Ξανά στην ενεργό πολιτική ο Μ. Τσερβένκοφσκι

Ξανά στην ενεργό πολιτική ο Μ. Τσερβένκοφσκι


Ο πρώην πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε λίγες ημέρες αναμένεται να αναλάβει το τιμόνι του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM).

Η επιστροφή στην ενεργό πολιτική θα γίνει μέσω του προσεχούς συνεδρίου του κόμματος SDSM στις 24 Μαϊου. Ο Μ. Τσερβένκοφσκι ήταν ο ηγέτης του κόμματος από το 1991 έως το 2004 όπου και ανέλαβε το καθήκοντα του προέδρου της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Σκοπιανός πολιτικός θεωρείται και «μετριοπαθής» αναφορικά με το θέμα της ονομασίας αφού δημοσίως και κατ’ επανάληψη έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι. Η κίνησή του δε να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος είναι απόρρεια και της πολιτικής του Ν. Γκρουέφσκι όπου έχει οδηγήσει την χώρα εκτός ευρω-ατλαντικών θεσμών.

Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μ. Τσερβενκόφσκι, σε περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία θα επιδιώξει μία συμβιβαστική λύση με την χώρα μας έτσι ώστε να επιτραπεί στα Σκόπια να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

source: www.defencenet.gr

Νέο κόμμα από τους κόλπους του κυβερνώντος VMRO δημιουργείται στην ΠΓΔΜ

Σκόπια

Ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ με την επικείμενη επιστροφή του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και τη δημιουργία νέου κόμματος από πρώην επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της χώρας αναμένει εντατικοποίηση των συνομιλιών για το όνομα μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Το νέο κόμμα στην ΠΓΔΜ αναμένεται να σχηματίσει εντός των προσεχών ημερών ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, μέχρι πρότινος επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ο οποίος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και συγκέντρωσε ποσοστό 15%.

Ο Μπόσκοσκι αποσταστοποιήθηκε από το κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόφαση του VMRO-DPMNE να επιλέξει τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ως υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο τελευταίος νίκησε στο β’ γύρο και αναδείχτηκε νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο Λιούμπε Μπόσκοσκι δήλωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, το οποίο θα κινείται στο χώρο της χριστιανοδημοκρατίας, θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Ο Μπόσκοσκι διαθέτει ερείσματα στη λαϊκή βάση του VMRO-DPMNE.

Η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε με την αθωωτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ήταν υπόδικος στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης για περισσότερα από τρία χρόνια με την κατηγορία της ανάμειξης σε εγκλήματα κατά Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων στη χώρα το 2001.

Τελικά το ICTY, τον περασμένο Ιούλιο, απάλλαξε τον Λιούμπε Μπόσκοσκι από τις κατηγορίες.

Επιστρέφει ο Τσερβένκοφσκι

Σε μία άλλη εξέλιξη στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση»(SDSM), για το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου.

Το συνέδριο αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο πρόσωπο του οποίου τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του SDSM αναγνωρίζουν τον πολιτικό που θα μπορούσε να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να το καταστήσει αξιόλογο αντίπαλο του VMRO-DPMNE.

O Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης από το 1991 έως το 2004, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Εντατικοποίηση συνομιλιών αναμένει ο Ιβάνοφ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε στο πλαίσιο επίσκεψης στη Σλοβενία ότι αναμένει εντατικοποίηση των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας μετά τις ευρωκλογές της 7ης Ιουνίου στην Ελλάδα.

«Επιθυμία μας είναι να βρούμε έναν λογικό συμβιβασμό που δεν θα πλήττει τα κρατικά συμφέροντα της ‘Μακεδονίας’» είπε ο Ιβανόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Ντανίλο Τουρκ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Σλοβένος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η ΠΓΔΜ «θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός στο θέμα αυτό και ότι πρέπει να διαμορφωθεί μία αντίληψη
σχετικά με τον τρόπο αναζήτησης του συμβιβασμού αυτού».

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ελπίζω ότι θα επιτευχθεί πρόοδος τους προσεχείς μήνες. Θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος» είπε ο Ντ.Τουρκ και σημείωσε ότι η χρήση ορισμένων ονομάτων, όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή για να μην περιπλέκεται η εκκρεμότητα σχετικά με την ονομασία.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να γίνει κάποια διασύνδεση ή συσχετισμός μεταξύ της διαφοράς Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και της συνοριακής διαφοράς Σλοβενίας και Κροατίας, ο Ιβάνοφ ανέφερε ότι η χώρα του έχει υπογράψει με την Ελλάδα την Ενδιάμεση Συμφωνία, βάσει της οποίας η Αθήνα δεσμεύεται να μην εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ
η Σλοβενία, όπως είπε, δεν έχει αναλάβει καμία υποχρέωση σχετικά με τη συνοριακή διαφορά που έχει με την Κροατία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments are closed.