Εκθέσεις για Τουρκία και ΠΓΔΜ στο Ευρωκοινοβούλιο

Εκθέσεις για Τουρκία και ΠΓΔΜ στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρεμβάσεις Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών.
Εν όψει της ψηφοφορίας των εκθέσεων προόδου της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, κατά την αυριανή συνεδρία του ΕΚ, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν σήμερα τις θέσεις τους με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια.

Στις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Αντώνιος Τρακατέλλης.

Η Ελλάδα, είπε, έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην ΠΓΔΜ και έχει δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας.

Το θέμα της ονομασίας, δεν αποτελεί για την Ελλάδα απλώς πρόβλημα με ιστορικές, ψυχολογικές ή συναισθηματικές διαστάσεις. Συνθέτει ένα υπαρκτό πολιτικό θέμα ουσίας που αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των ευρωπαϊκών αξιών της καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Τρακατέλλης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε την απόδοση στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος υποψήφιας στην ΕΕ χώρας, με τη ρητή δέσμευση για την εύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, στο θέμα του ονόματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Χωρίς λύση δεν υπάρχει φιλία και χωρίς φιλία δεν νοούνται συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις», κατέληξε ο κ. Τρακατέλλης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος υπογράμμισε από μέρους του, ότι η Τουρκία έχει μια σειρά υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί και οι οποίες είναι οι εξής:

- Να αλλάξει την στάση της απέναντι στις μειονότητες και να αποφεύγει πολιτικές σαν αυτές που εφαρμόζει σε Ίμβρο και Τένεδο.

- Να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χώρα-μέλος που στηρίζει την ευρωπαϊκή της πολιτική αίροντας για παράδειγμα το casus belli και τερματίζοντας τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

- Να σημειώσει πρόοδο στο κυπριακό, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την υιοθέτηση μιας πιο εποικοδομητικής στάσης σε όλες τις πτυχές για την επίλυσή του.

Ο κ. Δημητρακόπουλος έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι ανήκει «στη γενιά που ανατράφηκε με το σύνθημα: «Τα σύνορά μας είναι στην Κυρήνεια».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Ελένη Κοππά, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Τουρκίας το μήνυμα της Ένωσης θα πρέπει να είναι σαφές, ότι στόχος είναι η ένταξη η οποία όμως περνά μέσα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της.

Η Τουρκία ευρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο, είπε, τόσο εσωτερικά όσο και στον επαναπροσδιορισμό του γεωστρατηγικού της ρόλου.

Στο πλαίσιο αυτό η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι απολύτως αναγκαία, είπε η κα Κοππά και πρόσθεσε ότι το κλίμα έντασης που δημιούργησε το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο δημιουργεί νέα προβλήματα.

Σχετικά με την ΠΓΔΜ η ευρωβουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η χώρα δεν πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων, με σημαντικά ελλείμματα σε θέματα της δημοκρατίας.

Σχετικά με το όνομα, η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι παρότι η Ελλάδα έδειξε πνεύμα συνεργασίας και ρεαλισμό, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε.

Κύπριοι ευρωβουλευτές.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Αδάμος Αδάμου, πήρε τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας εν ονόματι της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Υποστήριξε κατ’ αρχάς ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τις ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία σαν κράτος-μέλος.

Υπογράμμισε ότι συνεχίζει να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων σε πλοία και αεροπλάνα της Δημοκρατίας και την άρση του βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Αδάμου επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία, ενώ επιδιώκει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα στην περιοχή, συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο κατέχοντας την Κύπρο.

Σήμερα, είπε, βρισκόμαστε στα μέσα του δρόμου για την λύση του κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως διατυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ στα πλαίσια του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η ΕΕ θα πρέπει να εμείνει στις θέσεις αρχής και να εντείνει τις πιέσεις της ώστε η Τουρκία να επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, να τερματίσει την κατοχή και να προβεί στις δέουσες ενέργειες για διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφορικά με το κεφάλαιο της ενέργειας, ο κ. Αδάμου υποστήριξε ότι το κεφάλαιο αυτό δεν μπορεί να ανοίξει εάν δεν σταματήσει η Τουρκία να παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Στο θέμα των αγνοουμένων και της οικονομικής ζώνης της Κύπρου, αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η Τουρκία θα πρέπει να βοηθήσει ενεργά στην πρόοδο των επαφών των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι θα πρέπει να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε με ηρεμία οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διαπραγματευτούν για το μέλλον της χώρας.

Ζήτησε τέλος, να κληθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της για το θέμα των αγνοουμένων και να σταματήσει να αναμειγνύεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Hμερομηνία : 11-03-09

Related posts:

Comments are closed.