Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι στις 29 Νοεμβρίου, 2006 ο Πρόεδρος Obama και ο Αντιπρόεδρος Biden είχαν συνυπογράψει μαζί με 73 συνολικά Γερουσιαστές επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο George Bush με την οποία απαιτούσαν να υποστηρίξει την θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι 32 βουλευτές επαινούν τους κυρίους Obama και Biden για την ανησυχία που εξέφρασαν μέσω εκείνης της επιστολής για «τις πολιτικές της Τουρκικής κυβέρνησης που απειλούν το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και για την έκκλησή του προς την Άγκυρα «να αποκαταστήσει τα πλήρη δικαιώματα του Πατριαρχείου, περιλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων του, και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη».
Στο σημείο αυτό οι επιστολογράφοι εκδηλώνουν δυσαρέσκεια για «την συνεχή άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου», κάτι που, όπως λένε, «αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».Επισημαίνουν επίσης ότι συμφωνία του 2003 με την οποία επιτεύχθηκε η σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς και η συμφωνία πλαίσιο του 2005 βάσει της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «επιβάλουν στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Και τονίζουν ότι τυχόν αδυναμία της Άγκυρας να τηρήσει την πρόνοια αυτή «θα προκαλούσε τεράστιο εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα».

ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ

Zack Space

Σε σχέση με το Κυπριακό, που είναι και το επόμενο «κεφάλαιο» της επιστολής, οι 32 βουλευτές εξαίρουν τον Πρόεδρο Obama για την πρόθεσή του να συμβάλει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων «για την επίτευξη δίκαιης λύσης του προβλήματος» και ταυτόχρονα επαινούν την ακλόνητη υποστήριξη που έχει παράσχει ο Αντιπρόεδρος Biden «στον στόχο του τερματισμού της κατοχής τμήματος της Κύπρου από Τουρκικά στρατεύματα». Οι συντάκτες της επιστολής λένε πως συμφωνούν ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στην δημιουργία ενός και μοναδικού κυρίαρχου κράτους, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Υψηλού Επιπέδου Συμφωνίες του 1977 και του 1979.Οι ίδιοι ενθαρρύνουν κατόπιν την νέα Αμερικανική κυβέρνηση «να υποστηρίξει έναν συμπεφωνημένο διακανονισμό του Κυπριακού με τον οποίο να δοθεί τέλος στην κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, να τερματιστεί η τραγική διαίρεση του νησιού και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή». Οι επιστολογράφοι φρονούν πως «οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Mehmet Ali Talat για την επανένωση της Κύπρου, προσφέρουν πραγματική ελπίδα για την επίτευξη λύσης».
Για την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι συντάκτες του εγγράφου, προτείνουν «οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να βοηθήσουν τους Κυπρίους να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαδικασίας επανένωσης και να διασφαλιστεί ότι οι Κύπριοι θα είναι αυτοί που θα συνάψουν την οποιαδήποτε συμφωνία θελήσουν για το μέλλον τους», κάτι το οποίο άλλωστε προβλέπεται και από την συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που είχαν υπογράψει ο τότε Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος και ο κύριος Ταλάτ και την οποία επικροτεί το Ψήφισμα 405 που υιοθέτησε δια βοής η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, το 2007. Οι 32 βουλευτές εκφράζουν την άποψη ότι η διαδικασία που αναφέρεται στο Ψήφισμα 405 συνάδει με τις αρχές που εξέφρασε ο Πρόεδρος Obama στην ομιλία του προς τους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες το 2007 και ειδικότερα με την δήλωσή του ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στον Νόμο, στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος».

Shelley Berkley

Στην συνέχεια του ίδιου κεφαλαίου επισημαίνονται θετικές εξελίξεις που πέτυχαν οι δύο κοινότητες της Κύπρου από το 2003 μέχρι σήμερα, όπως το άνοιγμα διαφόρων σημείων της Πράσινης Γραμμής μέσω των οποίων έχουνε έκτοτε γίνει πάνω από 13 εκατομμύρια περάσματα πολιτών από τον ένα τομέα του νησιού στον άλλον. Τονίζεται παράλληλα πως «η επίλυση του Κυπριακού θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαύσουν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μόνον η επανένωση μπορεί να προσφέρει, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι επιστολογράφοι κλείνουν το κεφάλαιο περί Κύπρου με τούτα τα λόγια: «Με την ειρηνική συμπεριφορά τους οι Κύπριοι έχουνε καταδείξει ότι διαθέτουν την θέληση και την επιθυμία να επανενώσουν ξανά την χώρα τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά οι πιο μεγάλες απαιτήσεις που έγιναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επανένωση εκφράζουν τα συμφέροντα των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντική επιρροή στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να υποστηρίξουν μια διαδικασία επανένωσης στην οποία θα διαπραγματεύονται Κύπριοι για το συμφέρον των Κυπρίων. Επίλυση του Κυπριακού θα δώσει επίσης και τεράστια ώθηση στην υλοποίηση της φιλοδοξίας της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΑΙΓΑΙΟ

