Παρουσίαση του βιβλίου “Το Μακεδονικό και η Βουλγαρία -Απόρρητα έγγραφα 1950 - 1967”

Παρουσίαση του βιβλίου “Το Μακεδονικό και η Βουλγαρία -Απόρρητα έγγραφα 1950 - 1967”

Στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απενεμήθηκε το χρυσό μετάλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε αναγνώριση των προσπαθειών της για το Μακεδονικό, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - παρουσίασης του βιβλίου “το Μακεδονικό και η Βουλγαρία - Απόρρητα έγγραφα 1950 - 1967”.

Το μετάλιο επέδωσε στην υπουργό μετά την ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Μέρτζος.

Σε σύντομη ομιλία του ο κ. Μέρτζος χαρακτήρισε διαφωτιστικά και αποκαλυπτικά για τις σημερινές συγκυρίες τα βουλγαρικά απόρρητα έγγραφα της περιόδου 1950 - 1967 και χαρακτήρισε ιδεολόγημα κρατικό το Μακεδονικό ζήτημα.

Στην εκδήλωση παρέστη η πρόεδρος των κρατικών αρχείων της Βουλγαρίας Μπογιάννα Μπουζάσκα, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκδοση θα εκτιμηθεί ως άλλο ένα θετικό βήμα στις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Στην κ. Μπουζάσκα επιδόθηκε το αργυρό μετάλλιο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών από τον πρόεδρό της κ. Μέρτζο.

Τέλος το λόγο έλαβε και ο επιμελητής έκδοσης κ. Σπύρος Σφέτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μακεδονικό ζήτημα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπουργοί Κ. Γκουλέκας, Ι. Ιωαννίδης ο αντιπρόεδρος βουλής Γ. Σούρλας και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα.

Το βιβλίο είναι μια συνεργασία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και των Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη.

-Ομιλία της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη

Το βιβλίο “Το Μακεδονικό και η Βουλγαρία - Απόρρητα Έγγραφα 1950-1967”, το οποίο εκδίδεται από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τα Κρατικά Αρχεία της Βουλγαρίας, παρουσίασε χθες βράδυ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο. Αναφερόμενη στην κοινή προσπάθεια των επιστημονικών φορέων των δύο χωρών, η υπουργός έκανε λόγο για απόδειξη του γεγονότος ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν οριστικά γυρίσει σελίδα στα μεταξύ τους σχέσεις.

“Μέσα στους κόλπους της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας και μέλη και οι δύο πια της ατλαντικής συμμαχίας, έχοντας αφήσει πίσω μας το παρελθόν, η Ελλάδα και η Βουλγαρία συνεργαζόμαστε στενά σε όλα τα επίπεδα - πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό - και αποτελούμε έναν ισχυρό άξονα σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη”, σημείωσε.

Η κα Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, “καθώς η αναφορά και μόνο σε αυτό δημιουργεί διαφορετικά αντανακλαστικά, όχι μόνο στους Έλληνες και τους Βούλγαρους, αλλά σε όλους σχεδόν τους λαούς της περιοχής μας”, αλλά επισήμανε ότι το λεγόμενο Μακεδονικό “αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχουν ταλαιπωρήσει την περιοχή, χωρίς να συνιστούν πραγματικές αγεφύρωτες διαφορές, έχουν εντούτοις αποτελέσει πεδίο εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων παραγόντων” και πρόσθεσε ότι το Μακεδονικό ζήτημα στα νεότερα χρόνια αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ιδεολογικό κατασκεύασμα του Ψυχρού Πολέμου.

“Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η εκμετάλλευση του μακεδονικού ζητήματος κατά την διάρκειά του και τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει, έχουν ακόμη σημαντικές συνέπειες στην συνεργασία και την σταθερότητα της περιοχής μας. Γι’ αυτό και είναι πια καιρός να τις αφήσουμε πίσω μας. Να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα, τα αντανακλαστικά και τη ρητορική μιας εποχής που έχει τελειώσει και να προχωρήσουμε μπροστά. Να προτάξουμε την ψυχραιμία και τον ρεαλισμό και να βρούμε λύσεις σταθερές και βιώσιμες σε ζητήματα όπως αυτό, που παραμένουν ανοιχτά. Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής της Ελλάδας”, τόνισε.

