Νέο μήνυμα στην ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 08.05.09

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χούπ Σέφερ, μετά τις συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Παρασκευής στα Σκόπια με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας παραμένει εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ότι η Συμμαχία δεν εμπλέκεται στη διευθέτηση της εκκρεμότητας αυτής.

«Η εκκρεμότητα σχετικά με την ονομασία της παραμένει το μόνο εμπόδιο όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ δεν διαδραματίζει κάποιον ρόλο και δεν εμπλέκεται στο ζήτημα αυτό, το οποίο θέλουμε να δούμε να επιλύεται όσο το δυνατόν συντομότερα διότι η ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση είναι η μοναδική συνταγή όσον αφορά τη μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής αυτής», ανέφερε ο κ.Σέφερ και επανέλαβε τη θέση αρχής της Συμμαχίας ότι οι πόρτες της παραμένουν ανοιχτές για την ένταξη νέων μελών.

Επίσης, ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ για τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σημείωσε ότι, παρά την απογοήτευση της χώρας από την απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι η χώρα εκπλήρωσε, από τον Απρίλιο του 2008, τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν κατέστη δυνατή για γνωστούς λόγους.

«Παρ΄ όλα αυτά, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα και εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ.Σέφερ ταξίδεψε στα Σκόπια από τα Τίρανα όπου μετείχε σε συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών και εκπροσώπους των πέντε χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=88781

Scheffer - Solution on name as quickly as possible

The unresolved issue of the differences on the name has to be solved as soon as possible to remove the only obstacle that stands in the way of the fully-fledged membership of FYROM in NATO.

This is the keynote of the address of the outgoing NATO chief Jaap De Hoop Scheffer, he gave in the course of his farewell visit to FYROM.
He stressed that although the Alliance is not involved in finding solution on the name differences, it wants to see its timely closure.

Unfortunately, this is how the things are, but I am certainly one of those who wants to see a solution as soon as possible, because the Euro-Atlantic processes of this region is the only recipe to achieving a long-term stability, Scheffer said at a joint press conference with the outgoing FYROMian President Branko Crvenkovski, which took place in Skopje o Friday.

Source: MakFax

Related posts:

Comments are closed.