Niki Tsongas

Το επόμενο «κεφάλαιο» της επιστολής είναι αφιερωμένο στο Αιγαίο, όπου, όπως αναφέρεται, «υπάρχουν αυτή την στιγμή εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που παρακωλύουν τις διπλωματικές προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο αυτούς συμμάχους». Οι επιστολογράφοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις εντάσεις αυτές στην Τουρκία και παροτρύνουν τον Πρόεδρο Obama να ασκήσει την επιρροή του στην Άγκυρα ώστε αυτή «να εγκαταλείψει τις επιδείξεις δυνάμεως προς όφελος της διπλωματικής διαδικασίας».
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στην συνέχεια οι 32 βουλευτές επαινούν τον Πρόεδρο Obama για το γεγονός ότι ήταν ένας από τους κηδεμόνες του Γερουσιαστικού Ψηφίσματος 300 που εξετάστηκε στην 110η Σύνοδο του Αμερικανικού Κογκρέσου και το οποίο ζητά από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να σταματήσει την διανομή υλικών που παραβιάζουν τις πρόνοιες της Προσωρινής Συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ανάμεσα στην πΓΔΜ και την Ελλάδα σχετικά με «εχθρικές δραστηριότητες ή προπαγάνδα». Το ίδιο ψήφισμα ζητά επίσης από την πΓΔΜ να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα για να επιτύχει τον στόχο του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για την πΓΔΜ. Επισημαίνεται προς τον Πρόεδρο Obama ότι η σχετική προσπάθεια την οποία κατέβαλε στην Γερουσία έτυχε υπερκομματικής υποστήριξης και από 119 μέλη της Βουλής τα οποία κηδεμόνευσαν αντίστοιχο μέτρο, το Βουλευτικό Ψήφισμα Αρ. 356, το οποίο επίσης ζητά από την πΓΔΜ να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της Προσωρινής Συμφωνίας. Οι επιστολογράφοι λένε ότι προσβλέπουν η νέα Αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την διαδικασία που προνοεί η Προσωρινή Συμφωνία σύμφωνα με τα Ψηφίσματα 300 της Γερουσίας και 356 της Βουλής.

Dina Titus

Στο σημείο αυτό οι 32 αναφέρουν ότι «η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μία μεγάλη χειρονομία καλής θέλησης αποδεχόμενη την χρήση της λέξης Μακεδονία σε μελλοντικό σύνθετο όνομα της πΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατά τρόπο που να αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό» και πως δεν θα συνοδεύεται από βλέψεις εναντίον της Ελληνικής Μακεδονίας. Αναφέρεται επίσης ότι «παρά το γεγονός πως η Ελλάδα θέλει να υποστηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εν τούτοις δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο όσο οι αρχές στα Σκόπια επιδίδονται σε συμπεριφορά που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, η οποία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ». Οι επιστολογράφοι επισημαίνουν πως «ένας από τους όρους για ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα».
Το σχετικό «κεφάλαιο» κλείνει με την εξής φράση: «Στις 5 Νοεμβρίου 2004, η προηγούμενη κυβέρνηση (των ΗΠΑ), δίχως καμιά συνεννόηση με το Κογκρέσο ή με τους συμμάχους μας, αναγνώρισε την πΓΔΜ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση υπέσκαψε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την εφαρμογή της Προσωρινής Συμφωνίας και προκάλεσε σοβαρή διάβρωση στις σχέσεις ανάμεσα στην πΓΔΜ και την Ελλάδα. Επίσης προκάλεσε ένταση στις δικές μας σχέσεις (των ΗΠΑ) με τον πιστό σύμμαχό μας, την Ελλάδα. Για μια ακόμα φορά, σας επαινούμε για την διορατικότητα που επιδείξατε στο θέμα αυτό κατά την διάρκεια της θητείας σας στην Γερουσία».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΒΙΖΑ

Suzanne Kosmas
Το τελευταίο θέμα που θίγει η επιστολή των 32 βουλευτών προς τον Πρόεδρο Obama αφορά την πρόταση που είχε κάνει το Στέητ Ντηπάρτμεντ τον Σεπτέμβριο 2007 να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζεται να εξασφαλίζουν βίζα για σύντομες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιστολογράφοι τονίζουν ότι παρά το ότι έχει περάσει τόσος καιρός από τότε η Ελλάδα δεν έχει ακόμα μπει στο σχετικό πρόγραμμα και παροτρύνουν τον Πρόεδρο Obama να επανεξετάσει το θέμα ειδικότερα με γνώμονα την δήλωση που είχε κάνει στην διάσκεψη του 2007 ότι «μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα, δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκαν μαζί σε κάθε μεγάλο πόλεμο του 20ου αιώνα και η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Μεσόγειο».

Chris Van Hollen

Οι βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama είναι όλοι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο γι αυτό και καταλήγουν λέγοντας ότι προσβλέπουν σε στενή συνεργασία ανάμεσα στην ομάδα αυτή και τον νέο ηγέτη της χώρας για την επίλυση τόσο των θεμάτων που αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και όλων των άλλων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Εκφράζουν τέλος την πεποίθηση ότι ο Λευκός Οίκος υπό τον νέο πρόεδρο «θα συγκροτήσει μια ομάδα για τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά με το ίδιο πνεύμα και την ίδια κατανόηση που έχουν επιδείξει και ο Πρόεδρος Obama και ο Αντιπρόεδρος Biden”.
Την επιστολή υπογράφουν με την ακόλουθη σειρά οι εξής βουλευτές: John Sarbanes, Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, Shelley Berkley, Zachary Space, Niki Tsongas, Chris Van Hollen, Frank Pallone, Patrick Kennedy, Joe Sestak, James McGovern, Scott Garrett, Linconl Diaz-Balart, Joseph Crowley, Leretta Sanchez, Rush Holt, James Langevin, Barbara Lee, Henry Brown, Donald Payne, Robert Andrews, Dina Titus, Diane Watson, Albio Sires, Danny Davis, Brad Sherman, Mario Diaz-Balart, Tim Murphy, Suzanne Kosmas, Sander Levin, Anna Eshoo και Paul Hodes.

Πηγή: Φωνή της Αμερικής - VoaNews

By Samios Makedonas

Related posts:

Comments