Ανιστόρητο ψήφισμα για την ΠΓΔΜ

Την ώρα που ο Κ. Καραμανλής από το βήμα της Βουλής έκανε σαφές ότι οι κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής για τα εθνικά ζητήματα δεν πρόκειται να χαλαρώσουν, επαναλαμβάνοντας ότι μη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημαίνει μη ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές, γνώριζε πολύ καλά ότι στο Ευρωκοινοβούλιο οι έλληνες ευρωβουλευτές έδιναν άνιση μάχη

 

Της Μαρούλας Πλήκα

Το χθεσινό αυστηρό μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού απευθυνόταν πιθανόν και στους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι -τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωβουλευτών- υιοθέτησαν ελαφρά τη καρδία την ανιστόρητη έκθεση Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ.
Έτσι το ευρωκοινοβούλιο διαμηνύει ότι δεν συμμερίζεται τη σκληρή στάση της Αθήνας έναντι των Σκοπίων και συνιστά στους ευρωπαίους ηγέτες να ανάψουν το συντομότερο δυνατό το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – ΠΓΔΜ. Παρά τις προσπάθειες όλων των ελλήνων ευρωβουλευτών, οι οποίοι στο σύνολό τους καταψήφισαν την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν πείσθηκε επί των δίκαιων ενστάσεων της Ελλάδας. Μάλιστα η στάση της χώρα μας παρουσιάζεται και ως το μοναδικό εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την Ε.Ε., παρότι η Κομισιόν έχει αποφανθεί ότι τα Σκόπια δεν είναι ακόμη έτοιμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.
Έτσι 478 ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την έκθεση Μέγιερ, 92 την καταψήφισαν και 42 ψήφισαν λευκό. Στο ψήφισμα το ζήτημα της ονομασίας “λαμβάνεται υπόψη” ως βασική εκκρεμότητα, για την οποία θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση και προς αυτήν την κατεύθυνση καλούνται να κινηθούν Αθήνα και Σκόπια. Στην παράγραφο 12 το θέμα υποβαθμίζεται σε διμερές, αφού -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- το ευρωκοινοβούλιο “φρονεί ότι παρόμοιες διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης”. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν όταν με παρέμβαση της σοσιαλιστικής ομάδας απαλείφθηκε η φράση της παραγράφου 13 που ζητούσε από την Ελλάδα “να πάψει να χρησιμοποιεί το βέτο της εναντίον της ΠΓΔΜ και να στηρίξει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ”. Το ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει “θεμελιώδους σημασίας για τη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και το ειρηνικό μέλλον των Βαλκανίων” την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, όπως και όλων των χωρών των Δ. Βαλκανίων, ενώ καλεί τα Σκόπια να επιδείξουν αλληλεγγύη στα θέματα πολιτισμού και ιστορίας των γειτόνων τους, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της αναβίωσης του μίσους στην περιοχή.
Ο συντάκτης της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ Έρικ Μέγιερ αργότερα, σε συνέντευξη τύπου, δεν δίστασε να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και να υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε χώρας να αποκαλείται όπως θέλει. “Οι Σλάβοι που ζουν σε αυτή την περιοχή αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αιώνα και η Μακεδονία ονομαζόταν έτσι ως περιοχή της Γιουγκοσλαβίας. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό της όπως θέλει”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνέχεια αναγνώρισε ότι “έχουν γίνει πολλές προκλητικές πράξεις” στην ΠΓΔΜ, όπως αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου σε “Μέγας Αλέξανδρος” και του βασικού αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην Ελλάδα, και πρόσθεσε πως όλα αυτά “είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική ιστορία, υπάρχει όμως διεκδίκηση από τους Σλάβους στη Βόρεια Μακεδονία”(!)
Αν και όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, μετά το πέρας της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποια ευρωπαϊκή ομάδα στήριξε την έκθεση Μέγιερ. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή τους υποστήριξαν ότι το ΕΛΚ πρωτοστάτησε στη δυσμενή αυτή εξέλιξη, ενώ ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ανταπάντησε ότι, αν δούμε ποιοι υπερψήφισαν, τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι ευρωβουλευτές προέρχονται από τη σοσιαλιστική πτέρυγα.
Πάντως από τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου διαφάνηκε ότι στους κόλπους της Ε.Ε. με αργά αλλά σταθερά βήματα αρχίζει να κυριαρχεί η άποψη ότι τυχόν διμερείς διαφορές που έχουν κράτη μέλη με υποψήφιες χώρες δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και πως το υποψήφιο κράτος θα πρέπει να τις έχει επιλύσει πριν να γίνει μόνιμο μέλος. Αυτό φάνηκε και από τη στάση του ευρωκοινοβουλίου έναντι της Κροατίας και της Σλοβενίας, στη συζήτηση για την ψήφιση της έκθεσης προόδου της πρώτης. Ως γνωστόν, η Σλοβενία θέτει εμπόδιο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και δηλώνει ότι θα ασκήσει βέτο, αν δεν λυθούν συνοριακές διαφορές με την Κροατία.



Η κυβέρνηση
των Σκοπίων
χαίρεται και χαιρετίζει

 
Ο εκ των αντιπρόεδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Ίβιτσα Μπότσεφσκι, καθώς και όλα τα κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ψήφισμα. Επιπλέον, ο κ. Μπότσεφσκι πρόσθεσε ότι η ψήφιση της έκθεσης αυτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί “μικρή διπλωματική νίκη” για την ΠΓΔΜ, καθώς, όπως σημείωσε, “στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να εμποδίζουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών στις ευρωπαϊκές δομές”.


Πέρασαν οι ελληνικές και κυπριακές θέσεις για την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετώπισε ιδιαιτέρως θετικά τα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα και στο ψήφισμά του για την έκθεση προόδου της Τουρκίας καλεί την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη δημιουργία καλού κλίματος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, να επαναλειτουργήσει τη σχολή της Χάλκης και να τηρεί τους κανόνες καλής γειτονίας.
Η έκθεση προόδου της Τουρκίας με ορισμένες ιδιαιτέρως σημαντικές τροποποιήσεις για την Κύπρο υιοθετήθηκε με 528 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 43 αποχές και το ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι υπάρχει μείωση των ρυθμών στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ενώ παραμένουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Άγκυρας και υπογραμμίζουν ότι “η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων”. Σχετικά με θέσεις που αφορούν άμεσα τις σχέσεις της με την Ελλάδα, το ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Επίσης για πρώτη φορά μία ξεχωριστή παράγραφος αφιερώνεται στην ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου, ενώ ζητείται επιτακτικά “η άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης” και επαναλαμβάνεται “η έκκλησή τους για τη δημόσια χρήση του τίτλου της Α.Θ.Π. κ. Οικουμενικού Πατριάρχη”. Σχετικά με το νέο νόμο για τα ευαγή ιδρύματα, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη διασφάλιση της εφαρμογής του με βάση τη νομολογία του ΕΔΑΔ και την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών, που έχουν κατασχεθεί και πωληθεί σε τρίτους. Τέλος υιοθετήθηκε η τροπολογία του κύπριου βουλευτή κ. Αδάμου, με την οποία καλείται η Τουρκία “να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο” και παροτρύνονται όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. “να καλέσουν την Τουρκία να προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με ένα ζήτημα ανθρωπιστικής κυρίως φύσεως”.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης

By Kostas

Related posts:

Comments