Δικαίωση των Κυπρίων - Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «επιστρέφει» την περιουσία σε πρόσφυγα από την Κερύνεια!

Αθήνα- Φρένο στις καταπατήσεις και στις- παράνομες- αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα αναμένεται να βάλει η ετυμηγορία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον μιας οικογένειας Βρετανών, των Όραμ. Η απόφαση, εφόσον είναι θετική για τον πρόσφυγα από την Κερύνεια, θα καθιερωθεί ως νομολογία και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταπατηθεί στα Κατεχόμενα θα μπορούν να διεκδικήσουν περιουσίες καταπατητών σε κράτος μέλος της Ε.Ε. Στην περίπτωση του Μ. Αποστολίδη, αν οι Βρετανοί αρνηθούν να καταβάλουν αποζημίωση, ο ενάγων έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία τους στην Αγγλία. Παράλληλα ανοίγει o δρόμος για τη δικαίωση και αποζημίωση των Ελληνοκυπρίων, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταπατηθεί και έχουν πουληθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη ο κ. Αποστολίδης έχει δικαιωθεί τόσο από κυπριακό όσο και από βρετανικό δικαστήριο (στο οποίο μάλιστα τους αντιδίκους εκπροσώπησε η σύζυγος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Σερί Μπλερ), ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και η γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η τελική απόφαση του οποίου θα βγει αύριο.

Το 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα που οδηγούν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Μελέτης Αποστολίδης θέλησε να δει το σπίτι του και τη μεγάλη έκταση με τα ελαιόδενδρα, τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές που το περιέβαλλε, στην επαρχία Κερύνειας. Προς μεγάλη του έκπληξη, τα δέντρα είχαν ξεριζωθεί και στη θέση τους είχε χτιστεί μια περιφραγμένη βίλα με πισίνα από ένα ζευγάρι Βρετανών, τους Όραμ. Ο Αποστολίδης τους πλησίασε και τους είπε ότι η γη ήταν δική του, αλλά εκείνοι τον έδιωξαν. Η συνέχεια δόθηκε στο κυπριακό δικαστήριο, όπου ο Αποστολίδης και ο συνήγορός του Κωνσταντής Καντούνας δικαιώθηκαν έναντι των Βρετανών. Όμως, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Καντούνας, «αναζητούσαμε τρόπο να εκτελεστεί η απόφαση και γι΄ αυτό έπρεπε να βρούμε τα περιουσιακά στοιχεία των αντιδίκων στην Αγγλία.

Ανακαλύψαμε ότι οι Όραμ είχαν ακίνητη περιουσία στην Αγγλία και επειδή η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχε τρόπος, με βάση κανονισμό της Ε.Ε., να εγγραφεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην Αγγλία».
Οι Όραμ όρισαν συνήγορό τους τη Σερί Μπλερ. Στην πρώτη δίκη στο βρετανικό δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Μελέτης Αποστολίδης έχασε και εφεσίβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. Εκεί ο Ελληνοκύπριος κέρδισε την υπόθεση και έτσι τον Ιούνιο του 2007 το βρετανικό Εφετείο - επειδή η απόφασή του δεν συμφωνούσε με την πρωτόδικη- έστειλε πέντε ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Η γνώμη της γενικής εισαγγελέως του ΔΕΚ που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο δικαιώνει απόλυτα τον Μ. Αποστολίδη και συνιστά στο ΔΕΚ να αποφασίσει υπέρ του. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων είθισται οι αποφάσεις του ΔΕΚ να συμφωνούν με τις γνωμοδοτήσεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «επιστρέφει» την περιουσία σε πρόσφυγα από την Κερύνεια.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, το διάστημα 2000-2004 περίπου 4.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από ξένους υπηκόους στο κατοχικό καθεστώς για την «αγορά» ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το 82% της ιδιωτικής ιδιοκτησίας γης που βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή ανήκει σε Ελληνοκυπρίους, ενώ το ποσοστό που ανήκει σε πρόσωπα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι μόλις 16,7%.

 

Related posts:

Comments