Οι βουλευτές Maloney και Bilirakis υπέρ διαλόγου Αθήνας-Σκοπίων

Οι βουλευτές Maloney και Bilirakis υπέρ διαλόγου Αθήνας-Σκοπίων
Γιώργος Μπίστης
Ουάσιγκτον
29-06-2009
 
Carolyn Maloney

Οι συμπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, βουλευτές Carolyn Maloney, Δημοκρατική από την Νέα Υόρκη και Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα εκδήλωσαν υποστήριξη για την επανέναρξη του υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της γείτονοςχώρας.

Οι δύο Αμερικανοί νομοθέτες εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση μετά την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στην Γενεύη, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση που τους απηύθυνε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Matthew Nimetz. Η πρόσκληση απέβλεπε στην επανέναρξη του διαλόγου που στοχεύει στην επίτευξη αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού γύρω από το θέμα του επίσημου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο διάλογος αυτός είχε διακοπεί για ένα τετράμηνο λόγω των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο και των πρόσφατων Ευροεκλογών στην Ελλάδα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σχεδιάζει τώρα να επισκεφθεί τα Σκόπια από 6 μέχρι 7 Ιουλίου και αμέσως μετά την Αθήνα, από 8 μέχρι 9 Ιουλίου για συνομιλίες με τις ηγεσίες των δύο χωρών.

«Η επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ αποτελεί ευπρόσδεκτη εξέλιξη και αισιοδοξώ ότι θα απολήξει στην εξεύρεση ειρηνικού διακανονισμού» δήλωσε η βουλευτής Carolyn Maloney η οποία και πρόσθεσε: «Η Μακεδονία είναι Ελληνικό όνομα. Με το όνομα αυτό είναι γνωστά τα βόρεια διαμερίσματα της Ελλάδας επί 2,500 χρόνια. Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ παρέχουν μια ευκαιρία στις δύο πλευρές να επιτύχουν ένα λογικό συμβιβασμό που να σέβεται τα ιστορικά και ταπολιτικά δεδομένου που εμπερικλείει η διαμάχη».

Matthew Nimetz
  

  

Gus Bilirakis

  

Από την δική του πλευρά ο βουλευτής

Οι βουλευτές Maloney και Bilirakis υπέβαλαν πρόσφατα ψήφισμα, που έχει γίνει γνωστό ως Ψήφισμα Αρ. 486, το οποίο εκφράζει την άποψη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «η πΓΔΜ πρέπει να σταματήσει την χρήση μέσων που παραβιάζουν τις πρόνοιες της Προσωρινής Συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδα», ιδιαίτερα σχετικά με «εχθρικές ενέργειες ή προπαγάνδα» και θα πρέπει να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα για την επίτευξη του κοινού στόχου που έχουν από μακρού οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, και ο οποίος είναι η εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για την πΓΔΜ. 

  

Gus Bilirakis είπε: «Προσβλέπουμε στις επισκέψεις που θα κάνει ο Πρέσβης κ. Nimetz στα Σκόπια και στην Αθήνα με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία που αφ ενός μεν θα ευθυγραμμίζεται με όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα και με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αφ ετέρου θα προβλέπει ένα όνομα που αμοιβαία αποδεκτό κι από την Ελλάδα».

Comments