Επανέρχεται στη λύση της διπλής ονομασίας ο Γκρούεφσκι

Επανέρχεται στη λύση της διπλής ονομασίας ο Γκρούεφσκι

Τη χαρακτηρίζει «φυσική θέση» της χώρας του 21/07/2009 | 21:43 Τελευταία Ενημέρωση 21:43 21/07/2009


Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέρχεται στη θέση της «διπλής ονομασίας», την οποία χαρακτηρίζει ως «φυσική θέση» της χώρας του.

Σε συνέντευξή του σε πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων, αναφέρει ότι η θέση αυτή «απορρέει από τη συμπεριφορά της Ελλάδας στις συνομιλίες, η οποία επιμένει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση».

«Η Ελλάδα», συνεχίζει ο κ. Γκρούεφσκι «ζητά την εξαφάνιση του ονόματος Δημοκρατία της “Μακεδονίας” με αλλαγή του Συντάγματος, ενώ σχετικά με το θέμα της ταυτότητας δεν δείχνει καμία ετοιμότητα για αναγνώριση μακεδονικού έθνους και γλώσσας, ούτε διάθεση να συνομιλήσει για αυτά».

Ο κ. Γκρούεφσκι επαναδιατυπώνει τη θέση περί «διπλής ονομασίας», μόλις μερικές ημέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψή του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σε Σκόπια και Αθήνα, κατά την οποία αυτός παρουσίασε στις ηγεσίες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κάποιες τροποποιημένες ιδέες επί της τελευταίας του πρότασης από τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία μεταξύ άλλων, προτείνεται η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αντιληφθεί το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας, ότι για την Ευρωατλαντική πορεία της χώρας του πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Related posts:

Comments