Απαιτούν συγγνώμη

Απαιτούν συγγνώμη

 

Aπό Φιλελεύθερο γερουσιαστή που αρνείται την Ποντιακή Γενοκτονία

Με πρωτοβουλία Ποντίων της Αυστραλίας, συγκεντρώνονται υπογραφές για να υποχρεωθεί ο Αυστραλός γερουσιαστής, Άλαν Φέργκιουσον (του Φιλελεύθερου Κόμματος Νότιας Αυστραλίας) να ζητήσει συγγνώμη για δήλωσή του ότι δεν υπήρξε Ποντιακή Γενοκτονία.

Οι υπογράφοντες το υπόμνημα ζητούν από τον γερουσιαστή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, να ζητήσει συγγνώμη και να ενημερώνεται πριν εκφέρει άποψη πάνω σε ιστορικά θέματα που αφορούν τους Έλληνες, τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους.

Παράλληλα, ζητούν από τον κ. Φέργκιουσον να γράψει στον Τούρκο πρέσβη στην Αυστραλία και να του ζητήσει να αναγνωρίσει η Τουρκία την γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσύριων κατά την περίοδο 1912-1923.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, ο γερουσιαστής Φέργκιουσον πήρε τον λόγο στην ομοσπονδιακή γερουσία και μεταξύ άλλων είπε:

“Ανησύχησα ιδιαίτερα με την επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη όταν μού εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για ομιλία που έδωσε ο Michael Atkinson, υπουργός Δικαιοσύνης και Υποθέσεων Πολυπολιτισμού στην Εργατική κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας. Δεν πίστευα ότι θα εκπλαγώ από τα λεγόμενα του υπουργού σε σχέση με την τουρκική παροικία, ιδιαίτερα όταν λάβουμε υπόψη ότι τα περισσότερα πολιτειακά κοινοβούλια δεν παίζουν ρόλο στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας όπως το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Είχα την τιμή να επισκεφτώ την Καλλίπολη ως φιλοξενούμενος της τουρκικής κυβέρνησης. Πρέπει να πω στην αρχή ότι τιμήθηκα που επισκέφθηκα την Καλλίπολη όπου οι δυο χώρες μας υπήρξαν κάποτε εχθροί. Από τον καιρό εκείνο, η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας και η Δημοκρατία της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει βαθύ δεσμό και σύνδεση που σφυρηλατήθηκε από το αίμα νέων ανθρώπων από τα δυο μας κράτη. Η μοναδικότητα αυτή στον πυρήνα των βαθιά ριζωμένων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας, επιταχύνθηκε μετά από τις αξέχαστες συμφιλιωτικές παρατηρήσεις του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Mustafa Kemal Ataturk, στις μητέρες των πεσόντων στρατιωτών ANZAC’s όταν δήλωσε “Μητέρες που στείλατε τους γιους σας από μακρινές χώρες, σκουπίστε τα δάκρυά σας. Οι γιοί σας βρίσκονται στον κόρφο μας και αναπαύονται στην ειρήνη. Αφού έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτή τη γη, έγιναν τώρα δικοί μας γιοί”. Δεν υπάρχει επιγραφή ούτε άγαλμα πιο συγκινητικό από εκείνο που βρίσκεται στο Ari Burnu, στην παραλία της Καλλίπολης. Εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει σαφέστατα τα λόγια του Ατατούρκ.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο έμεινα έκπληκτος όταν μου είπε ο Τούρκος πρέσβης ότι ο κ. Atkinson, σε ομιλία του στον Ελληνικό Σύνδεσμο Νότιας Αυστραλίας – και ιδιαίτερα στους Πόντιους – δήλωσε τα εξής – και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας υπουργός θα το έλεγε αυτό: “Οι εθνικιστές Τούρκοι, καθοδηγούμενοι από τις δυνάμεις του Mustafa Kemal και τους εξαγριωμένους οπαδούς τους άρχισαν να τους καταδιώκουν με χτυπήματα, δολοφονίες, καταναγκαστικές πορείες και καταναγκαστικά έργα, κλοπή των περιουσιών τους και πόρων ζωής, με βιασμούς, βασανισμούς και απελάσεις”. Ο Τούρκος πρέσβης βρήκε τα λόγια του προσβλητικά και μια παντελώς αδικαιολόγητη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Τέτοια λόγια προκαλούν μόνο βαθύ αίσθημα κακοβουλίας – ειδικά όταν λάβουμε υπόψη ότι ο Κεμάλ ήταν ηγέτης ενός έθνους που, εκείνο τον καιρό αγωνιζόταν να επιβιώσει σε μια ελληνική εισβολή – κάτι που ο υπουργός στην Νότια Αυστραλία φαινομενικά παραβλέπει.

Μπορούμε όλοι μας να ξαναγράψουμε την ιστορία. Σίγουρα έγιναν ωμότητες στο παρελθόν. Μιλάμε για γεγονότα που συνέβηκαν εδώ και 100 χρόνια. Αυτά είναι συζητήσιμα θέματα. Έχουμε μπροστά μας την υπόθεση των Αρμενίων, των Ποντίων και πολλών άλλων λαών που προσπαθούν να επιβάλλουν την ηθική κρίση του σήμερα πάνω σε γεγονότα που έγιναν εδώ και 100 χρόνια. Αυτά τα γεγονότα δεν απεικονίζονται με απόλυτη ακρίβεια. Χωρίς αμφιβολία, έγιναν ωμότητες και από τις δυο πλευρές. Αλλά εμείς σήμερα το βρίσκουμε δύσκολο να κρίνουμε αμερόληπτα – και δεν πρέπει να κρίνουμε όταν δεν γνωρίζουμε τα πλήρη γεγονότα. Το τουρκικό έθνος είναι σήμερα μια φιλική δύναμη.

Τα μέλη της τουρκικής παροικίας έχουν ενταχθεί πλέον στην αυστραλιανή κοινωνία και έχουν γίνει αξιοθαύμαστοι Αυστραλοί. Το να τους θυμίζει κανείς για γεγονότα που έγιναν στην ιστορία εδώ και πολλά χρόνια – και προκαταλειμμένα πρέπει να πω – δεν δικαιολογείται. Αναγνωρίζω – μαζί με πολλούς άλλους – τη μοναδική σχέση που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Αυστραλίας – μια σχέση που έχει υπογραμμιστεί με τη δέσμευση των δυο εθνών στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των πολιτών μας και στην επιδίωξη ενός δίκαιου κόσμου”.

Το υπόμνημα, για όσους θέλουν να το υπογράψουν υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.gopetition.com/online/26406.html

Related posts:

Comments