Η ονομασία της ΠΓΔΜ

Αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η υπουργός δήλωσε ότι η “Ελλάδα έχει επανειλημμένως αποδείξει έμπρακτα την ξεκάθαρη βούληση και την προσήλωσή της στον στόχο να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση” και πρόσθεσε: “Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επιδιώξαμε - και πετύχαμε - μια νέα κινητικότητα, μια νέα διεθνή δυναμική προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Για να το πετύχουμε αυτό, κάναμε ένα σημαντικό, ουσιαστικό βήμα. Ξεκαθαρίσαμε δημοσίως τους όρους με τους οποίους μπαίναμε στη διαπραγμάτευση. Οριοθετήσαμε με σαφήνεια τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Ήταν αυτή η κυβέρνηση που μίλησε ανοιχτά για λύση στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Για μια λύση που θα αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής και θα απελευθερώσει τη δυναμική της περιφερειακής συνεργασίας. Απευθυνθήκαμε με τόλμη και ρεαλισμό, τόσο προς τους διεθνείς συνομιλητές μας, όσο και προς τους Έλληνες πολίτες, στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτή την καθαρή θέση, απελευθερώσαμε την επιχειρηματολογία της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης μας εκστρατείας για την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας, επαναλαμβάναμε παντού το ίδιο ισχυρό επιχείρημα: ότι έχουμε μπροστά μας ένα ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία. Αποδείξαμε ότι αναζητούμε πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, με ισχυρή πολιτική βούληση και με εποικοδομητικό πνεύμα. Αυτή η συνεπής και αξιόπιστη θέση της Ελλάδας βρήκε ανταπόκριση και κατανόηση από τους διεθνείς συνομιλητές μας. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι οι σύμμαχοί μας ομόφωνα αποφάσισαν ότι χρειάζεται να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος, προκειμένου το γειτονικό μας κράτος να προσκληθεί για ένταξη στη συμμαχία. Υιοθέτησαν τη θέση της Ελλάδας ότι οι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να στηρίζονται πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες που μας κρατούν προσκολημμένους στο παρελθόν. Η απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου επιβεβαίωσε περίτρανα την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, το Βουκουρέστι ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην προσπάθειά μας. Δεν ήταν ασφαλώς και το τέλος της διαδρομής. Ο τελικός στόχος βρίσκεται ακόμη μπροστά μας και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Με την ίδια, λοιπόν, αυτοπεποίθηση, με την ίδια υπευθυνότητα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει εντατικά τη διαπραγμάτευση. Επιδιώκουμε μια λύση ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και πρακτική, μια λύση που θα ανοίξει το δρόμο για ένα αύριο σταθερότητας και ανάπτυξης. Η εμμονή στην αδιαλλαξία, η λογική του αλυτρωτισμού, η παραχάραξη της ιστορίας, δεν έχουν θέση στο αύριο αυτό”.

Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι “το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας θα βρει επιτέλους ανταπόκριση από την κυβέρνηση του γειτονικού μας κράτους. Ότι θα αποφασίσουν, χωρίς άλλες προσχηματικές καθυστερήσεις και προσπάθειες αποπροσανατολισμού, να εργαστούν και αυτοί για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ότι δεν θα μείνουν άλλο αιχμάλωτοι στο χθες, αλλά θα κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να προχωρήσουν και αυτοί με την σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό τους μέλλον”.

Πρόσθεσε δε ότι στόχος της Ελλάδας είναι “σε κάποια χρόνια από σήμερα, ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων να αποτελεί μια ευρωπαϊκή γειτονιά που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ευημερία”, ενώ σημείωσε ότι “μέσα από μια ολοκληρωμένη Βαλκανική πολιτική, μέσα από ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο, η Ελλάδα έχει καθοριστική συμβολή στην υποστήριξη της πορείας των γειτονικών της χωρών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη, με την ίδια προσήλωση και επιμονή”.

Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να προωθήσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση των χωρών της περιοχής, αλλά και στον οικονομικό της ρόλο.

“Με την εξωστρεφή πολιτική μας, συμβάλλουμε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων μας, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και για την πολιτική σταθερότητα. Προς τον στόχο αυτό διαθέτουμε σημαντικούς δημόσιους πόρους για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες της περιοχής. Μέσω του ΕΣΟΑΒ μέχρι το 2011 θα έχουμε δαπανήσει 550 εκατομμύρια ευρώ στηρίζοντας την πολιτική, οικονομική και κοινωνική τους σταθερότητα. Εξίσου θετικά αποτελέσματα έχει και η εντυπωσιακή ελληνική επενδυτική παρουσία στις χώρες των Βαλκανίων. Θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρη: η πολιτική της εξωστρέφειας δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας. Ακόμα και τώρα, κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης, τα ελληνικά κεφάλαια αποτελούν στήριγμα για τις οικονομίες της περιοχής. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή αγορά που, με το επενδυτικό της βάρος, στηρίζει την περιφερειακή σταθερότητα, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, η Ελλάδα κατοχυρώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο την ανάπτυξη της περιοχής”, είπε.

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα “έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχει, ως το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια πολιτική που ενισχύει διαρκώς τη θέση της Ελλάδας, ως αξιόπιστου πόλου σταθερότητας και ανάπτυξης”.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή εκδοτική προσπάθεια, η υπουργός συνεχάρη και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την υλοποίησή της και, αναφερόμενη στο έργο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μίλησε για συστηματική και επιστημονικά άρτια δουλειά, ενώ συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Εταιρείας Νικόλαο Μέρτζο.

Φωτο: η κα Μπακογιάννη με τον κ. Μέρτζο

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Related posts:

Comments