Βασίλης Κασκαρέλης, ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ

Γιώργος Μπίστης
Ουάσιγκτον
29-06-2009
Βασίλης Κασκαρέλης

 

 

Η Ελλάδα έχει από τα τέλη Ιουνίου νέο πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ο Βασίλης Κασκαρέλης, διπλωματικός με μακρά, σημαντική και διακεκριμένη σταδιοδρομία, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες καθώς επίσης και Νομικά.

Ο κ. Κασκαρέλης ξεκίνησε την διπλωματική καριέρα του το 1974 ως νεαρός Ακόλουθος στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, στην Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων της Δυτικής Ευρώπης. Κατόπιν υπηρέτησε στην Άγκυρα, την Βενετία και ως Σύμβουλος στην Λευκωσία. Το 1987 διορίστηκε ως επικεφαλής της Στρατιωτικής Αποστολής της Ελλάδας στο τότε Δυτικό Βερολίνο και μετά την πτώση του Τείχους ως Γενικός Πρόξενος στο Βερολίνο. Τέσσαρα χρόνια αργότερα, το 1991, επέστρεψε στην Αθήνα όπου και τοποθετήθηκε στο Γραφείο Τουρκικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην διετία από το 1993 μέχρι το 1995, ως Πληρεξούσιος Υπουργός, διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ίδιου υπουργείου. Την επόμενη πενταετία, από το 1995 έως το 2000 την πέρασε στην Νέα Υόρκη, όπου υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Με τον ερχομό της νέας χιλιετηρίδας ο κ. Κασκαρέλης έγινε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, διατελώντας παράλληλα διαπραγματευτής για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Τέσσαρα χρόνια αργότερα, το 2004, διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης έχει τιμηθεί με πολλές Ελληνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα και με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Επίσης έχει χριστεί ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, που αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις τις οποίες κάνει η Γαλλία.

 

Είναι παντρεμένος με την Άννα Κασκαρέλη και έχει δύο γιούς, τον Διονύση και τον Λουκά. Διαδέχεται τον Αλέξανδρο Μαλλιά ο οποίος ολοκλήρωσε επιτυχημένη τετραετή θητεία στην Ουάσιγκτον και επέστρεψε στην Αθήνα για να γίνει σύμβουλος της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Πηγή: VOA News

Related posts:

Comments