“Με αργά αλλά… σταθερά βήματα ” και με $85.000 της ομογένειας στο ταμείο

Macedonian News

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πάει ένας περίπου χρόνος από τότε που μία ομάδα νέων παιδιών αποφάσισε τη δημιουργία ενός ακόμα ομογενειακού οργανισμού. Ο λόγος για την Αυστραλιανή Μακεδονική Συμβουλευτική Επιτροπή (Australian Macedonian Advisory Council - AMAC) που κατά τη δημιουργία της είχε ως κύριο στόχο την πληροφόρηση της αυστραλιανής κοινής γνώμης για το θέμα της Μακεδονίας μας και την προβολή της ιστορικής προέλευσης του ονόματος της Μακεδονίας.

Μετά τη δημιουργία της Επιτροπής, την οποία στήριξε η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας, η εκτελεστική ομάδα του οργάνου αποφάσισε τη διενέργεια εράνου για να συγκεντρωθεί ένα ποσόν για την καταχώρηση ολοσέλιδης διαφήμισης για την ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία σε αγγλόφωνο μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Η ανταπόκριση της ελληνικής παροικίας ήταν άμεση. Συγκεντρώθηκαν περίπου $85.000 και μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα καταχωρήθηκε ολοσέλιδη διαφήμιση στην εφημερίδα “The Australian” προκειμένου ο πολιτικός κόσμος της χώρας καθώς και ο ευρύτερος αυστραλιανός λαός να αντιληφθούν την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει η σκοπιανή πλευρά.

Από τότε, όμως, μέχρι σήμερα, η “σιωπή” της AMAC είναι κάτι που συζητιέται σε πολλούς ομογενειακούς κύκλους και η παροικία ζητεί να γνωρίζει τα έργα και τα σχέδια της AMAC από τη στιγμή που προσέφερε απλόχερα.

Ο “Νέος Κόσμος” μίλησε με τον κ. Κυριάκο Γκολσουζίδη, τον οποίο απασχολεί επί πληρωμή η Επιτροπή προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους της.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής και οι στόχοι της αυτή τη στιγμή;

Η Επιτροπή αποτελείται από τους Νίκο Κουκουβιτάκη, Σταύρο Λαζαρίδη, Πίτερ Καλλιακούδη, Κον Κουρεμένο, Γιώργο Λιάβα, Τζένη Σταματέλου, Αντώνη Τσουρδαλάκη, Δημήτρη Κανελλάκο, Αποστόλη Κουνέλη, Παναγιώτη Ιασωνίδη, Κώστα Τσουμπάκο, Γιάννη Παπαδημητρίου και Κώστα Μπουζίκο. Στόχος της Επιτροπής είναι μια ενημερωτική εκστρατεία για το Μακεδονικό και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να ενημερώσουμε. Όχι τον Έλληνα, αλλά τον Αυστραλό. Είμαστε μια Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία λειτουργεί ως λόμπι. Εμείς δεν μιλάμε στην ελληνική παροικία, μιλάμε στην αυστραλιανή κοινωνία. Εγώ μπήκα στην Επιτροπή πριν από δύο μήνες, είμαι υπάλληλος της Επιτροπής και η δουλειά μου είναι να δημιουργήσω το πλάνο πάνω στο οποίο θα εργασθεί η Επιτροπή.

- Όταν καταχωρήθηκε η διαφήμιση στην εφημερίδα “The Australian” στόχος της Επιτροπής, όσον αφορούσε την επιλογή της συγκεκριμένης εφημερίδας, ήταν να προσεγγίσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας για το θέμα της Μακεδονίας. Νομίζετε ότι αυτό ήταν απαραίτητο, από τη στιγμή μάλιστα που η θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και συμβατή με τις θέσεις της ομογένειας και έχουμε λάβει σειρά διαβεβαιώσεων ότι δεν πρόκειται να αλλάξει;

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όταν, για παράδειγμα, πάτε σε ένα νοσοκομείο και βλέπετε τις γλώσσες στις οποίες εκδίδονται κάποια φυλλάδια, θα δείτε την γλώσσα “Macedonian”. Εγώ δεν ξέρω αν εσείς ως Ελληνίδα μπορείτε να το αποδεχθείτε αυτό, εγώ όμως ως Αυστραλός ελληνικής καταγωγής δεν το αποδέχομαι.

- Υπαινίσσεσθε ότι η θέση της Αυστραλίας όσον αφορά το όνομα είναι μόνο για τους τύπους και ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση;

Δεν έχει τυπώσει η αυστραλιανή κυβέρνηση τα φυλλάδια αυτά και δεν κρίνουμε την αυστραλιανή κυβέρνηση.

- Θέλετε να ασκήσετε πίεση, όμως, στην αυστραλιανή κυβέρνηση που ήδη ακολουθεί την ελληνική παροικία και τις θέσεις της. Δεν είναι άστοχο αυτό, δεν είναι σπατάλη πόρων και ενέργειας;

Δεν είναι μόνο η πολιτική σκηνή της Καμπέρας, αλλά ένας Δήμος για παράδειγμα, ένα νοσοκομείο που τύπωσε και συνεχίζει να τυπώνει αυτά ή άλλα φυλλάδια, όπου θέλουμε να ασκήσουμε πίεση. Θέλουμε να πληροφορήσουμε την αυστραλιανή κοινωνία για το ποια είναι η αλήθεια και έτσι μέσα από αυτή τη διαδικασία να ασκηθούν πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε να θεσπιστούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές εκ μέρους για να σταματήσει η χρήση του όρου Μακεδονία από τους Σκοπιανούς.

