Η ένταξη των Σκοπίων στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων ως FYROM

Αναφορά Καπράλου για την ένταξη των Σκοπίων στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών ως FYROM

 

Πεσκάρα – Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009  [ 20:58 ]

«Είναι επιτυχία και μόνο η υποβολή αιτήματος για ένταξη στη ΔΕΜΑ των Σκοπίων, για πρώτη φορά, με το νόμιμο όνομα τους: FYROM». Τάδε έφη, Σπύρος Καπράλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, αναφέρθηκε στο αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ ως μέλους της οικογένειας των Μεσογειακών Χωρών, στους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Πεσκάρα, αλλά και στη διοργάνωση του 2013.


«Προς άρση κάθε παρεξήγησης σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων ως μέλους της οικογένειας των Μεσογειακών Χωρών και κατ’ επέκταση της ΔΕΜΑ.

»Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά τα Σκόπια υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισής τους ή ένταξη τους σε διεθνή οργανισμό με την νόμιμη ονομασία τους, ως FYROM!

»Έτσι κι έγινε αποδεκτό το αίτημά τους, με αυτή την ονομασία, επειδή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς εντάχθηκαν με την παράνομη και πλαστή ονομασία τους. Αυτό πρέπει να χρεωθεί ως επιτυχία. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική θέση των Σκοπίων κι επειδή δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο.

»Υπάρχει παλιά δεδομένη απόφαση της ΔΕΜΑ για ένταξη σε αυτή όλων των χωρών οι οποίες συνέθεταν την (σ.σ. πρώην) Γιουγκοσλαβία. Με αυτό τον τρόπο είχαν ενταχθεί και η Σερβία και η Βοσνία. Είχαν μείνει έξω τα Σκόπια. Κι όταν υπάκουσαν στη νομιμότητα κι υπέβαλαν αίτημα ως FYROM εντάχθηκαν κι αυτά.

»Είναι μία επιτυχία, η οποία πρέπει να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες τα Σκόπια αιτούνται ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.

»Κατά σύμπτωση, πάντως, αθλητές από τη γειτονική χώρα είχαν συμμετάσχει τελευταία φορά σε Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 στην Αθήνα και θα συμμετάσχουν – από τότε – το 2013 στο Βόλο και στη Λάρισα», είπε ο κ. Καπράλος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διοργάνωση της Πεσκάρα.

«Εδώ στην Πεσκάρα δεν γίνεται αντιληπτή τόσο πολύ η βιβλική καταστροφή της Ακουιλα. Εκεί, πάντως, όπου φιλοξενείται ένας όμιλος του τουρνουά του ποδοσφαίρου των Μεσογειακών Αγώνων είναι διαφορετικές οι εντυπώσεις.

»Στην Πεσκάρα είναι ήρεμα τα πράγματα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η οργάνωση είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι οι Ιταλοί έκαναν αρκετά από τα λάθη, τα οποία συνηθίζουμε κι εμείς οι Έλληνες να κάνουμε.

»Δεν ασχολήθηκαν αρκετά με τους Αγώνες τα πρώτα χρόνια της προετοιμασίας. Οι τοπικοί παράγοντες στην Πεσκάρα δεν είχαν τις εμπειρίες και δεν εκτίμησαν σωστά τα μεγέθη των υποχρεώσεών τους.

»Τελικά ήρθε κι έδρασε… πυροσβεστικά η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, βοηθώντας για να γίνουν οι Αγώνες».

Για την διοργάνωση του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα, ο κ. Καπράλος είπε: «Αναφέρθηκε καθυστέρηση και στην δική μας προετοιμασία για τους Μεσογειακούς του Βόλου και της Λάρισας.

»Δόθηκαν όμως, πειστικές εξηγήσεις, αλλά οι αναφορές σε δικές μας καθυστερήσεις ωχριούν μπροστά στις αποδεδειγμένες καθυστερήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής της Πεσκάρα. Μέχρι πριν από 2 χρόνια δεν είχε γίνει απολύτως τίποτε!

