Τα μυστικά του Στεφανιού της Βεργίνας
Τα μυστικά του στεφανιού της Βεργίνας
Προσθέτει νέα στοιχεία στην έρευνα, αλλά και ερωτήματα για το πώς ένα ταφικό σύνολο βρέθηκε εκτός νεκροταφείου
Της Γιωτας Μυρτσιωτη
Αντιμέτωποι μ’ ένα ακόμη ιδιαίτερα ελκυστικό πεδίο αρχαιολογικής έρευνας στη Βεργίνα, βρίσκεται η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά την αποκάλυψη του πολύτιμου ευρήματος που έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου για τη σπουδαιότητά του.
Το χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς -όμοιο σε διαστάσεις και τεχνική μ’ εκείνο του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄- μέσα σε ολόχρυσο αγγείο που ήταν κρυμμένο σε αρχαία μπαζώματα στο ιερό της Eυκλείας στη Βεργίνα, προσθέτει νέα στοιχεία και ταυτόχρονα θέτει καινούργια ερωτήματα για την αγορά της παλιάς πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου, η θέση και η λειτουργία της οποίας ενισχύεται πλέον περισσότερο από το ανέλπιστο εύρημα.
Τα μυστικά
Η έρευνα που ξεκινούν αρχαιολόγοι αλλά και εξειδικευμένοι επιστήμονες δεν προσανατολίζεται μόνο στο πολύτιμο του ευρήματος αλλά στους λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο ταφικό σύνολο (τόσο ταιριαστό για έναν τάφο) βρέθηκε εκτός των ορίων του εκτεταμένου νεκροταφείου της βασιλικής νεκρόπολης. Αναζητά κυρίως την αιτία για την απόκρυψη των οστών ενός ανώνυμου (αλλά κάθε άλλο παρά τυχαίου νεκρού) στον πιο δημόσιο και τον πιο ιερό τόπο από τα σημεία της οχυρωμένης πόλης.
Το πολύτιμο αγγείο (υδρία – τεφροδόχος) μέσα στο οποίο διατηρήθηκε απείραχτο από τον χρόνο το χρυσό στεφάνι εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη στα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής που διενεργεί εδώ και χρόνια το ΑΠΘ. «Νάρκη!» αναφώνησε αρχικά ο νεαρός εργάτης όταν έπεσε πάνω στο μεγάλο χάλκινο αγγείο, εντελώς πράσινο από την οξείδωση, για να διαπιστωθεί σύντομα από την καθηγήτρια αρχαιολογίας- διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, και την αρχαιολογική ομάδα της (Νάνσυ Κυριάκου, Ελένη Μητσοπούλου, Αλέξης Τούρτας, Μάνθα Κοπέλλου) ότι επρόκειτο για ένα ακόμη πολύτιμο εύρημα ίσης σπουδαιότητας μ’ εκείνα που αποκάλυψε ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος πριν από 31 χρόνια.
Το εντυπωσιακό για τις διαστάσεις του κυλινδρικό σκεύος, ύψους περίπου 50 εκατοστών, περιείχε ένα λίγο μικρότερο σε μέγεθος ολόχρυσο αγγείο. Στο εσωτερικό του μέσα σε νερό ήταν φυλαγμένο ένα χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, πάνω σε ανθρώπινα οστά, ανάμεσα σε ρίζες.
Εντύπωση προκαλεί ότι το στεφάνι, υψηλής τεχνικής, είναι σχεδόν εφάμιλλο σε ποιότητα και διαστάσεις με εκείνα από τους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σύγχρονο αυτών, δηλαδή του 4ου π.Χ αιώνα, διευκρινίζει η κ. Παλιαδέλη. Το χρυσό αγγείο που δέχτηκε τα οστά στο σχήμα μιας μεγάλης κυλινδρικής πυξίδας με κάλυμμα, θεωρείται ωστόσο μοναδικό.
«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι το πολύτιμο στεφάνι και τα δύο εντυπωσιακά μετάλλινα αγγεία επανακτήσουν την αρχική τους μορφή», επισημαίνει η κ. Παλιαδέλη. Μέχρι τότε το εύρημα θα αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένων ερευνών και συνεργασίας ανάμεσα σε συντηρητές και χημικούς, ανθρωπολόγους, παλαιοβοτανολόγους κ.ά. που θα δώσουν από κοινού απαντήσεις για την καύση ή μη του νεκρού, το φύλο, την ηλικία του, τον τρόπο εναπόθεσής του, τη σύσταση και την προέλευση των μετάλλινων αγγείων αλλά και τη θέση του στο ιερό της Eυκλείας, εκτός του φυσικού του χώρου, σ’ ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιγών.
«Με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για τις συνθήκες απόθεσής του στο ιερό της Eυκλείας. Σίγουρα όμως παραπέμπει σε υψηλού κοινωνικού επιπέδου νεκρό και η απόκρυψή του σ’ ένα δημόσιο χώρο δεν ήταν τυχαία. Το πολυτελές εύρημα αναδεικνύει πλέον τη σημασία του δημόσιου χώρου και ο δημόσιος χώρος της Βεργίνας αναδεικνύεται από το πολύτιμο εύρημα», υπογραμμίζει η διευθύντρια της ανασκαφής.
Ο αρχαιολογικός χώρος της αγοράς όπου βρίσκεται το ιερό της Eυκλείας, ανάμεσα στον τάφο του Ρωμαίου και του ανακτόρου των Αιγών εντοπίστηκε το 1982. Η ανασκαφική εκπαιδευτική έρευνα του ΑΠΘ σε έκταση περίπου τεσσάρων στρεμμάτων ώς σήμερα έχει δώσει σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν διάρκεια λειτουργίας του από τον 7ο π.Χ αιώνα ώς το 1ο μ.Χ. αιώνα. Μεταξύ αυτών, ναούς, στοές, πολύτιμες επιγραφές που το ταυτίζουν με τμήμα της Αγοράς των Αιγών, εντυπωσιακά μαρμάρινα αφιερώματα της Βασίλισσας Ευρυδίκης (μητέρας του Φιλίππου Β΄) στην πανελλήνια θεότητα Εύκλεια -ένα μοναδικό πορτρέτο του 4ου π.Χ αιώνα- και ένα κολοσσικό, μαρμάρινο φίδι, ζωόμορφη απεικόνιση του Διός Μειλιχίου.
Source: Kathimerini
By Samios Makedonas
Related posts:
Latest posts by Antiochos (see all)
- Ο Bουκεφάλας του Μεγάλου Αλεξάνδρου - February 14, 2012
- Επίθεση της κυβέρνησης Χριστόφια στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου - December 25, 2010
- Υπέρ της ονομασίας «Σλαβομακεδονία» ο Μπουτάρης - December 22, 2010
RECENT COMMENTS