Απαγορεύτηκε η είσοδος Έλληνα δημοσιογράφου στα Σκόπια

Έντονη ανησυχία» για «τη νέα τακτική, που φαίνεται να εγκαινιάζουν οι αρχές της ΠΓΔΜ σε σχέση με την ενημέρωση» εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης ΕΣΗΕΜΘ , με αφορμή την απαγόρευση εισόδου στη χώρα Έλληνα δημοσιογράφου.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ έχει ως εξής: «Η απαγόρευση εισόδου, για πρώτη φορά, σε συνάδελφο που έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στη γειτονική χώρα, με πρόσχημα την έλλειψη ειδικής διαπίστευσης, γεννά εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας και σαφέστατα αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για το ζήτημα.

Παράλληλα, ζητά από τις αρχές της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψουν αυτήν την τακτική, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι διαθέτουν την ευαισθησία και τον σεβασμό στα δημοκρατικά ιδεώδη, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η δημοσιογραφία, όπως υπαγορεύουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ . Σε ανακοίνωσή της «εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη FYROM, τελευταίο θύμα της οποίας είναι η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας».

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΣΥ, «σήμερα οι αρχές της FYROM αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα τους του συναδέλφου Άγγελου Αγγελίδη, απεσταλμένου του ραδιοσταθμού City 99,5 και της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, με το πρόσχημα ότι δεν είχε τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια».

«Η ΠΟΕΣΥ στιγματίζει και καταγγέλλει το γεγονός και θα ενημερώσει γι’ αυτό -δια του αντιπροσώπου της- τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, από την οποία και θα ζητήσει να το καταγγείλει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή Naftermporiki

Related posts:

Comments