Και, βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν και πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Για να συγκροτήσει κάποιος ένα λόμπι πρέπει να είναι ισχυρός, πρέπει να έχει ένα πρόσωπο. Εμείς χτίζουμε αυτή τη στιγμή το πρόσωπο αυτό. Το ένα μας χέρι είναι στην ελληνική παροικία, γιατί από την παροικία ξεκινήσαμε και είμαστε μέρος της και αυτή μας βοήθησε, αλλά το άλλο μας χέρι είναι στη δεύτερη φάση. Προσπαθούμε να επιτελέσουμε ένα έργο για την παροικία και για την εθνική μας συνείδηση.

- Ακούγεται ότι, ενώ, αρχικά, ελέχθη ότι αυτή η Επιτροπή θα ήταν μια παμπαροικιακής εμβέλειας, στην ουσία κατευθύνεστε από την Παμμακεδονική Ένωση και η σχέση σας με άλλους οργανισμούς της παροικίας είναι ανύπαρκτη ή χαλαρή. Κατά πόσο αληθεύει αυτό;

Όχι, τα μέλη της Επιτροπής προέρχονται από διαφορετικούς οργανισμούς, δεν είναι μόνο από την Παμμακεδονική. Η μόνη μας σχέση με την Παμμακεδονική είναι το γεγονός ότι μάς έχει παραχωρήσει το κτίριό της για τις συνεδριάσεις μας. Γνωρίζουμε ότι δεν είχαμε άμεση επαφή με την παροικία και άλλους οργανισμούς αυτό τον καιρό, αλλά μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γίνει και αυτό και θα οργανώσουμε παμπαροικιακή συγκέντρωση για να ευχαριστήσουμε όσους προσέφεραν στην Επιτροπή και το έργο μας.

- Μιλάτε για έργο, αλλά μέσα στον ένα περίπου χρόνο από την σύσταση της Επιτροπής το έργο σας συνίσταται από την καταχώρηση μιας διαφήμισης στον αγγλόφωνο Τύπο και τίποτε άλλο (απ’ όσο γνωρίσουμε τουλάχιστον). Από την άλλη, η παροικία σάς “έδωσε” μία ανοιχτή επιταγή $85.000 και, σίγουρα, περίμενε κάτι περισσότερο ένα χρόνο μετά. Γιατί τόση “σιωπή” και, αν μου επιτρέπετε, απραξία, όπως τουλάχιστον η πορεία σας μέχρι τώρα δείχνει. Ξεκινήσατε “δυναμικά”, και αυτά ήταν δικά σας λόγια. Όμως, αυτή τη δυναμικότητα και ενέργεια δεν την έχουμε δει μέχρι τώρα…

Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Προχωράμε με βήματα αργά, αλλά σταθερά, και πρέπει να καταστρώσουμε το σχέδιο δράσης μας. Αυτό κάνουμε σε αυτό το στάδιο.

- Ποιο είναι το σχέδιο δράσης σας; Υπάρχει αυτή τη στιγμή ή βρίσκεστε ακόμα στη φάση του σχεδιασμού;

Εγώ ξεκίνησα ως έμμισθος υπάλληλος της Επιτροπής πριν από δύο περίπου μήνες και αυτή είναι η δουλειά μου. Το σχέδιο δράσης μας σε πρώτη φάση είναι έτοιμο. Στοχεύουμε στην χρήση του διαδικτύου ώστε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη για την ιστορία μας και για την πλάνη που επιχειρεί η σκοπιανή πλευρά εντός της Αυστραλίας, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Πιστεύουμε ότι το διαδίκτυο είναι το μεγαλύτερο και το δυνατότερο όπλο μας και εκεί εστιάζουμε τώρα την προσοχή μας με τη δημιουργία ιστοσελίδας, την οποία πιστεύω ότι μέσα σε ένα μήνα θα ανακοινώσουμε και επίσημα.

- Μόνο μία ιστοσελίδα; Κάποιος άλλος αμεσότερος τρόπος δράσης; Ο απλός Αυστραλός δεν θα ψάξει να βρει την αλήθεια για την Μακεδονία, δεν τον νοιάζει, γιατί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας;

Δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Η ιστοσελίδα μας θα είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον του χρήστη και θα κάνουμε και εκστρατεία μάρκετινγκ προς επιχειρηματίες της ευρύτερης κοινότητας για να τους πληροφορήσουμε. Αυτό είναι το σχέδιό μας μέχρι τώρα. Βέβαια, στοχεύουμε και στην οργάνωση εκδηλώσεων για να πληροφορήσουμε τη ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία για τον πολιτισμό μας και την ιστορική αλήθεια.

- Κάτι πιο συγκεκριμένο;

Απ’ ό,τι γνωρίζω, θα έχουμε παρουσία στο Φεστιβάλ “Αντίποδες”. Θέλουμε, βέβαια, να κάνουμε πολύ περισσότερα και θα τα κάνουμε.

- Εκτός από την παροικία που προσέφερε απλόχερα, η Επιτροπή έχει άλλες πηγές χρηματοδότησης; Από την Ελλάδα ίσως;

Όχι σε αυτή τη φάση, αλλά ίσως προκύψει κάτι στο μέλλον.

- Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης συγκλίνει προς την αποδοχή σύνθετης ονομασίας. Εσείς δεν θέλετε μία τέτοια λύση. Στην ουσία, δεν συμμαχείτε με την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρείται εαυτούς όργανο που κινείται κατά της ελληνικής κυβέρνησης;

Δεν κινούμαστε κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μας αφορά τι κάνει η Ελλάδα. Δικός μας στόχος είναι να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη για την ιστορική αλήθεια και αυτό κάνουμε.

Πηγή: Νέος Κόσμος

By Samios Makedonas

Related posts:

Comments