ΠΓΔΜ-Κάλπες χωρίς όνομα
Κάλπες χωρίς όνομα
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τον δεύτερο, αλλά όχι τελικό, γύρο της αναμέτρησης ανάμεσα στους δύο πόλους εξουσίας -την κυβέρνηση και την προεδρία- θα αποτελέσουν οι προεδρικές και τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην ΠΓΔΜ.
**Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO DPMNE και πρώην σύμβουλος του Νίκολα Γκρούεφσκι, Γκεόργκι Ιβανόφ, αν δεν διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας, δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο κέντρο άσκησης πολιτικής.
**Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα λύσει τα χέρια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος θα απαλλαγεί, προσωρινά, από τη διαρκή αμφισβήτηση της πολιτικής του από τον νυν μετριοπαθή πρόεδρο, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα για ανανέωση της θητείας του, αφού στις προθέσεις του είναι να επανέλθει στην ηγεσία του κόμματος SDSM και να λύσει τις διαφορές του με τον Ν. Γκρούεφσκι, διεκδικώντας την πρωθυπουργία της χώρας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο Ιβανόφ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, θεωρείται σκληροπυρηνικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και συντάσσεται πλήρως με τον Ν. Γκρούεφσκι στο θέμα της ονομασίας.
**Αντίπαλο δέος αποτελεί ο υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), επίσης καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Λ. Φρίτσκοφσκι, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση ότι με τη στάση της στο θέμα της ονομασίας οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση. Πριν από λίγες μέρες δήλωσε πως, εάν εκλεγεί, θα λύσει το πρόβλημα άμεσα, αποδεχόμενος την τελευταία πρόταση Νίμιτς με το «Βόρεια Μακεδονία».
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΠΓΔΜ είναι οι (από αριστερά) Ι. Σελμάνι, Α. Μπουξάκου, Γκ. Ιβάνοφ, Λ. Μπόσκοσκι και Λ. Φρίτσκοφσκι.
**Τρίτος (ανεξάρτητος) υποψήφιος είναι ο εθνικιστής πρώην υπουργός Εσωτερικών του VMRO, Λ. Μπόσκοσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε και απαλλάχθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2001 με τους Αλβανούς και επέστρεψε στα Σκόπια ως ήρωας των Σλαβομακεδόνων.
**Με πιθανότητες να κάνει την έκπληξη και να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών κατεβαίνει και ο υποψήφιος του αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ι. Σελμάνι, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να διεκδικεί τη δεύτερη ή την τρίτη θέση.
Μέχρι στιγμής αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση στη διαφορά με την Ελλάδα, έχει ταχθεί, όμως, υπέρ δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνίας των δύο μερών.
Το αλβανικό στοιχείο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο σε πιθανό δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού η ανάδειξη προέδρου θα εξαρτηθεί από το πού θα δώσουν την ψήφο τους. Ηδη το DUI του Αλί Αχμέτι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο του VMRO, με το οποίο «συγκατοικεί» στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνας και Διαμόρφωσης Πολιτικής, οι πολίτες της γειτονικής χώρας θα ψηφίσουν με «εσωτερικά» κριτήρια. Για το 51% προτεραιότητα του νέου προέδρου πρέπει να είναι η οικονομία και ακολουθούν με 27% η ενσωμάτωση σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, με 11% οι σχέσεις Σλαβομακεδόνων-Αλβανών, ενώ η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία βρίσκεται στην προτελευταία θέση με μόλις 7,4%.
**Συνολικά στις προεδρικές εκλογές «κατεβαίνουν» επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων, πρώτη φορά, και μία γυναίκα, η «εκλεκτή» του αλβανικού DPA, Μιρούσε Χότζα.
tsakir@enet.gr
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 15/03/2009
Related posts:
Latest posts by Antiochos (see all)
- Ο Bουκεφάλας του Μεγάλου Αλεξάνδρου - February 14, 2012
- Επίθεση της κυβέρνησης Χριστόφια στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου - December 25, 2010
- Υπέρ της ονομασίας «Σλαβομακεδονία» ο Μπουτάρης - December 22, 2010
RECENT COMMENTS