»Πριν έναν χρόνο επενέβη η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή και φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η επέμβασή της απέδωσε. Υπάρχουν, πάντως, πολλές διαμαρτυρίες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μαθήματα για εμάς και να αποφύγουμε τα ίδια παθήματα.

»Δεν μπορώ να είμαι σήμερα απόλυτα σίγουρος ότι το 2013 στο Βόλο και στη Λάρισα η Ελλάδα θα πετύχει την απόλυτη ανατροπή της σημασίας και της αξίας των Μεσογειακών Αγώνων. Είμαι βέβαια, απόλυτα σίγουρος ότι το θέαμα και η οργάνωση που θα παρουσιάσουμε οι Έλληνες τη Θεσσαλία το 2013, θα εκτινάξουν στα ύψη και την αξία και τη σημασία των Αγώνων.

»Η σιγουριά μας έγινε και αποδεκτή και κατανοητή από την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων μετά την παρουσίαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Βόλου και της Λάρισας. Για την επιτυχία απαιτείται ορθή και έγκαιρη προβολή, στήριξη από τις διοργανώτριες πόλεις και από τις Ολυμπιακές Επιτροπές, οι οποίες επιβάλλεται να επιλέγουν από τους καλύτερους την αποστολή τους.

» Η αντίληψη και η κατανόηση αυτών των απαιτήσεων από την ΔΕΜΑ είναι η αφετηρία για την δρομολόγηση νέων πολιτικών με στόχο την αναβάθμιση των Αγώνων.

»Η επιτυχία των Αγώνων, με δυο λόγια, δεν εξαρτάται μόνον από την Οργανωτική Επιτροπή. Απαιτείται συμπαράσταση από την Πολιτεία, στήριξη από τις διοργανώτριες πόλεις και κυρίως, αλλαγή νοοτροπίας την αντιμετώπιση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών για του Αγώνες».

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ αναφέρθηκε και στις ελληνικές αγωνιστικές προσδοκίες στην Πεσκάρα: «Ο ελληνικός αθλητισμός χρειάζεται επιτυχίες και διακρίσεις και στους Μεσογειακούς Αγώνες. Πολλές Ομοσπονδίες μας εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται περί αγώνων προετοιμασίας και δοκιμασίας αναπτυσσόμενων αθλητών. Και αυτό μπορούν να κερδίσουν μετάλλια κι εμπειρίες κι εθνικές διακρίσεις. Εξάλλου εδώ κρινόμαστε όλοι.

»Έχουμε καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε ευρύτερη συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα με ανάλογες οικονομικές θυσίες. Προσδοκούμε, λοιπόν, και οι Ομοσπονδίες μας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Δε θέλουμε αθλητές ‘τουρίστες’ με άλλα λόγια. Θέλουμε οι Ομοσπονδίες μας να αγωνιστούν με αθλητές αξίας για να έχουμε επιτυχίες τις οποίες έχει τόσο ανάγκη η αθλητική κοινωνία της πατρίδας μας».

Διευκρινίσεις ΕΟΕ για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τη ΔΕΜΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με την αναγνώριση από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων της ΠΓΔΜ, δίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η γειτονική χώρα υπέβαλε το αίτημα αναγνώρισής της από την ΔΕΜΑ, ως FYROM και όχι με άλλη ονομασία, όπως συνέβη το 2005 στην Αλμερία της Ισπανίας, και η τελική αποδοχή της στον θεσμό έγινε δεκτή με την ονομασία FYROM και μόνον.

Η FYROM έχει μετάσχει στο παρελθόν στους Μεσογειακούς Αγώνες ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, για παράδειγμα με την Σερβία, που επίσης δεν βρέχεται σε κανένα σημείο του εδάφους της από την Μεσόγειο θάλασσα.

Επιπλέον, ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ, που προήλθε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ισίδωρος Κούβελος, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του μετά την 5η Ιουλίου 2009.

Μέχρι τότε καθήκοντα ασκεί το προεδρείο και το ΔΣ της ΔΕΜΑ, που είχε εκλεγεί στην Αλμερία της Ισπανίας το 2005», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση τη ΕΟΕ.

TO BHMAonline

Related posts:

Comments