Λιτόχωρο: Ξεκίνησαν οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ


10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων και το 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ

10 Ιουλίου 2009

Στη «σκιά» του Ολύμπου, στους πρόποδες του ιερού βουνού της αρχαιότητας, ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων και το 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ.


Εκατόν πενήντα και πλέον σύνεδροι ανανέωσαν και φέτος το ραντεβού τους και έδωσαν το “παρών” στη συνάντηση, που φιλοξενεί το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

"Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!"


Το συνέδριο, όπως αναφέρει σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, αποτελεί «σημαντική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, κατάστρωσης σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για θέματα των Μακεδόνων και του Ελληνισμού».


«Αποτελείτε ιστορικό, δυναμικό και πρωτοπόρο τμήμα του Ελληνισμού και στην Πατρίδα και στον Κόσμο», αναφέρει ο κ. Σιούφας και προσθέτει: «Από τη δική σας ομόνοια, αποφασιστικότητα και δράση θα ενισχυθεί η θετική πορεία μεγάλων εθνικών θεμάτων».


Τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς στους «μακροχρόνιους αγώνες για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» εξαίρει σε μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.


«Με συγκρατημένη αισιοδοξία και ενωμένοι όσο ποτέ, οι Έλληνες συνεχίζουμε τον αγώνα. Στον οποίο πρωτοπόροι και σημαιοφόροι είστε εσείς, οι Έλληνες της Διασποράς» , αναφέρει- μεταξύ άλλων- ο υπουργός.


Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.


Ο κ. Τσιότρας χαρακτήρισε τους Απόδημους «θεματοφύλακες της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού σε όλη την υφήλιο» και εξήρε την αγάπη και τη συνεισφορά τους στα εθνικά θέματα, ενώ τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια στο να γίνει πράξη το όραμα του οικουμενικού ελληνισμού.


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, διαβεβαίωσε τους συνέδρους πως στις προσπάθειες των Παμμακεδονικών Ενώσεων το ΣΑΕ κι ο ίδιος προσωπικά δεν παραμένουν δέκτες, αλλά είναι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές.


«Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε πάντα είναι να στεκόμαστε δίπλα στην ελληνική Πολιτεία, δίπλα στην πατρίδα, σταθερά και πάντα σε συνεννόηση, να κάνουμε τα βήματα εκείνα που είναι απαραίτητα» , τόνισε.


Την ενότητα των Μακεδόνων, όπου γης και την προσήλωσή τους στα εθνικά μας θέματα, τόνισαν οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων και η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Νίνα Γκατζούλη διάβασε την επιστολή 200 και πλέον Αμερικανών ακαδημαϊκών προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για το ζήτημα της ονομασίας.

"Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!"


Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, οι πρόεδροι της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας, Δημήτρης Μηνάς, Ευρώπης, πανοσιολογιότατος Παντελής Τζορμπατζόγλου, Αφρικής, Αμύντας Παπαθανασίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παμμακεδονικής Καναδά, Παναγιώτης Τζίμας, ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου, Δημήτρης Παντερμαλής, ο μητροπολίτης Κίτρους- Κστερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικος, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Λιτοχώρου, οι δήμαρχοι των ιστορικών δήμων Δίου, Πύδνας, Βεργίνας, Πέλλας κ.ά.


Ο Νομάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου, Γιώργος Παπαστεργίου, ανακοίνωσε ότι η Νομαρχία υπέβαλε πρόταση, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, για την εγκατάσταση πρότυπου οπτικοακουστικού συστήματος στο Ίδρυμα, που θα προσφέρει μια εικονική περιήγηση στη ζωή και την πορεία του Μ Αλεξάνδρου.


Στην έναρξη των εργασιών παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία κ.ά.


Η βραδιά έκλεισε με μακεδονικούς χορούς και την προβολή ντοκιμαντέρ για τους Καλάς.

"Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!"


Σήμερα, στο πλαίσιο του 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, διεξάγεται ακαδημαϊκό πάνελ, με συντονιστή τον Μάρκους Τέμπλαρ, ενώ αύριο το απόγευμα το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η «αυλαία» θα πέσει την Κυριακή, με την ορκωμοσία των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων.

της  Σοφίας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες από: http://lefteria.blogspot.com/

Related posts:

Comments