Μουσείο με… αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική θεμελίωσε ο Γκρούεφσκι!

Νέο αρχαιολογικό μουσείο με… αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική θεμελίωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Οπως προκύπτει από τις μακέτες και τις γιγάντιες φωτογραφίες που είχαν στηθεί στον χώρο της θεμελίωσης, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του νέου μουσείου είναι αρχαιοελληνικά, ενώ παρόμοια ήταν και αυτά των αρχαίων Μακεδόνων, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βεργίνα, στις Αιγές, στην Πέλλα κ.λπ.
Το μουσείο θεμελιώθηκε στο κέντρο των Σκοπίων, κοντά στην κεντρική πλατεία και στη γνωστή πέτρινη γέφυρα του Βαρντάρ (Αξιού).
Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα στο οποίο θα στεγαστεί και το αρχείο της χώρας καθώς και το συνταγματικό δικαστήριο.
Σε μικρή απόσταση στο κέντρο της πλατείας προγραμματίζεται να στηθεί και ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα, αν εκλεγεί -όπως αναμένεται- στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE. Να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει κανένα κτίριο παρόμοιας αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί αναφορικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής της Μπίτολα (Μοναστήρι) να στήσει έναν ανδριάντα του Φιλίππου του Β’.
Η θεμελίωση του νέου αρχαιολογικού μουσείου έγινε, ενώ ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές εκλογές της 5ης Απριλίου και ενώ στα Σκόπια βαραίνουν ιδιαίτερα τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει ριζικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ, η κυβέρνηση προχωρεί στον δανεισμό δυσανάλογα μεγάλων ποσών για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες αν θα είναι σύντομα σε θέση να καταβάλει τους μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και τις συντάξεις στους συνταξιούχους.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι οι τράπεζες προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε κατασχέσεις ύψους 41,5 εκ. ευρώ για δανειακές υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να καταβάλουν οι πολίτες, ενώ οι πληροφορίες φέρουν τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε σημαντικό βαθμό στην ΠΓΔΜ να έχουν κόψει τα δάνεια.
Ζήτημα, όμως, έχει δημιουργηθεί στα Σκόπια με αφορμή τις παρατηρήσεις που διατύπωσαν την επομένη των εκλογών της Κυριακής οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, λέγοντας ότι είναι αδύνατο μία χώρα των 2 εκ. κατοίκων να εμφανίζει στους εκλογικούς της καταλόγους 1,8 εκ. ψηφοφόρους.
Οπως δήλωσε ο καθηγητής στη Νομική Σχολή των Σκοπίων Σάβο Κίμοφσκι, υπάρχει πράγματι ζήτημα με έναν αριθμό τουλάχιστον 300.000 ψηφοφόρων, προσθέτοντας με νόημα: «Αποδεικνύεται ότι στη χώρα οι άνθρωποι δεν… πεθαίνουν», είπε.
Ο ίδιος ο Ν. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι αυτό το θέμα χρονολογείται εδώ και 15 χρόνια, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Μάνεφσκι το απέδωσε σε αυτούς που βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό. Ομως, αυτός ο αριθμός υπολογίζεται πως δεν ξεπερνά τα 70.000 άτομα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
ETHNOSONLINE

Related posts:

Comments