Χωρίς δυναμική η νέα πρωτοβουλία Νίμιτς

Της Δωρας Aντωνιου

Με χαμηλές προσδοκίες αναμένεται από την ελληνική πλευρά η επίσκεψη του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, σε Σκόπια και Αθήνα στις 6 και 8 Ιουλίου. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε ο κ. Νίμιτς προχθές στη Γενεύη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκε, στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, κάποια ουσιαστική πρόοδος, δεν ειπώθηκε κάτι που να διαφοροποιεί το τοπίο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα.

Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς, στις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, κινήθηκε στο ίδιο κλίμα. «Δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν την περίμενα έτσι κι αλλιώς», είπε ο ειδικός μεσολαβητής, ο οποίος παρότρυνε τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και να συνυπολογίσουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης και την ανάγκη της περιοχής για σταθερότητα. Στη συνάντηση της Γενεύης, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατατέθηκε νέα πρόταση. Ο κ. Νίμιτς ουσιαστικά «χαρτογράφησε» εκ νέου τις θέσεις των δύο πλευρών για να δει εάν έχει προκύψει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που είχαν συζητηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από το άτυπο «πάγωμα» της διαδικασίας. Ο ίδιος τόνισε στις δηλώσεις του ότι «οι δύο πλευρές παραμένουν βαθιά προσηλωμένες στις θέσεις τους», για να εκφράσει την πεποίθηση ότι μπορεί αυτό να μεταβληθεί.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα Σκόπια, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Γιόλεφσκι επρόκειτο να παρουσιάσει στον κ. Νίμιτς μια διαφοροποιημένη θέση της χώρας και την πρόθεση να δεχθεί σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση, αρκεί αυτή να μην αφορά τις διμερείς σχέσεις με τις 120 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία, δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως. Διπλωματικές πηγές μετέφεραν την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, καθώς, όπως ανέφερε έμπειρος διπλωμάτης, τείνει να εξελιχθεί σε πάγια τακτική των Σκοπίων να διοχετεύονται πριν ή μετά κάθε συνάντηση διάφορα σενάρια, τα οποία προκαλούν εντυπώσεις χωρίς να έχουν κάποια βαρύτητα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ, επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσει τη λαϊκή αποδοχή μέσω δημοψηφίσματος. Ο κ. Νίμιτς απέφυγε δημόσια να αναφέρει εάν προτίθεται στην επίσκεψή του στις πρωτεύουσες των δύο χωρών να καταθέσει νέα πρόταση. Με δεδομένη, πάντως, την πίεση που καταγράφεται από όλες τις πλευρές για επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα έρθει με άδεια χέρια. Εκτιμάται ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που είχε συμπεριλάβει στην τελευταία πρόταση θα παραμείνει στο τραπέζι και ότι θα υπάρξουν ορισμένες νέες ιδέες για το πλαίσιο εφαρμογής της όποιας συμφωνίας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει προσέγγιση.

Πηγή: Καθημερινή

Related posts:

Comments