Κινητικότητα, εκ νέου, στο ζήτημα της ονομασίας

Το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και οι πιέσεις για σύντομη λύση στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. έχουν επανακάμψει, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι. «Υπάρχει αυξανόμενη πίεση και προς την Ελλάδα και προς τη “Μακεδονία”», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι, αν και δεν τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα, η διεθνής κοινότητα πιέζει για λύση. Πρόσθεσε ότι η χώρα του αναμένει από τον Μάθιου Νίμιτς μια πρόταση, η οποία θα αποτελέσει βάση για πρόοδο στη διαδικασία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ειδικός μεσολαβητής αναμένεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να καλέσει τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι σε συνάντηση, προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη προεργασία. Ακολούθως, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να επισκεφθεί τις δύο χώρες. Από ελληνικής πλευράς, έχει γίνει εισήγηση προς τον ειδικό μεσολαβητή για αλλαγή της επικοινωνιακής τακτικής που ακολουθείται στις συναντήσεις. Η Αθήνα ζήτησε να γίνονται επίσημες, συγκεκριμένες δηλώσεις ως προς το περιεχόμενο ενδεχομένων προτάσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιλεκτική διοχέτευση πληροφοριών προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που είναι συχνά παραπλανητική.

Την ίδια στιγμή, ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας διεκδικούν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ. Ολα τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων συμφωνούν σε αυτή τη θέση και ζητούν να συμπεριληφθεί εκπρόσωπος της αλβανικής κοινότητας στις συνομιλίες, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει αποτέλεσμα την ταχύτερη επίλυση της εκκρεμότητας. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, μετέφερε χθες αυτή τη θέση και σε αντιπροσωπεία της γερμανικής βουλής, που επισκέφθηκε το Τέτοβο. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων σε δηλώσεις τους επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση των Σκοπίων για παρέκκλιση από τη Δύση και για χειρισμούς που έχουν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της νατοϊκής και ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Μάλιστα, προσθέτουν ότι τις δυσμενέστερες επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης υφίστανται οι Αλβανοί και προειδοποιούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, με δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που καθυστερήσει πολύ η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες, δήλωσε ότι κάθε παράγοντας που μπορεί να συνεισφέρει παραγωγικά, είναι καλοδεχούμενος με προτάσεις και ιδέες, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συμμετοχή Αλβανού εκπροσώπου στη διαπραγματευτική διαδικασία

Πηγή: Καθημερινή

Related posts:

Comments